Yeni askeri sistemde bedelli askerlik sürekli hale getirildi ve başvurular alınmaya başlandı. 33 bin 230 TL yatıran bedelli askerlikten yararlanmaya hak kazanacak. Ancak bedelli askerlik yapmak için sadece parayı yatırmak yetmiyor. Askere gidecek olanlar başvuruların 145 bini aşması halinde çekilen kura sonucunda belirlenecek.
Çekilen kuranın ardından bedelli askerlik yapmaya hak kazanamayanların yatırdığı ücret geri verilecek. Bedelli adayının tecil süresi sonuna kadar çekilecek kuralara katılma hakkı var. Tam da burada adayların aklına cevaplanması gereken bir soru geliyor. Onlarca kişi bedelli askerlikten faydalanmak için ihtiyacı olan 33 bin 230 TL’yi bankadan çektiği kredi ile karşılayacak. Bankadan taksitle çekilen kredinin geri ödemesi ise vade sayısına bağlı olarak artacak. Peki banka ile anlaşmayı yapıp, bedelli ücretini çektikten sonra, yapılan kura sonucu bedelli askerlikten yararlanamayan adaylar ne yapacak?
Örneğin vatandaş bir devlet bankasından bedelli askerlik için 12 ay vadeli 33 bin 230 TL çekti. Bunu 1.80 faizle 12 ay sonunda 38 bin 78 TL olarak ödemeyi kabul etti. Parayı alıp bedelli için başvurdu ve kuraya katıldı. Ancak çekilen kura sonucu gitmeye hak kazanamadı ve 33 bin 230 TL’si iade edildi.
36 AY ÇEKEN KURADA ÇIKMAZSA 15 BİN 114 TL ÖDEYECEK
Ancak vatandaş banka ile 38 bin 78 TL ödemek üzere anlaşmıştı. Böyle bir durumda kurada ismi çıkmayan ve yeniden kuraya katılma hakkı olmayan biri hem askere gidemeyecek hem de bankaya 4.848 TL faiz ödeyecek. Krediyi erken kapatmada ödenecek faizde bir miktar daha azalma oluyor. Söz konusu vade 24 aya çıktığında ödenecek faiz farkı 9 bin 703 TL’ye çıkıyor. Kredi vadesi 36 ay olduğunda ise 14 bin 917 TL faiz olarak bankaya ödeyecek.
Bedelli adayı kurada çıkmaması durumunda tecil hakkı süresince kuraya girme hakkı kalmazsa aradaki faizi bankaya geri ödemek durumunda kalacak.