Mutluhan YILDIZ / KRT WEB
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü görevlileri bugüne kadar binlerce sanatçı yetiştiren Bakırköylü Sanatçılar Derneği'nin (BASAD) tarihi binasını tahliye etti.
TARİHİ ESERLERİ SOKAĞA ATTILAR
Görevlilerin, tarihi eser niteliğindeki; tablolara, sanat aletlerine özen göstermeden sokağa atması tepki çekti.
BELEDİYE SAHİP ÇIKTI
BASAD'a Bakırköy Belediyesi sahip çıktı. Polis eşliğinde sokağa atılan tarihi eserler, Bakırköy Belediyesi tarafından BASAD'a tahsis edilen, Leyla Gencer Opera ve Balo Salonu'na taşındı.
ZULÜM BELEDİYE MECLİSİNDE DİLE GETİRİLDİ
CHP'li Av. Cem Özbey, Bakırköy Belediye Meclis Toplantısı'nda BASAD'a yapılan zulmü gündeme getirdi, ve çarpıcı bir bilgiyi de paylaştı.
TARİHİ BİNA 1950'DE EL KONULAN CHP'NİN MALVARLIĞI'NDAN...
Özbey, BASAD'ın tarihi binasının 1950 yılında, Demokrat Parti döneminde CHP'nin el konulan malvarlığı içerisinde olduğunu ve Kültür Bakanlığı'ndan geri almak için gereken işlemleri başlattıklarını açıkladı.
TAPU DAVASI AÇILDI
CHP Genel Merkezi'nin tapu iade ve tescil davası açtığını belirten Özbey, "Yargı sürecini kazandığımızda binayı tekrar BASAD'a tahsis edeceğiz" dedi.
'EN AZINDAN EĞİTİM YILI BİTENE KADAR...'
"BASAD neden bu binadan çıkartılıyor?" diye soran Özbey, "BASAD şu anda Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak eğitim vermekte, 500'e yakın öğrencisi bulunmaktadır. Eğitim hayatı devam ederken, 500 tane öğrenci, o kadar öğretmen ve çalışan tahliye edilerek ne amaçlanmak isteniyor? En azından eğitim yılı bitene kadar sabredilmesi gerekirdi. " ifadelerini kullandı.
'SANATÇI FABRİKASI'
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün BASAD'ı kütüphane yapmak için tahliye ettiğini hatırlatan Özbey, yakın çevrede 3 tane kütüphane bulunduğunu hatırlattı. Özbey, 'neden BASAD binası?' diye sordu, "Sanatçı fabrikası olarak adlandırdığımız, Tarık Akanların, Münir Özkulların, Cem Karacaların, Cihat Tamerlerin tozunu yuttuğu, sanat yaptığı ve sanatçı yetirştirdiği bir okula neden tahammül edemiyorlar bunu anlamakta zorlanıyorum" dedi.
2. BEYAZID VAKFI'NA MI DEVREDİLECEK?
Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu da konuyla ilgili açıklamada bulundu.
Kerimoğlu, "Söz konusu binanın 100 yıllık bir geçmişi var. Binayı İstanbul'daki pek çok yer gibi 2. Beyazıd Vakfı'na devrettiler. Bakanlık da binayı tahliye edin diyerek sanatçılara ve derneğe çağrı yaptı. Bakırköy Belediyesi olarak bizde desteğimizi halkımız ile birlikte gösterdik, hukuki bir süreç devam ediyor, bitmiş değil" ifadelerini kullandı.
Bakırköy Belediye Başkanı, binanın kamulaştırılması için talepte bulunduklarını ancak henüz bir yanıt alamadıklarını söyledi şu açıklamaları yaptı:
O binanın geçmiş Halk Evi. Halk Evleri CHP'nin kendi özel mülkiyet alanlarıydı. 1950'de iktidara gelen Demokrat Parti bir süre sonra CHP'nin mallarının hazineye devredilmesi için çalışma yapmış ve CHP'nin mülklerini hazineye devretmişti. Yıllar içerisinde Cumhuriyet Halk Partisi kendi mülklerini yeniden kazandı. Bazı yerlerde CHP kendi yerleriyle ilgili ya unutulduğundan ya da ihmalden dolayı mülkiyet alanlarıyla ilgili hukuki süreç başlatmamış. BASAD'ın bulunduğu binada CHP'nin mülkiyetiydi. Tapusunun kök araştırmasını yaptık CHP'ye ait olduğunu da tespit ettik. CHP Genel Merkezi bir dava açtı ve bu mülkiyetin 2. Beyazıd Vakfı'na devredilemeyeceğini kültür varlıklarına ait olmadığına dair bir dava açtı. Dava devam ediyor. Ümit ediyorum dava CHP lehine sonuçlanacak tahliye edilen sanatçılar da binalarına geri döneceklerdir.