Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Bu sefer de AKP'li büyükşehir belediyesinde gri pasaport skandalı patlak verdi

Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, gri pasaport skandalına ilişkin kaleme aldığı yazısında AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde benzer bir olayın yaşandığını aktardı.

Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, 25 Nisan tarihli köşe yazısında belediyeler aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti gri pasaportları kullanılarak yurt dışına insan kaçakçılığı skandalının başka bir belediyede daha yapıldığını belgeleriyle paylaştı.

Ağırel, yaşanan skandalı "Bu konuda ben de bir dosyaya ulaştım. Dosya öyle kapsamlı ki akıl alır gibi değil. Olay Bursa'da gerçekleşiyor. Olayın kahramanı ise Bursa Büyükşehir Belediyesi..." diyerek anlattı.

Ağırel, yazısında şunları kaydetti:

Son dönemlerde vakıflar, dernekler, spor kulüpleri ve belediyelerin ortak organizasyonları sonucunda verilen gri pasaport ile meydana gelen insan kaçakçılığı haberlerini okuyorsunuz.
Peki, bahse konu olayda kullanılan ve tahsis edilen kişinin elini kolunu sallayarak yurt dışına çıkmasına fırsat veren gri pasaport nedir?
İlgili kamu kurumu tarafından, yurt dışında göreve gidenlere, Türkiye'yi temsil edecek sporculara ve organizasyonda yer alacak isimlere verilen izne bağlı bir pasaport türüdür.
Yani aslında gri pasaport bizim ülkemiz tarafından yurt dışına çıkışlarda işleri kolaylaştırmak amacı ile oluşturulmuş bir düzenleme.
Bu konuda ben de bir dosyaya ulaştım.
Dosya öyle kapsamlı ki akıl alır gibi değil. Olay Bursa'da gerçekleşiyor. Olayın kahramanı ise Bursa Büyükşehir Belediyesi…
Evet evet yanlış okumadınız. İnsan kaçakçılığı Bursa Büyükşehir Belediyesi üzerinden gerçekleştirilmiş.
Başka kimler yok ki?
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Valilik, Nüfus Müdürlüğü, Belediye yetkilileri, spor kulüpleri…
Gelin ben size baştan olayın ayrıntılarını isim isim anlatayım.
Adı: Suat Alataş
29 Haziran 2019'da Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan yurt dışına gitmeye hazırlanırken Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği görevlilerince şüpheli hareketleri gözlemleniyor ve ifadesi alınıyor.
Her şey böyle başlıyor.
Alataş verdiği ifadede elindeki gri pasaportu nasıl aldığını, kimlerin aracılık yaptığını anlatıyor. Aydın Yiğit ve Ayhan Yiğit isimli kişilere 5 bin Euro vererek gri pasaporta sahip olduğunu söylüyor. Büro amirliğince olayın üzerine gidiliyor ve sorgulama devam ettikçe olayın çok daha büyük boyutlu olduğu ortaya çıkıyor.
Şahıs tanıma amaçlı Alataş'a fotoğraflar gösterildiğinde ise daha karmaşık bir olay ortaya çıkıyor. Yardım ettiği iddia edilen Ayhan Yiğit'in yurt dışında olduğu ortaya çıkıyor ancak fotoğrafın ona ait olmadığı anlaşılıyor.
Nasıl olur demeyin.
Olmuş.
Bu şebeke üyeleri nüfus müdürlüğünde görev yapan bir kadın vasıtası ile istediği kişileri istediği şekilde kayıt ettirip yurt dışına çıkarabiliyorlar. Hatta öyle ki kendini istihbarat bölge başkanı olarak tanıtan ve bu şebekenin içinde de bulunan bir şahıs "Hâkim, savcı fark etmez biz istediğimizi yaparız" diyor.
Daha acısı gerçekten de istediğini yaptırabiliyor.
Erzurumlu olan ve yurt dışında yaşayan bir kişi, Ayhan Yiğit'e ulaşarak Mızgın Sönmez isimli kişinin PKK ile iltisakı nedeniyle yurt dışı çıkış yasağının bulunduğunu ve bu kişinin yurt dışına çıkması gerektiğini bildirmiş. O esnada yanında bulunan sözde istihbarat sorumlusu telefonu alarak bu kişi ile sohbet edip bilgileri istiyor. Bursa adliyesinde, Erzurum adliyesinde ve İstanbul'da tanıdıkları olduğunu bu işi halledeceğini söylüyor. Yani Mızgın Sönmez isimli PKK ile iltisaklı olan yurt dışı yasağı bulunan bir kişiye dahi gri pasaport çıkartmaya çalışıyorlar. Bu durum belgelerde var. Bahse konu kişi nasıl olduğu ve kim tarafından yapıldığı net olmasa da yurt dışı yasağı olmasına rağmen Yunanistan'a kaçırılmış.
Devam edelim…
Ayhan Yiğit emniyete gelerek ifade veriyor. Kardeşi Ferdi Yiğit'in de Ayhan Yiğit'in kimlik bilgilerini kullanarak gri pasaport çıkarttığı ve bu belge ile yurt dışına çıktığı tespit ediliyor. Yapılan kapsamlı soruşturma neticesinde bir insan kaçırma şebekesi ortaya çıkarılıyor. Bu şebeke dört defa spor organizasyonu adı altında gri pasaportlar çıkarmış ve yurt dışına da bu sayede insan kaçırmış.

