Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Bülent Şık'tan 'zehirleyen ıspanak' ile ilgili açıklama

Gıda Mühendisi Bülent Şık, haftasonu İstanbul Esenyurt’ta görülen, ardından da Tekirdağ’a sıçrayan ‘ıspanak zehirlenmeleri’nin sebebine ilişkin başlayan tartışmalarla ilgili bir yazı kaleme aldı. Ispanağın doğal zehirlenmeye yol açacak bir gıda olmadığını, içinde bulunan oksalat ve nitratın zehirlemesi için kilolarca yenmesi gerektiğini söyleyen Şık, “Onlarca insanı etkileyen son olayda ıspanaktan zehirlenmenin doğal bir etkene dayanmadığı söylenebilir” dedi.

Bianet'teki yazısında gıda maddelerinin yetiştirilmesi esnasında koli basili ya da salmonella gibi gıda zehirlenmesine yol açacak bir bakteri ya da yaygın tabirle bir mikrobun ıspanağa bulaşmış olabileceğini ifade eden Şık, “Bu mikroplar uygun koşullarda çoğalır ve ıspanağın yenmesi ile bünyeye alınırsa zehirlenme söz konusu olabilir” dedi.

Zehirlenmeye yol açacak toksik kimyasal maddelerin varlığından bahseden Şık, “Örneğin pestisitler gibi. Ancak son durumda olduğu gibi onlarca insanın etkilendiği bir zehirlenme olayı için üründeki pestisit miktarının çok yüksek olması gerekli. Bu iki durumda mümkün görünüyor: Ya kazara çok yüksek miktarda pestisit kullanılmıştır veya kasıtlı olarak ürünlere pestisit katılmıştır. Pestisitler dışında zehirlenmeye yol açacak sayısı binleri bulan başka kimyasal maddeler de var. Özetle söylemek gerekirse, zehirlenmeye yol açan bir gıda ürünü ıspanak olayında olduğu gibi yenilmemesi gereken bir bitki, zehirli bir kimyasal madde ya da zehirlenmeye yol açabilecek bir mikrop içeriyor olabilir” sözlerini kaydetti.

Ispanak zehirlenmesi olayında olduğu gibi gıdalar veya sularla ilgili bir başka toplu zehirlenme olayı daha yaşandığında bilgi alınabilecek kurumların iletişim adreslerini aktaran Şık, “Birbirimizle konuştuğumuz kadar meseleleri çözmekle mükellef kurumlardaki yetkili kişilerle de konuşmalıyız. İşe yarar ya da yaramaz o bambaşka bir tartışma konusu. Kamu kurumlarına sorumluluklarını hatırlatmak, ilgili kurum ve kişilere ulaşmak önemli” dedi.

İletişim: 0212 638 30 00, sosyal medya hesap: İstanbul Sağlık Müdürlüğü @ismgovtr

Laboratuvar analizleri ise aşağıdaki kurumlarda gerçekleştirilir.

İstanbul 1 Nolu Halk Sağlığı Laboratuvarı: 0 (212) 409 20 00 (Zeytinburnu)

İstanbul 2 Nolu Halk Sağlığı Laboratuvarı: 0 (212) 409 20 00 Dâhili: 7950 (Beylikdüzü)

İstanbul 3 Nolu Halk Sağlığı Laboratuvarı: 0 (216) 317 8962 (Maltepe)

İletişim: İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü: Tel: 0 (212) 663 39 61-62-63

E-Posta: İstanbul.gidalab@tarimorman.gov.tr

İstanbul Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü: Tel: 0 216 468 21 00 Dâhili: 1308, 2117

İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü Tel: 0 (212) 663 39 61​-62-63

Dâhili 720 (Analiz Ücreti için bilgi alma), Dâhili 743 ve 754

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER