Buriolestes schultzi adı verilen bu dinozor sauropods adlı uzun boyunlu ve en büyük dinozor türünün atası olarak biliniyor.
Mükemmel şekilde korunmuş olan iskelet yapısı içerisinde dinozorun beyninin de kafatası içerisinde aynı şekilde muhafaza edildiği görüldü. Yüksek teknoloji tarayıcılar ile beynin bir haritası çıkarıldı. Buna göre beynin görme, koku alma, zeka ve üreme ile ilgili kısımları net şekilde görünüyor.
Bu önemli bulgunun yaşamış en büyük dinozorların nasıl evrildiği konusuna da ışık tutacağı düşünülüyor.
BUGÜNKÜ KUŞLAR KADAR BİLE ZEKİ DEĞİLMİŞ
Federal Santa Maria Üniversitesi'nde görevli Paleontolojist Dr. Rodrigo Muller, "Beyin zeka ve davranışlara dair bir pencere. Bu canlının atletik ve yetenekli bir avcı olduğunu biliyoruz. Şimdi görme yeteneğinin koku alma duyusundan daha gelişmiş olduğunu da öğrendik. Aynı zamanda bir T-Rex kadar zeki olmadığını hatta günümüzdeki kuşlar kadar bile zeki olmadığını anlıyoruz."
Diğer dinozorları, primitiv primatları ve böcekleri yediği aktarılan Buriolestes schultzi kendisi ise 'ölüm makinesi' olarak nam salmış olan Gnathovorax adlı bir dönemin apex predatörü olan başka dinozor tarafından avlanıyordu.
Beynin bir timsahınkine benzediği belirtilirken, hareket eden avları çok iyi görebilmesine yarayan fonksiyonlara sahip olduğu kaydediliyor.
BURİOLESTES NASIL BİR DİNOZORDU?
Tepeden kuyruk ucuna kadar 1 metre 20 cm olan bu dinozorun uzun bir boynu vardı. Jilet gibi keskin dişleri ve üç uzun tırnaklı pençeleri bulunuyordu. İki ayak üstünde koşuyor ve çok hızlı hareket ediyordu.
Bu iyi muhafaza olmuş Buiolestes fosili Güney Brezilya'da 2015 yılında bulunmuştu. Briolestesler Triassic dönemde yaşamışlardı.