Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2025KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Çamlıhemşin'deki turizm planına yargıdan engel 

Rize’nin doğasıyla ünlü Çamlıhemşin’i kapsayan imar planlarında mezarlıklar konuta çevrildi, tarihi yapılar plana eklenmedi. Mahkeme, bölgede yapılaşmaya neden olacağı ve telafisi güç sonuçlar doğurabileceği gerekçesiyle planın yürütmesini durdurdu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, doğasıyla ünlü Ayder Yaylası’nın da bulunduğu Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin koruma amaçlı imar planlarını yaparken mevcut mezarlık alanını da konut alanına çevirdiği ve tarihi yapılara planda yer vermediği ortaya çıktı.

Halk TV'den Hazal Ocak'ın haberine göre, bölge sakinlerinin plana karşı açtığı dava sonucu Rize İdare Mahkemesi, planları uygulanması halinde yapılaşma işlemlerine başlanabilecek olması nedeniyle telafisi güç zararların doğuracağını belirterek durdurdu. Bölge sakinlerinin avukatı İbrahim Demirci, “Tarihi taş köprüler ve taş merdivenli patika yollar plana aktarılmamış ve bu nedenle bu yerler imara açılmış. Dolayısıyla, belediyenin ve çevre bakanlığının korunması gerekli tarihi / kültürel varlıklarımızı gizleyip planla imha etmeye çalıştığını öğrendik. ‘Dini bütün’ belediye ve bakanlık yetkililerinin, köy mezarlıklarını nasıl yerleşime açtığını öğrendik” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 25 Mayıs 2021 tarihinde Rize İli, Çamlıhemşin İlçesi büyük ve küçük ölçekli koruma amaçlı imar planlarını hazırladı. Bölge sakinleri imar planlarının hukuka aykırı olduğunu ve çevreye zarar verdiğini belirterek planların iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını istedi.

"KAÇAK YAPILAŞMA ARTIYOR"

Bakanlık, mahkemeye verdiği savunmada davacıların dava açmakta menfaatinin olmadığını ileri sürerek davanın reddedilmesini istedi. Davaya müdahil olan Çamlıhemşin Belediye Başkanlığı ise mahkemeye verdiği savunmada ilçenin sit alanı ilan edildiğini anımsatarak özetle “1993 yılından itibaren konut yapımı şartları bir hayli zorlaşmış olup, bölgedeki konut dolayısıyla imar alanlarının genişletilmesi ihtiyacının her geçen gün artmakta olduğu, nitekim dava konusu bölgenin turizm sektörü açısından ülkemizde önemi bir yere sahip olan Ayder bölgesine gelen turist misafirlerinin barınma ihtiyacını karşılamakta, ilçedeki konut sayısının yetersiz kalmakta, bu nedenle kaçak yapıların sayısı her geçen gün artıyor” ifadelerini kullandı. Ayrıca belediye savunma dilekçesinde imar planları kapsamında düzenli yapılaşmanın sağlanmasında kamu yararı olduğunu savundu.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER