Kamuoyunda "beşli çete" olarak bilinen şirketler arasında yer alan MNG Holding’in patronu Mehmet Nazif Günal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 2 defa mühürlemesine rağmen devam ettirdiği kaçak villanın inşaatını tamamladı.
MNG Holding’in patronu Mehmet Nazif Günal önce Sarıyer Tarabya’da, üzerinde 1950’li yıllarda inşa edilen bir köşkün bulunduğu Boğaz manzaralı bir arazi satın aldı. Ardından izinsiz çivi çakmanın dahi yasak olduğu alandaki köşkü sessiz sedasız yıktırdı ve kanunlara aykırı olarak yeni bir 4 katlı villa inşa etmeye başladı.
"Boğaz öngörünüm bölgesi"nde yer alan, İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün yetki ve sorumluluk alanında bulunan kaçak villa inşaatı, BirGün'de yer alan haberle ortaya çıktı.
İBB MÜHÜLREDİ VE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
İBB yetkilileri ise hızla yükselen Boğaz manzaralı kaçak villa inşaatını mühürledi. Mühürlenmesine rağmen inşaat çalışmalarının devam etmesi nedeniyle İBB yetkilileri ikinci defa inşaatı mühürleyerek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
İBB belediye encümeni, kaçak inşaatın yıkımı için 2960 Sayılı Yasa’nın 13. ve 18. maddesi uyarınca yıkım kararı aldı. Ancak Mehmet Nazif Günal’ın başvurusuyla mahkeme, yıkım işlemi için yürütmeyi durdurma kararı verdi.
KAÇAK İNŞAAT TAMAMLANDI
BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre 4 katlı kaçak villanın inşaatı tamamlanırken, işçilerin yapının ince işleri için yaptığı çalışmalara devam ettiği görüldü. Kaçak inşaatı gizlemek için de yapının etrafı yaklaşık 5 metrelik tel örgü ve paravanlarla çevrilerek inşaat çalışmaları gizlendi.
İBB yetkilileri yaptığı açıklamada, "Önce inşaatı mühürledik ve para cezası kestik. Ancak inşaat sahibi mührü bozdu. Bunu da tespit ettik ve inşaatı yeniden mühürleyerek suç duyurusunda bulunduk. Yıkım kararının uygulanması için konuyu İBB encümenine ilettik ve kaçak inşaatın yıkımına karar verildi. Fakat inşaatın sahibi İstanbul 2. İdare Mahkemesi’ne başvurarak yıkım kararımızı durdurdu. Mahkemenin verdiği yıkım işlemi için verdiği yürütmeyi durdurma kararına itiraz ettik. İtirazımıza ilişkin mahkeme henüz bir karar vermedi" ifadelerini kullandı.
HAPİS VE PARA CEZASI ÖNGÖRÜLÜYOR
İBB’nin işlem yaptığı 2960 Sayılı Boğaziçi Kanunu’nun 18. maddesi imar usulsüzlüklerine yönelik verilecek ceza hükümlerini içeriyor. Buna göre, Boğaziçi alanında inşaat ruhsatı alınmadan yapılan yapıların tamamı, inşaat ruhsatı ve eklerine ve imar mevzuatına aykırı yapılan yapıların aykırı kısım ve bölümleri, yıktırılmakla beraber, yapı sahipleri, fenni mesulleri ve müteahhitleri bir aydan 6 aya kadar hapis ve 200 bin TL'den 500 bin TL'ye kadar ağır para cezası ile cezalandırılıyor. Bu kanunla verilen görevleri ve bu görevleri belirtilen süre içinde yapmayanlar veya görevini kötüye kullananlar fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.
İşlem yapılan kanunun 13. maddesinde yapının, inşaat ruhsatı ve ekleri ile imar mevzuatına aykırı yapılmış bölümlerinin hemen yıkılması gerektiği belirtiliyor.
MİMAR İTİRAF ETMİŞTİ
BirGün’ün ulaştığı villanın mimarı Görkem Volkan ise daha önce yaptığı açıklamada, önce arazide bulunan köşkü yıkmadıklarını VE deprem güçlendirme çalışmasını yaptıklarını öne sürmüştü. Mimar, ardından da eski köşkü yıktıklarını ve kanuna aykırı olarak yeni bir köşk inşa ettiklerini itiraf etmişti.