Madenlerin aranmasında siyanür kullanılmadığını ve orman alanlarına ruhsat verilmediğini iddia eden Bakan Dönmez, maden arama sondajlarında çevresel etki değerlendirmesi kararı aranmadığını belirtti.
Soru önergesine gelen cevabı değerlendiren CHP’li Gürer, “Orman alanlarına maden ruhsatı verilmiyorsa Kazdağları’ndaki 350 bin ağacı ağaçkakanlar mı yok etti?” diye sordu.
2004 yılında çıkarılan ve halen geçerliliğini sürdüren Maden Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince orman alanlarında her türlü maden arama izninin verildiğini hatırlatan Gürer, ülkedeki çok sayıda orman alanının madencilik çalışmaları nedeniyle talan edildiğine dikkat çekti. Gürer, “MTA 2019 yılının Temmuz ayından bugüne kadar geçen sürede 78 ilde 2bin 685 noktada toplam Kayseri il sınırını aşan büyüklükte ruhsat alanları ihaleye çıkmıştır. Niğde ilinde ise 23 noktada 21 bin hektar alan ruhsat ihaleye çıkmıştır. Ülkemizin ormanlar, tarım alanları, meralar ve binlerce yıllık kadim bir tarih, metalik ile kömür madenciliği çalışmaları ile tehdit altındadır” dedi.
SİYANÜR EYLEMLERİ BOŞUNA MI?
Bakan Dönmez’in maden sahalarında siyanürle arama yapılmadığı yönündeki açıklamasının da gerçekleri yansıtmadığını ifade eden CHP’li Gürer şöyle konuştu:
“Madem maden sahalarında siyanür kullanılmıyor, hemen her gün Türkiye’nin dört bir yanında yapılan siyanür eylemlerinin amacı nedir? Eylemi yapanlar mı yoksa sayın Bakan mı gerçeklerden bihaber?