VARAN-1
İlki 15-22 Mayıs 2019 tarihleri arasında Kosova'nın Podujevo şehrinde düzenlenen Bay-Bayan Futbol Turnuvası etkinliği…
Barbaros Spor Kulübü ve Derneği 25 Nisan 2019 tarihinde Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne başvurarak Kosova'daki turnuvaya davet edildiğini bildiren dilekçeyi veriyor. Kulüp ve dernek başkanı olarak Mustafa Ekinci'nin imzası var. İrtibat sorumlusu olarak Salih Cantürk gözüküyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla ilişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Bayhan imzalı 40 kişilik isim listesi, 3 Mayıs 2019 tarihli yazıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne onay için gönderiliyor.
Spor kulübünün verdiği liste 27 kişi olmasına rağmen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün onayına sunduğu yazının eklerinde bulunan listedeki kişi sayısı 40'a çıkıyor.
Türkiye Cumhuriyeti Hizmete Mahsus Pasaport alımı için düzenlenen 40 kişilik listede kişilerin Barbaros Spor Kulübü'nde antrenör, antrenör yardımcısı, başkan, kafile başkanı, sportif direktör ve yönetici olarak görevlendirildikleri, turnuvaya katılacakları belirtilerek hizmete mahsus pasaport alımı yaptıkları anlaşılıyor.
Bu kişilerden 14'ü geri dönüyor, 8 kişi pasaport almasına rağmen hiçbir işlem yaptırmıyor, ancak 18 kişi geri dönmüyor.
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Bayhan imzalı 40 kişilik isim listesi içerisinde Ayhan Yiğit'in isminin olduğu ve görevinin antrenör olarak belirtildiği görülmüş.
Ayhan Yiğit'in antrenör lisansının olup olmadığının tespiti için Türkiye Futbol Federasyonu ile gerekli yazışmalar yapılmış, Barbaros Spor Kulübüne ait isim listesinde, Ayhan Yiğit adına herhangi bir lisans kaydının olmadığı görülmüş, ayrıca İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü'nün 9 Eylül 2019 tarihli cevabında gönderilen Barbaros Spor Kulübü Derneği'ne ait yönetici ve üye listesi kontrol edildiğinde Ayhan Yiğit adına herhangi bir kayıt olmadığı görülmüş.

