Kentsel Dönüşüm çalışmalarına hız veren Büyükçekmece Belediyesi, deprem riski bulunan binaların yıkımını sürdürüyor. Fatih Mahallesi'nde boşaltılan binanın etrafı yıkım öncesi zabıta ekipleri tarafından güvenlik şeridi ile çevrildi. 4 katlı bina iş makineleri ile iki saat içinde yıkıldı. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün yaptığı açıklamada, "Arkada görmüş olduğunuz bina yerinde dönüşüm çerçevesinde yıkılmakta olan bir bina, burası bir site burada sadece 32 daire var. 1999 depreminde ben yine belediye başkanıydım. Ondan önceki ve sonraki depremlerin tamamını yaşamış kişiyim. Tüm depremlerde ekibimle beraber görev aldım. En son Türkiye Belediyeler Birliği başkanımız ve bütün yönetimi ile beraber Elazığ bölgesini etkileyen depremi gezdik. Deprem günümüzün bir gerçeğidir. Deprem İstanbul'da iki noktada kesin olacak. Birincisi Silivri burnunda güney doğu yönünde Yalova'ya doğru olan fay hattı üzerinde olacak. Orada bin 100 metrelik bir çukur var. İkincisi de Küçükçekmece önlerindeki 950 metre derinliğinde çukur üzerindeki faylar 150 yıldan beri kırılmamış büyük bir enerji birikimi var" açıklamasını yaptı.
DEPREM KAPIMIZDA
Açıklamasını sürdüren Belediye Başkanı Hasan Akgün "Depremin kapımızda olduğunu tüm İstanbul halkının bilmesi lazım. Endişe duyduğum yer Kumburgaz sahillerinde 40 sene önce yapılmış 3 kattan yukarı büyük siteler. Bu binalarda 10 veya 15 bin kişi oturuyor. Yaz aylarında bir deprem olursa ve içerisinde insanlar oturursa büyük risk altında olduğumuzu ifade etmek isterim. Binaların kötü olmasından dolayı. Zeminde bir sorun yok, binaların ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Deniz kumundan alınmış ve yapılmış beton ve demir ömrümü yitirmiştir, binaların ayakta durması mümkün değil. 7.2’ yi görmelerine gerek yok 6 civarındaki deprem o bölgedeki bütün binaları yıkar. Büyük risk altında olduğumuzu söylememiz lazım" diye konuştu. Verilen bilgiye göre, yıkılan binanın yerinde yapılacak yeni daireler kat maliklerine 18 ayda teslim edilecek.
ANKARA YANIMIZDA OLSUN
İstanbul'un depreme hazır olması için acil mücadele vurgusu yapan Hasan Akgün, "İlçelerin depreme hazır olması İstanbul'u kurtarmaz. Topyekun İstanbul'da seferberlik ilan edilmeli ve yerinde kentsel yenileme yapılmalıdır. Ankara'nın gücünü de yanımızda görmek istiyoruz" dedi. Bugüne kadar 20 bin konut yenilendiğini belirten Akgün, "1999 depreminden hemen sonra kentsel dönüşüm kanunu çıkmadan önce biz Büyükçekmece'de kentsel dönüşüme başladık. Bugüne kadar 20 bin konutumuzu yenileyerek olası depremde vatandaşımızı canını malını kurtardık. Önümüzdeki günlerde ilçe merkezinde az bir miktar kaldı. 8-10 site kaldı. Bizde ruhsatsız ve iskansız bina yoktur. Bu binaların tamamı iskanlı ve ruhsatlıdır. Bundan sonraki hedefimiz Büyükçekmece'de kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkıma hazır yerleri yıkmaktır" diye konuştu.