C vitamini, askorbik asit olarak da bilinen önemli bir antioksidandır. Suda çözünen ve ısıya karşı dayanıksız bir yapıya sahiptir. İnsan vücudunda kıkırdaklar, kemikler, kaslar ve kan damarlarında bulunan kollajen proteini üretmek için sentez sürecinde görev almaktadır. C vitamini, hücrelere genetik açıdan zarar verebilecek serbest radikallerle tepkimeye girer. Sonucunda hücrelerde meydana gelebilecek zararların önlenmesinde etkin bir rol oynar. Özellikle kış aylarında yaşanan soğuk algınlığı, grip veya üşütme gibi hastalıklarda C vitamini tüketimi iyileşme sürecinde bünyeyi sağlam tutarak büyük katkı sağlar. Askorbik asit bir monosakkarit (karbonhidratın en küçük yapısı) çeşididir. Vücudun hemen hemen bütün canlı dokularında bulunur. Bu yüzden, C vitamini, yaralanma durumunda tedavi sürecine iyi gelirken aynı zamanda doku oluşumuna da yardımcı olur.
Askorbik asit vücut tarafından üretilmediği için bu ihtiyaç tamamen besinlerden karşılanmaktadır. C vitaminini ne kadar almak gerektiği kişinin sağlık durumuna, fiziksel yapısına göre değişiklik göstermekle beraber kesinlikle uzman doktorlara danışarak hareket edilmelidir.
C Vitaminin Faydaları
C vitamini birçok hastalığın tedavisi için çok önemli bir yere sahiptir. Ayrıca, vücudun çeşitli üretim süreçlerine de birçok konuda katkı sağlamaktadır. Kişinin durumuna göre değişkenlik gösterse de C vitamini tüketimi, kişiye birçok farklı alanda fayda sağlamaktadır.
C Vitamini İçeren Besinler
C vitaminin tamamı besinler üzerinden karşılandığı doğru besini tercih etmek çok önemlidir. Ayrıca sizin ihtiyacınıza yönelik ve iyi gelecek uygun besinleri tercih etmek gerekmektedir. Roka,marul, maydanoz, brokoli, ıspanak gibi yeşil sebzelerde, lahana, brüksel lahanası, kırmızı veya yeşil biber, domates, özellikle meyvelerde portakal, greyfurt, mandalina, kivi, ananas, kavun, çilek, böğürtlen gibi besinlerde bulunmaktadır. Ayrıca kuşburnu da zengin C vitamini içeren besinler arasında yer almaktadır.