VARAN-2
Diğer bir olayda ise Soğanlı Kanalboyu Nilüfer Spor Kulübü Derneği'nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na, kulüp başkanı Necmi Tayfur imzalı 40 kişilik gri pasaport talebi yapılmış ve irtibat görevlisi olarak Orhan Varoğlu'nun bilgileri verilmiş.
Yine Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla ilişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Bayhan imzalı 44 kişilik isim listesi 12 Haziran 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne onay için gönderilmiş. Yani burada da sayı 4 kişi artmış.
44 kişilik isim listesi içerisinde olanlardan Şazi Kaya ve Halim Yıldız'ın olduğu, Şazi Kaya'nın görevinin antrenör, Halim Yıldız'ın ise kafile başkanı olarak belirtildiği görülmüş. Şazi Kaya'nın antrenör lisansının olup olmadığının tespiti için Türkiye Futbol Federasyonu ile gerekli yazışmalar yapılmış, ilgili kurumun cevabında Şazi Kaya adına herhangi bir lisans kaydının olmadığı görülmüş. Ayrıca İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü'nün cevabında da Şazi Kaya adına herhangi bir kayıt olmadığı görülmüş.
Kanalboyu Nilüfer Spor Kulübü Derneği'ne ait yönetici ve üye listesi kontrol edildiğinde Halim Yıldız'ın da lisansının olmadığı görülmüş.
Bu giden 44 kişinin 11'i geri dönmemiş. İsim isim belli bu kişiler.

VARAN-3
1-6 Temmuz 2019 tarihleri arasında Arnavutluk'un Durres şehrinde düzenlenen Vllaznimi Cup 2019 Futbol Turnuvası etkinliği var.
Bursa Büyükşehir Belediyesi'yle yapılan yazışmalar sonucu temin edilen belgeler kontrol edildiğinde, bahse konu davetiyeye istinaden Zafer Spor Kulübü Başkanı Şaban Sönmez'in imzalı dilekçesi olduğu, dilekçe içeriğinde ise Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden 45 kişilik araç ve Hizmet Pasaportu talep edildiği belirlenmiş. Yine dilekçede irtibat görevlisi olarak da Hüseyin Liman'ın gösterildiği görülmüş.
Ancak…
Zafer Spor Kulübü Başkanı Şaban Sönmez tarafından 45 kişi için Hizmet Pasaportu talep edildiği halde, Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla ilişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Bayhan imzalı 53 kişilik isim listesinin 20 Haziran 2019 tarihli yazıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne onay için gönderildiği görülmüş.
53 kişiden 19 kişisi geri gelmemiş.

VARAN-4
15-22 Mart 2019 tarihleri arasında Kosova'da düzenlenen Bay-Bayan Futbol Turnuvası…
Bu sefer Barbaros Spor Kulübü Derneği'ne hitaben yazılı davetiye var ve Belediye'ye başvuru yapılıyor. Ancak bahse konu davetiye yukarıda Varan-1 diye belirttiğim davetiyeyle aynı! Hüseyin Liman'ın Outlook elektronik posta adresinden 15 Şubat 2019 günü gönderilmiş ve şekil, cümle olarak aynı. Ancak tarih olarak 15 Mart-22 Mart 2019 tarihlerinde Kosova'da yapılacak turnuva olarak belirtildiği görülmüş.
Bursa Büyükşehir Belediyesi'yle yapılan yazışmalar sonucu temin edilen belgeler kontrol edildiğinde, bahse konu davetiyeye istinaden Barbaros Spor Kulübü Başkanı Mustafa Ekinci imzalı dilekçe olduğu, dilekçe içeriğinde ise Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden ilgili tarihler arasında Kosova'ya gitmek üzere gri pasaport talep edildiği, yine dilekçede irtibat görevlisi olarak Hüseyin Liman'ın gösterildiği görülmüş.
Yani olay hep belli kişiler arasında dönüyor fark ettiyseniz. (Konuya yarın devam edeceğim.)



GİTTİ DE GELMEYİVERDİ

Bursa Kanalboyu Nilüfer Spor Kulübü Derneği'nden yapılan müracaatla Arnavutluk'ta yapılacak sportif etkinliğe katılmak üzere 40 kişi için gri pasaport talebinde bulunulmuş. Daha sonra nasıl olduysa bu talebe artı 4 kişi ilave olmuş. Arnavutluk'a 44 kişi gitmiş, 33 kişi gelmiş. yani 11 kişi sırra kadem basmış...

***

SEKTÖR HALİNE GELMİŞ

TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin "kamu görevlileri dışındaki çok sayıda isme gri pasaport sağlayarak, yurt dışına insan kaçakçılığında aracılık ettiği'' iddialarını TBMM'ye taşıdı.

TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin "kamu görevlileri dışındaki çok sayıda isme gri pasaport sağlayarak, yurt dışına insan kaçakçılığında aracılık ettiğine" ilişkin iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

Türkiye’nin bir çok ilinde belediyeler aracılığı ile insan kaçakçılığı yapıldığına ilişkin çok sayıda ihbar aldığını kaydeden CHP’li Aydın, TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde Soylu’dan şu soruların yanıtını istedi:

-Bursa’dan 2019-2020 yılı sonuna kadar Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından çeşitli organizasyon adıyla yurtdışına kaç kişi gönderildi, gönderilen kaç kişi yurda döndün, kaç kişi ise ülkeye dönmeyerek kayıplara karıştı?
-Gri pasaport ( Hizmet pasaportu) taleplerinin tamamına yakınında aynı kişi/kişilerin imzasının bulunması sadece bir rastlantısal mıdır? Yoksa önceden tasarlanmış bir planın parçası mıdır?
-Yurt dışına hizmet pasaportu talep eden kişilerle , belediye ve diğer kurumlardaki bazı yöneticiler arasındaki ilişkiler zinciri araştırılmakta mıdır?
-Yurt dışına gönderilen bazı kişilerin yaptıkları görevlere haiz olmadıkları belirlenmiştir. Bu kişiler neden önceden araştırılmamıştır?
-Bakanlık olarak bu konunun üstüne gitmekte samimi misiniz? Samimi iseniz bir an önce adım atarak soruşturmayı genişletecek misiniz?

CHP’Lİ AYDIN, İDDİALARI TEK TEK SIRALARI

Erkan Aydın, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin insan kaçakçılığına karıştığına ilişkin iddiaları da soru önergesinde şöyle sıraladı:

-15-22 Mayıs 2019 tarihleri arasında Kosova'nın Podujevo şehrinde düzenlenen Bay-Bayan Futbol Turnuvası etkinliği için 40 kişilik liste hazırlandı. Spor kulübünün verdiği liste 27 kişi olmasına rağmen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün onayına sunduğu yazının eklerinde bulunan listedeki kişi sayısı 40'a çıkarıldı. Bu kişilerden 14'ü geri döndü, 8 kişi pasaport almasına rağmen hiçbir işlem yaptırmadı, 18 kişiyse geri dönmeyerek kayıplara karıştı..
-Diğer bir olayda ise Soğanlı Kanalboyu Nilüfer Spor Kulübü Derneği tarafından Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na, 40 kişilik gri pasaport talebi yapıldı. Listeye dört kişi eklenerek 44 kişilik isim listesi 12 Haziran 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne onay için gönderildi. Bu giden 44 kişinin 11'i geri dönmedi.
-1-6 Temmuz 2019 tarihleri arasında Arnavutluk'un Durres şehrinde düzenlenen Vllaznimi Cup 2019 Futbol Turnuvası etkinliği için Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 45 kişilik araç ve Hizmet Pasaportu talep edildi. Listeye sekiz kişi eklenerek 53 kişilik isim listesi 20 Haziran 2019 tarihli yazıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne onay için gönderildi. 53 kişiden 19 kişisi geri gelmedi.

''SORUMLULARDAN HESAP SORULMALIDIR''

Bursa Büyükşehir Belediyesi üzerinden insan kaçakçılık yapıldığına ilişkin iddialar hakkında ANKA Haber Ajansı’na açıklamada bulunan Erkan Aydın, 2019 yılının yaz aylarında, folklor ve yardımlaşma dernekleri faaliyetleri adı altında dört kez, yurt dışına insan kaçırıldığını öne sürerek, şunları söyledi:

“Her seferinde, 8 ila 10 kişi Türkiye’ye geri dönmemiş. Bu konu daha çok su götürecek görülüyor, eştikçe her yerden başka bir şey çıkıyor. İnsan kaçakçılığı Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde büyük sektör haline gelmiş, ortalama beş ile 7 bin Euro arasında insanlardan para alındığı görülüyor. Nüfus müdürlüğü, daire başkanlıkları ve birçok kurumun işin içinde olduğu belirtiliyor. Bu konu İçişleri Bakanlığı tarafından, bir an önce aydınlatılıp, sorumlulardan hesap sorulmalıdır.”

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER