Anayasanın 161. maddesine göre bütçe yasa teklifinin en geç 17 Ekim’de TBMM Başkanlığı'na sunulması gerekiyor. Anayasada, "Cumhurbaşkanı bütçe kanun teklifini, malî yılbaşından en az yetmişbeş gün önce, Türkiye Büyük Millet Meclisine sunar. Bütçe teklifi Bütçe Komisyonunda görüşülür. Komisyonun ellibeş gün içinde kabul edeceği metin Genel Kurulda görüşülür ve malî yılbaşına kadar karara bağlanır" hükmü yer alıyor.
ANAYASA' YA AYKIRI
ANKA'ya konuşan Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Bülent Kuşoğlu, "Anayasa'da hüküm var ona göre süresi var. Meclis Başkanı işleme almayabilir. Ek bir kanun ile durumun düzeltilmesi gerekebilir. Bunun yerine getirmeyenlerle ilgili işlem yapılması, soruşturma açılması lazım. Anayasa ve mevzuata aykırı" dedi.
Kuşoğlu sosyal medya hesabından da konuya ilişkin, "2021 Bütçesinin 24.00a kadar TBMM’ye sunulduğuna dair ne bir açıklama ne bir haber ne de TBMM sayfasında kanun teklifi girişi gördüm. Bütçede fonksiyonel sınıflandırmayı kaldırarak kamu oyundan bilgileri saklamaya çalışmanın bir sonucu da bu gecikme oldu CBH Sistemi sınıfta kaldı" diye paylaşım yaptı.
BÜTÇE HAZIRLIĞI ONLİNE YAPILDI
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi hazırlıkları kapsamında kamu idareleri yetkilileriyle yapılacak bütçe görüşmeleri COVİD-19 pandemisi nedeniyle ininuzaktan eğitim yöntemiyle gerçekleştireceğini duyurmuştu. Takvime göre 11 Ağustos'ta Ankara Üniversitesi ile başlayan görüşmeler, 4 Eylül'de Gebze Teknik Üniversitesi ile tamamlandı. Milli Eğitim Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile üçer gün; Adalet, Dışişleri, Kültür ve Turizm, Sağlık, Tarım ve Orman, Çevre Şehircilik, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ikişer gün görüşme gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı 14 Ekim'de bütçe tekliflerinin şekli ve nasıl hazırlanması gerektiği ile ilgili duyuru yayınlamştı.