BASE‘in 7. edisyonu için geri sayım başladı. Bu yıl sanatseverleri neler bekliyor?
Türkiye’nin dört bir yanından yeni mezun sanatçıların yapıtlarını aynı çatı altında sanatseverlerle buluşturduğumuz BASE’in bu yıl 7.edisyonunu gerçekleştiriyoruz. 26 şehirde 38 üniversiteden yeni mezun 120 sanatçının gerçeklik ve düşlere dair yorumlarını sanatseverlerle buluşturacağız. BASE 2023’te resim, fotoğraf, seramik, cam, heykel, video, yeni medya, grafik tasarım, geleneksek Türk Sanatları gibi farklı disiplinlerde üretilmiş 130 eser yer alacak.
BASE’in bu yıl ki teması nedir?
BASE’in bu yılki teması ‘GERÇEKLİĞİN İÇİNDE, DÜŞLERİN KIYISINDA” olacak. Sanatçılarımız bu sergiyle, gerçeklik ve düşlere dair yorumlarını sanatseverler ile buluşturacak. Sergi, sanatçıların duygu, düşünce ve hayallerini barındıran bir sahne ortaya çıkartırken, yaşamdaki karşılığının ötesinde tasarlanan gerçeklik ve düşler arasındaki bağlara, umutsuzluk ve umutlarına dair çok sesli yolculuklarındaki farklılık ve ortaklıklara da işaret edecek.
2023 ile birlikte BASE artık 7. yılını geride bırakıyor. Geriye dönüp baktığınızda BASE'in bu yolculuğunu nasıl değerlendirirsiniz? Sanat adına nasıl bir vizyon oluşturdu ?
İlk yılından beri amaçlarımızdan biri mezun olduğu yıl işlerini sanatseverlere ulaştıramayarak Türkiye'deki üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinden mezun olanlara bu şansı henüz cesaretleri kırılmadan tanıyabilmek oldu. 7. yılımıza girerken bunu 800'ün üzerinde farklı dallardan mezun olarak jürilerimiz tarafından değerlendirilmiş arkadaşlarımız için başarmış olmaktan dolayı çok mutluyuz.
Oldukça zengin bir kültür sanat hayatımız olmasına rağmen İstanbul'da nispeten merkezileşmiş bu dünyaya ilk adımlarını adım atması anlamında sanatçıların hem coğrafi hem de eko sistemsel engeller vardı. Bu engelleri kaldırmak anlamında ve fırsat eşitliği anlamında daha sağlıklı bir eko sistem oluşmasına katkı sunduğumuzu düşünüyoruz. Bu katkının arkasında kamusal ve özel çok değerli destekçilerimizin yanı sıra sanatçı olarak üretim yapmakta ve farklı fırsatlar BASE'den sonra yakalamakta ısrarcı olan genç sanatçılarımızın da büyük payı var elbette. Sadece BASE değil BASelected, Kampüste Dijital Sanat, Kolekta ve bu yıl Avusturya Künshalle Bregenz'de gerçekleştirdiğimiz ilk yurtdışı projemizle bu eko sistemdeki tüm oyuncular için katkı sağlamaya devam edeceğimizi düşünüyoruz.
BASE’in misyonu nedir?
BASE 2017'den beri Türkiye’nin dört bir yanından yeni mezun sanatçı adayları için sınırları kaldırarak onlara eşit bir görünürlük sağlıyor. Sanatçılar galeriler, sanat kurumları ve önemli sanatçılarlarla tanışma fırsatı yakalıyorlar. BASE’e katılmanın ardından hem yurtiçi hem yurtdışında pek çok karma ve solo sergiye, yarışmaya ve festivale katılan, yüksek eğitimi için dünyanın saygın güzel sanatlar okullarından burs alan, residency programlarına katılan, önemli galerilerle çalışmaya başlayan ve pek çok önemli koleksiyona giren sanatçılarımız oluyor. BASE’in sanatçılara sağladığı en büyük faydanın onlara ciddi bir görünürlük kazandırması, önemli bir networking imkanı sağlaması ve en temelde onlara sanat üretimine devam etmeleri için cesaret ve motivasyon kazandırmasi olduğunu düşünüyoruz.
BASE’in bu yıl ki seçici kurulunda kimler yer alıyor ve küratörlüğünü kim üstlendi ?
BASE’te seçkiyi her yıl farklı bir seçici kurul belirliyor. Kurulumuzda çok farklı gözler olmasını önemsiyoruz. Resim, heykel, video, fotoğraf, yerleştirme gibi farklı disiplinlerle çalışan sanatçılar, sanat tarihçileri, küratörler, koleksiyonerler, galeriler, sanat kurumlarından oluşan bir jüri oluşturuyoruz. BASE’in kendisi gibi seçici kurulunun da çok sesli olması bizim için önemli. Amacımız kişisel zevkleri yansıtmaktan çok, potansiyeli olan, yetenekli bir yeni mezunun gözden kaçmadığına emin olmak istiyoruz. Bu yüzden her yıl çok sesli, farklı bakış açıları ile başvuruları değerlendiren çok sayıda jürimiz oluyor. Seçilen eserler ise oy çokluğuna göre belirleniyor. Seçici kuruldan en çok oy alan işlerden başlayarak, mekâna sığacak ölçüde daha aşağı oy almış eserlere inerek sergi seçkisini oluşturuyoruz. Bu yıl BASE’in seçici kurulunda; Ahmet Doğu İpek, Alp Sime, Belkıs Balpınar, Derya Yücel, Ebru Nalan Sülün, Erkan Özgen, Erol Tabanca, Günnur Özsoy, Mehtap Baydu, Misal Adnan Yıldız, Neriman Polat, Ömer Özyürek, Selen Sarıoğlu Süloş, Tayfun Erdoğmuş, Volkan Aslan ve Yasemin Özcan yer aldı. Bu yıl BASE’in küratörü ise Derya Yücel oldu.