2008 yılında yaşanan krizin ardından Satoshi Nakamato isimli kişi veya kişiler uçtan uca elektronik sistemi olan Bitcoin teknik yazılarını piyasaya sürdüler. Bu şekilde Bitcoin üçüncül müdahalelere karşı korumalı olan kripto para birimi şeklinde ortaya çıktı. 2009 yılına gelindiğinde halka açık bir ağ olarak kullanılmaya başlndı. Bitcoin en başında ilk başarılı para olarak 1. Nesil blockchain olarak isimlendirildi.
Dağınık bir yapıya sahip olan Bitcoin kısa sürede günümüzdeki finansal düzene karşı bir yükseliş göstermiştir. Bitcoin ağına giren işlemler takip edilirken işlemi gerçekleştiren kişilerin kim olduğunun takip edilmesi mümkün değildir. Bitcoin haberleri de günümüzde sıklıkla merak edilir. Bitcoin Blockchain ağında onaylanan işlemler zincir yapısı sebebiyle geri döndürülemez ve bunun yanında işlemlerin değiştirilmesi mümkün değildir.
Bitcoin düzenlemeye veya kontrole tabi tutulamadığı için Bitcoin değeri sıfır noktasından binlerce dolara kadar yükseliş göstermiştir. Bitcoin yükselişlerinin devam etmesinin ardından pek çok kripto para birimi de ortaya çıkmıştır. Bu para birimleri ise alt coin ya da alternative coin olarak isimlendirilir. Alternatif kripto para birimleri yapılırken çeşitli noktalarda farklı özellikler ile piyasaya sunulmuştur. Bu sayede rekabet avantajlarından faydalanılarak yeni market tipleri ortaya çıkmıştır. Bu farklılıklara örnek olarak blockchain alt türleri, para miktarı ve algoritma örnek olarak gösterilebilir.
Bitcoin kullanımının birtakım riskleri olsa da avantajları da oldukça fazladır. Enflasyon ya da çökme riski son derece düşüktür. Basit, güvenilir ve iz sürülemez olma özellikleri bulunur. Para transferleri geleneksel yöntemler ile kıyaslandığında son derece güvenilirdir. Daha hızlı ve ucuz olması da avantajları arasında yer alır. Milyonlarca lira değerinde olan Bitcoinlere cüzdan erişimi bulunan her yerden ulaşmak mümkündür. Altcoin haberleri ile ilgili bilgi sahibi olmak da oldukça önemli bir konudur.
Oldukça yüksek miktarlarda paraların nakit ya da farklı yöntemler ile kolay bir şekilde taşınması sağlanır. Yapılan işlemler ile hesap bakiyeleri herhangi bir kişi ya da devlet ve banka tarafından bilinmez. Kontrol edilemez olması çeşitli avantajlar sağlar.
Bitcoin üretiminin sağlanması, blok zincir sisteminin güvenliği ile güvenliğin tesis edilmesi bakımından önemlidir. Madencilik işlemleri en başından beri farklı cihazlar ile gerçekleştirilmiştir. Rekabet ortamının artması sebebiyle sürekli olarak bu alanda kar elde edilecek yenilikler doğmuştur.
Madencilik işlemi esasında kriptografi şifrelerinin çözülerek sisteme yeni blokların eklenmesidir. Şifrelerin çözülmesi, bilgisayarların işlemci kapasiteleri ile şifrelerin uzunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Şifrelerin çözülmesi ile oluşturulan bloklardan madencilerin Bitcoin ile ödüllendirilmesi mümkün olur.
Madenci sayılarında meydana gelen artışlar ve sistemin sadece 10 dakika gibi kısa sürede blok üretimine izin vermesi durumları madencilikten kar elde edilmesinin zor olmasına sebep olmuştur. Bunun yanında Bitcoin adedinin sınırlandırılması konusu da madenciliği olumsuz etkileyen konulardan biridir. Ancak bu sayede Bitcoin para biriminde enflasyon oluşmasının önüne geçilir.
Bitcoin belli bir protokole bağlıdır. Bu sayede her işlem baştan sona şifrelenir. Şifrelenen zincirdeki işlemlerin kayıt altına alınması sağlanır. Cüzdan bilgilerinin kaybedilmesi ya da bilgisayarın hacklenmesi gibi kullanıcı hataları dışında sistemde güvenlik ile alakalı herhangi bir sorun bulunmaz.
Bitcoin değerinin iki kere satılmasını engelleyen sistem bulunur. Bu sayede kişilerin haberi olmadan ya da hileli bir gönderi olması durumları söz konusu olmaz. Bitcoinin belli bir merkezinin olmaması, bütün işlemlerin farklı bilgisayarlardan onay alması gerekliliği bu sistemin güvenilir olmasına imkân sağlar. https://enkriptohaber.com/ sitesinden Bitcoin ile ilgili haberlere ulaşabilirsiniz.