Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

BM raporu: Koronavirüs kadın yoksulluğunu derinleştirecek

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yayımlanan çalışmaya göre; salgın, kadınlar ve erkekler arasındaki yoksulluk farkını derinleştirecek, 47 milyon kadın ve kız çocuğunu yoksulluk sınırına sürükleyecek.

UN Women ve UNDP’nin yayımladığı rapora göre, COVID-19 krizi dünya genelinde yoksul kadınların oranını çarpıcı bir şekilde arttırarak, yoksulluk içinde yaşayan kadın ve erkekler arasındaki uçurumu derinleştirecek. Kadınlar için yoksulluk oranının 2019 ve 2021 yılları arasında yüzde 2,7 oranında düşmesi bekleniyordu. Ancak tahminler salgın ve etkileri dolayısıyla yüzde 9,1 oranında artış öngörüyor.

“2021 YILINDA 100 ERKEĞE KARŞILIK 118 KADIN, 2030 YILINDA İSE 121 KADIN YOKSULLAŞACAK”

Denver Üniversitesi Pardee Centre for International Futures (Pardee Uluslararası Gelecekler Merkezi) tarafından gerçekleştirilen çalışma, 2021 yılında 25-34 yaş arasında aşırı yoksulluk içinde yaşayan her 100 erkeğe karşılık, 118 kadın olacağını gösteriyor. 2030 yılında bu rakamın 121’e çıkması bekleniyor.

UN Women İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Kadınların ailelerinin bakımlarıyla ilgili önemli bir sorumluluk aldığını biliyoruz. Daha az kazanıyorlar, daha az biriktiriyorlar ve güvencesiz işlerde çalışıyorlar. Eşitsizliklerle ilgili bu veriler, kadınların salgın sürecinde güçlenmesine destek olacağımız hızlı aksiyonlar gerektiriyor.”

“2021 YILINDA SALGIN 96 MİLYON İNSANI YOKSULLUĞA SÜRÜKLEYECEK: BU RAKAMIN 42 MİLYONUNU KADINLAR VE KIZ ÇOCUKLARI OLUŞTUYOR”

UN Women tarafından yayımlanan From Insights to Action: Gender Equality in the wake of COVID-19 (İçgörüden müdahaleye: COVID-19 salgını bağlamında toplumsal cinsiyet eşitliği) raporu da salgının 96 milyon insanı 2021 yılına kadar aşırı yoksulluğa sürükleyeceğini gösteriyor. 96 milyonun 47 milyonunu kadınlar ve kız çocukları oluşturuyor. Bu da, aşırı yoksulluk içinde yaşayan kadınların ve kız çocuklarının sayısının 435 milyona çıkması anlamına geliyor. Tahminlere göre, bu rakam 2030 yılına kadar pandemi öncesi seviyelere geri dönemeyecek.

UNDP Başkanı Achim Steiner ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Eğer hükümetler kadınların ve kız çocuklarının eğitim, aile planlama, eşit ücret ve sosyal haklara erişimini iyileştirmek için kapsamlı stratejiler uygularsa, 100 milyondan fazla kadın ve kız çocuğu yoksulluktan kurtulabilir. COVID-19 krizinin etkilerini en ağır olarak kadınlar yaşıyor. Gelirlerini kaybetme riskiyle en çok onlar karşı karşıyalar ve kadınların sosyal koruma önlemlerine erişimleri daha düşük. Hükümetlerin toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikleri azaltmaya yatırım yapmaları ve salgının yoksulluk üzerindeki etkilerini aksi yönde değiştirmek için acil aksiyon almaları gerekiyor.”

“KADIN VE ERKEK ARASINDAKİ YOKSULLUĞUN KAPANMASI İÇİN 48 MİLYAR ABD DOLARI GEREKİYOR”

Raporda, dünyayı 2030 yılına kadar aşırı yoksulluktan kurtarmak için küresel gayrisafi hasılanın yüzde 0,14’ü oranında bir rakamın (2 trilyon ABD Doları) ve kadın ve erkekler arasındaki yoksulluk farkının kapatılması içinse 48 milyar ABD Dolarının gerektiği belirtiliyor. Rapor, eğer hükümetler bu konuda gerekli önlemleri almazsa ya da önlem almakta geç kalırsa bu rakamların daha fazla olabileceğinin altını çiziyor.

(ANKA)

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER