İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, Kahramanmaraş felaketinin ardından deprem önlemlerinin yeniden gündeme geldiği tüm Türkiye’de en riskli bölgelerden birinin yaklaşık 25 milyon kişiyi barındıran Marmara Bölgesi olduğunu belirterek, burada beklenen depremin bir milli güvenlik sorunu olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
Tüm kurumların, hazırlıklarını bu açıdan ele alması gerektiğini belirten Gökçe, İBB olarak İnşaat Mühendisleri Odası’nın da desteğiyle bina kontrollerinden altyapı çalışmalarına kadar çalışmaları hızlandırdıklarını söyledi. Gökçe, deprem hazırlıkları için finansman konusunda ise, İBB olarak bütçenin tümünü gözden geçirmekte olduklarını ve öncelik değişikliğine gidileceğini ifade etti.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından dikkatler uzun yıllardır bilim adamlarının uyardığı Marmara depreminde çevrildi. TÜİK verilerine göre, Marmara Bölgesi’nde İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli Balıkesir, Çanakkale, Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Yalova’nın 2021’de 2 trilyon olan TL gayrisafi yurt içi hasıla payı yüzde 41 seviyesinde bulunuyor.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yarın İstanbul depremi hazırlıkları ile ilgili bir basın açıklaması yapması bekleniyor.
‘ÜLKENİN YIKIMINA YOL AÇACAK ÇOK AĞIR SONUÇLAR’
Reuters ile yaptığı söyleşide, İstanbul için beklenen depremin sadece “İstanbul” değil “Marmara” olarak ele alınması gerektiğini söyleyen Gökçe, “Çanakkale’den, Tekirdağ’dan İstanbul’a, Kocaeli’ye, Yalova’ya Balıkesir’e kadar en az 25 milyonluk bir nüfusu etkiliyor” dedi ve ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının ve katma değerinin çok büyük bir kesiminin bu bölgede üretildiğine dikkat çekti.
Gökçe, “Endüstriyel merkez burası. Burada bu şiddette bir yıkım ülkenin yıkımına gidebilecek çok daha ağır sonuçlar doğurabilir. Yani İstanbul Marmara Denizi’nde olabilecek bu şiddette bir deprem milli güvenlik sorunudur. Dolayısıyla devletimiz bunu bir milli güvenlik sorunu olarak görüp seferberlik halinde buraya kaynak ve öncelik aktarmalıdır” dedi.