Brezilya, Türkiye'nin de 50 milyon doz sipariş verdiği Çin'in CoronaVac aşısının alımını yan etkileri nedeniyle durdurduğunu Reuters haber ajansı geçmişti. Reuters ikinci haberinde denemelerin tekrar başladığını bildirdi.
Brezilya Sağlık İdaresi, ciddi bir yan etki nedeniyle Çin'in Sinovac koronavirüs aşısının klinik denemesini askıya aldı. Başkan Jair Bolsonaro, aşının güvenilirliğini defalarca eleştirmişti.
Brezilya Sağlık İdaresi, aşı olan bir denek vatandaşın intiharı sonrası 9 Kasım'da bu kararı aldı. (Reuters)
Reuters haber ajansı, Brezilya'da bir deneğin intihar etmesi sonrası durdurulan Covid-19 aşısı denemelerinin yeniden başladığını duyurdu
Denemeyi yürüten Sao Paulo enstitüsü başkanı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Brezilya'da Çin'in Sinovac tarafından geliştirilen bir COVID-19 aşısı için son aşama bir klinik araştırmanın iki günlük askıya alınmasının çalışmayı etkilemediğini söyledi.
Çarşamba günü Anvisa, çalışmanın devam edebileceğini ve Perşembe günü, aşı tedariki yapan üretim hatlarını izlemek için 30 Kasım ile 11 Aralık arasında Çin'e bir heyet göndereceğini söyledi. Bu malzemelerin Brezilya'daki iki farklı tıp kurumu tarafından Sinovac ve AstraZeneca tarafından geliştirilen aday aşıların üretiminde kullanılması bekleniyor.
Çinli SinoVac firmasının geliştirdiği COVID-19 aşısı "CoronaVac"ın 11 Aralık'tan sonra Türkiye'ye geleceği ve aşılama çalışmalarının dört aşamada yürütüleceği açıklandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aşı için ilk etapta 50 milyon doz anlaşma yapıldığını, vatandaşların herhangi ücret ödemeden aşıya erişebileceklerini açıkladı.
Faz 3 klinik denemelerine başlanan aşıya Çin hükümeti, 22 Temmuz'da acil kullanım izni verdi. Aşının henüz deney sürecini tamamlamamış ve onaylanmamış olmasına rağmen Çin'de ücret karşılığı yapıldığı bildirildi.
Türkiye'de denenen ilk aşı olan "CoronaVac"ın siparişini veren ülkeler ve sipariş miktarları ise şu şekilde:
Endonezya - 128 milyon doz
Brezilya - 46 milyon doz
Şili - 60 milyon doz
Bangladeş - 100 bin doz
Ayrıntılar geliyor...