Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Demircan, koronavirüsü tedbirleri kapsamında kapatılan ve 1 Haziran’da tekrar faaliyete başlayacak kafe ve restoranlarda uyulması gereken kurallara ilişkin açıklama yaptı.
Prof. Dr. Demircan, kafe ve restoranlara gidecek olanların açık alanları tercih etmelerini isteyerek, şunları söyledi:
”60 DERECENİN ÜZERİNDE YIKANMALI”
* Sosyal mesafeye dikkat edilmeli ve içerideyken yemek dışı zamanlarda maske takılmalı.
* Servis ürünlerinden virüs bulaşma olasılığı pek yok. 60 derecenin üzerinde yıkanmalı. Uygun yüzey ve uygun maddeyse klorlu sularla temizlenmeli.
* Bunlara harfiyen dikkat edilirse o zaman bulaşma riski olmaz. Riski azaltmak için tek kullanımlık servis ürünlerini öneriyoruz.
TATİLE GİDECEKLERE ÖNERİLER
Sezonun açılmasıyla tatile gidecek olanlara da önerilerde bulunan Prof. Dr. Demircan, şöyle konuştu:
* Havuzlarımız eskiye göre daha dikkatli temizleniyor, dezenfekte ediliyor. İçinde virüsün barınması çok olası görünmüyor gibi. Fakat havuza giren insan sayısı önemli, havuza giren insanların enfekte olup olmadığı önemli.
* Öksürme, hapşırma gibi şeylerde yakın yüzülüyor ise bulaşma olabilir mi bazı olasılıklar var.
* Havuzun hacmi küçük, giren insan çok olursa kirlenme denize göre çok olabilir. Yan yana çok yüzmemek, mesafeye dikkat etmek önemli.
* Havluların çok iyi temizlenmesi, yüksek ısıda yıkanması önemli. Kendi havlularımızı tercih edelim.
* Şezlong, masa gibi çok kişinin kullandığı yerleri sık sık temizlemeye dikkat etmek gerek.