Terör örgütü FETÖ'nün haberleşme programı ByLock'un kurucusu ABD vatandaşı David Keynes'in (Alpaslan Demir) 9 Haziran'da teslim olduğu ve 6 günlük gözaltı süresinin ardından 14 Haziran'da çıkarıldığı İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandığı ortaya çıktı. Keynes hakkında 7 Aralık 2020 tarihinde yakalama kararı çıkartılmıştı.
TESLİM OLMAK İSTEDİ
Keynes, avukatı aracılığıyla 4 Mart tarihinde savcılığa sunduğu dilekçede, Türkiye'ye gelerek etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediği ve bu doğrultuda beyanda bulunmak istediğini belirtti. Keynes, avukatı aracılığıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yaptığı görüşmeler neticesinde 9 Haziran'da İstanbul'a geldi ve İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı. 6 günlük gözaltı sürecinin ardından Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'ne getirilen Keynes, nöbetçi mahkeme olan 7. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanarak cezaevine gönderildi.
AMERİKAN VATANDAŞLIĞI ALDIĞINDA ADINI DEĞİŞTİRMİŞ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma tamamlanarak David Keynes hakkında 35 sayfalık iddianame düzenlendi. İddianamede, Keynes'in örgüt tarafından ADB'ye gönderildiği ve 15 Kasım 2011 tarihinde Amerikan vatandaşlığı alarak Alpaslan Demir olan adını David Keynes olarak değiştirdiği belirtildi.
TSK MAHREM YAPILANMASINDA GRUP ABİLİĞİ YAPMIŞ
İddianamede, Keynes'in örgütle ilk olarak 8. Sınıfta iken bir öğretmeninin kendisini ‘Işık evleri' olarak adlandırılan örgüt evlerine yönlendirmesiyle tanıştığı ve lise son sınıftayken örgüte müzahir Fem dershanesine gittiği kaydedildi. Örgüt içerisinde bir takım görevler üstlendiği de kaydedilen Keynes'in, kütüphane sorumlusu ve belletmenlik görevlerinde bulunduğu, ilerleyen süreçte kendisine ‘Tarık' kod adı verilerek örgütün TSK Mahrem Yapılanmasında Öğretmen (Grup Abisi) konumuna kadar yükseldiği anlatıldı.
ÖRGÜT HAKKINDA GAZETECİLERE BİLGİ VERDİĞİ İÇİN ÖRGÜT ÜYELERİNCE SAKLANMIŞ
İddianamede, Keynes'in Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nde Maliye Bölümü'nü kazanarak İstanbul'dan Ankara'ya gittiği, okulu bitirememesi üzerine psikolojik sıkıntılar yaşadığı, yaşadığı sıkıntıların nedeninin örgüt olduğunu düşünmesi üzerine Cumhuriyet gazetesine örgüt hakkında bilgiler verdiği, örgütün bu durumdan tedirgin olması üzerine, Keynes'in bir süre Ankara'daki örgüt evlerinde tutulup saklandığı kaydedildi.
ÖRGÜT HAKKINDA KONUŞMASIN DİYE ABD'YE GÖNDERİLMİŞ
Keynes'in Ankara'da bulunduğu dönemlerde ekonomik sıkıntılar yaşadığı, örgüt tarafından bu sıkıntılarının giderileceği vaadinin yerine getirilmemesi üzerine örgüt hakkında bildiklerini anlatacağı söylemesi üzerine, örgüt tarafından Keynes'in Türkiye'de kalmasının kendileri için sakıncalı olabileceği değerlendirmesi neticesinde ADB'ye gönderildiği anlatıldı.
FETULLAH GÜLEN’İN TALİMATIYLA BYLOCKU KURDU
ABD'de de örgütle irtibatının devam ettiğinin anlatıldığı iddianamede, FETÖ'nün elebaşı Fetullah Gülen'in talimatıyla örgüt içi haberleşmelerin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından yapılacak herhangi bir teknik dinlemeye karşı gizlilik sağlayacak ve örgüt üyelerinin kendi aralarında güvenli iletişim kurabilecekleri bir uygulama geliştirmesi istendi. İddianamede, ‘Tilki' kod isimli Atalay Candelen'in mesleki bilgisi, teknolojik şirketi, imkanları ve örgütün desteği ile ByLock isimli kriptolu yazışma programını örgüt için geliştirdiği kaydedildi. Keynes'in ise bahse konu teknoloji şirketinde SGK kaydının yapıldığı ve ByLock uygulamasına dahil edildiği vurgulandı.
TÜRKİYE’DE GÖRÜŞECEĞİ MUHATAP BULAMAMIŞ
Düzenlenen iddianamede, Keynes’in ifadelerine de yer verildi. Keynes beyanlarında, farklı tarihlerde Türkiye’den yetkili kişileri arayarak konu hakkında görüşmek istediğini ancak muhatap bulamadığını da iddia etti.
YETERLİ DELİL BULUNDU
İddianamede Keynes'in FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü içerisinde çeşitli ve yoğun şekilde tespit edilen eylemleriyle örgüt ile organik bağ içerisine girip, örgüt talimatları doğrultusunda faaliyetlerinin bulunduğuna dair delillerin elde edildiği, deliller doğrultusunda FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü içerisinde yer aldığı, böylelikle ‘FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü Üyeliği' suçunu işlediği yönünde hakkında kamu davası açılmasını gerektirir yeterli şüphe oluşturacak delil bulunduğu kaydedildi.
ETKİN PİŞMANLIK TALEBİNDE BULUNDU
İddianamede, Keynes'in yurt dışında bulunmakta iken kendi isteğiyle gelmek istediğini ve etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini dilekçe ile bildirmesi üzerine kendiliğinden Türkiye’ye geldiği anlatıldı. Keynes'in alınan ifadesinde de etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini, bir kısım şahıslarla birlikte örgüt içerisinde faaliyetlerinin olduğunu, örgüt ile bağlantısının bulunduğunu, ByLock programı ile ilgili beyanlarda bulunduğu, bu programla ilgili kişileri teşhis ettiğini ve mailine gelen bir kısım Apple Marketten gelen mailleri kendi rızası ile sunduğunu beyan etti.
MAHKEME İDDİANAMEYİ KABUL ETTİ
Etkin Pişmanlık Hükümlerinden yararlanmasının yargılama sonucunda mahkemece değerlendirilmesinin gerektiği vurgulanan iddianamede, Keynes'in ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi. İddianame, İstanbul 29'uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.