Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı denetleyen Sayıştay, son aylarda adı sıkça gündeme gelen MUÇEV’e kiralanan yerlerin kira bedellerinin “hatalı ve düşük” hesaplandığını belirledi.
Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; Sayıştay, bakanlık bütçesinden eski bakanlar için makam aracını kiralandığını, AKP’li Serik Belediyesi’ne kiralanan alanlar için yıllardır kira alınmadığını ve AKP'li belediyenin çevreye zarar vermesine rağmen herhangi bir işlem yapılmadığını da tespit etti.
Sayıştay denetçileri, Side Sorgun’da bulunan hizmet alanlarının kiralanmasına ilişkin ihalede tahmini kira bedelinin düşük belirlendiğini de ortaya çıkardı.
Sayıştay raporunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Side Sorgun’da kumul alanda bulunan dört adet hizmet noktasının 12 Aralık 2019 tarihli sözleşme ile 10 yıllığına MUÇEV 'e kiraya verildiği belirtildi. Ancak, ihale dosyası üzerinde inceleme yapan Sayıştay denetçileri, “Tahmini kira bedelinin hatalı ve düşük hesaplandığını” belirledi.
ZARARA YOL AÇACAĞI AÇIKTIR
Denetim raporunda, “Kira sözleşmesinin 10 yıllık düzenlendiği ve ilk belirlenen kira tutarı üzerinden enflasyon ile birlikte her yıl artışa gidileceği için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kira kaybının yıldan yıla artacağı ve bu durumun kamu zararına yol açacağı açıktır” denildi.
Denetim raporunda, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından kiraya verilen kamu taşınmazlarının ihalelerinde, tahmini bedel tespit edilirken yeterli araştırmanın yapılmadığı, bu yerlerin bir kısmını kiralayan MUÇEV Turizm Limited Şirketi tarafından hazırlattırılan gayrimenkul değerleme raporlarının kullanıldığı ifade edildi.
EN KIYMETLİ SAHİLLER MUÇEV'İN
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Valiliği ortaklığıyla kurulan MUÇEV Turizm Ticaret Limited Şirketi, Türkiye’nin en kıymetli sahillerinin ihalesiz olarak verilmesiyle gündeme gelmişti.
AKP'Lİ BELEDİYE DÖRT YILDIR KİRA ÖDEMİYOR
Sayıştay’ın denetim raporunda, geçen Mayıs ayında 500 bin TL’lik rüşvet skandalı ile gündem olan AKP’li Serik Belediyesi ile ilgili de dikkati çeken tespitlere yer verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AKP'li Serik Belediye Başkanlığı arasında imzalanan “Kıyı Kesimi Günübirlik Alan İşletme Protokolü’nde” yer alan şartlarının uzun süredir yerine getirilmemesine rağmen, protokolün feshedilmediği belirtildi.
Serik Belediye Başkanlığı tarafından protokol kapsamında ödenmesi gereken kira bedellerinin 2016 yılından bu yana ödenmediği ve AKP'li belediyenin bakanlığa en az 1 milyon 202 bin TL ödemesi gerektiği bildirildi.
KAPLUMBAĞA YUVALARINA HALI SAHA YAPMIŞLAR
Sayıştay denetçileri, deniz kaplumbağaları yumurtlama sahası içerisinde bulunan yaklaşık bin metrekarelik alanda, belediye tarafından halı saha yapılması amacıyla traktör ve iş makineleri kullanılarak kum tepelerinin yok edildiği ve kaplumbağaların yuvalama sahalarına zarar verildiğini tespit etti.
Ayrıca, düzleştirilen alanın tel örgüyle çevrilip çimlendirildiği, doğal yapısının tahrip edildiği ve kaçak kum alımı yapıldığı ve geri dönüşü olmayan bir durumun ortaya çıktığına dikkat çekildi. Sayıştay raporunda, “Serik Belediye Başkanlığı tarafından hem kira bedeli ödenmemiş, hem de protokolde yer alan birçok hükme aykırı hareket edilmiştir. Belediyeye birçok kez uyarı yazısı yazılmış, ancak belediyeden bir cevap alınamamıştır” denildi.
ESKİ BAKANLARA MAKAM ARACI TAHSİS ETMİŞLER
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda, görevden ayrılan bakanlara, bakanlık kasasından makam aracı kiralanarak tahsis edildiği, ayrıca araçların yakıt ve diğer giderlerinin de bakanlık bütçesinden karşılandığı ifade edildi. Sayıştay denetçileri, “Eski bakanlara makam tipi araçlar tahsis edilmesinin ve koruma hizmetleri kapsamında bu kişilere tahsis edilen araçların giderlerinin de bakanlık bütçesinden karşılanmasının mevzuat hükümlerine uygun olmadığını” belirtti.