Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

'Bakanı protesto eden öğretmene ceza verilemez'

Anayasa Mahkemesi, Milli Eğitim Bakanı’nın telekonferansla yaptığı konuşmayı dinlemeyip salon dışına çıkan sendika yöneticisi öğretmene verilen disiplin cezasının “demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığına” karar verdi. Kararda öğretmenin Bakanı dinlememe özgürlüğüne vurgu yapıldı

Anayasa Mahkemesi’nden binlerce öğretmeni yakından ilgilendiren bir karar geldi. Bir eğitim sendikasının yöneticisi olan öğretmen, sendikanın kararı gereği Millî Eğitim Bakanı’nın telekonferans konuşmasını protesto ederek salon dışına çıktı. Öğretmene bunun üzerine disiplin soruşturması sonucu uyarma cezası verilmiştir.

Mahkemelerden cezayı iptal ettiremeyen öğretmen Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Örgütlenme özgürlüğünün ifade özgürlüğüyle yakından ilişkili olduğuna dikkat çeken AYM, öğretmenin Millî Eğitim Bakanı'nın seminer dönemi boyunca telekonferans yöntemiyle yapacağı konuşmayı dinlemeyerek alkışlı protestoda bulunduğuna dikkat çekti.

Öğretmen hakkında hazırlanan tutanaklarında öğretmenin Bakan hakkında mesnetsiz iftiralar attığı belirtilirken hangi ifadeleri kullandığına değinilmediği vurgulanan kararda, öğretmenin üyesi olduğu sendika kararı doğrultusunda Bakan'a yönelik eleştirisini barışçıl şekilde kaydedildi.

BAKANI DİNLEMEME ÖZGÜRLÜĞÜ

Öğretmenin, Bakanı dinlememe ve alkışlı protesto etme şeklindeki eylem biçiminin, amacına göre orantısız bir yöntem olmadığını vurgulayan AYM kararında şöyle denildi:

“İdare ve mahkemelerce protestonun sonuçlarının Bakan’ı dinlemek isteyenlerin katlanması gereken tahammül sınırının ötesine geçtiği ikna edici gerekçelerle ortaya konulamamıştır. Dolayısıyla uyarma cezası şeklinde başvurucunun örgütlenme özgürlüğüne yapılan müdahalenin zorunlu bir sosyal ihtiyaca karşılık geldiğine ilişkin ilgili ve yeterli bir gerekçe içerdiği söylenemez.

Sonuç olarak derece mahkemelerince disiplin cezası verilmek suretiyle müdahale edilen örgütlenme özgürlüğü ile toplantıya katılanların menfaatleri ve idarenin düzgün işleyişinin sağlanması arasında adil bir denge kurulmadığı görülmüştür. Bu durumda şikâyet edilen disiplin cezasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 33. maddesinde güvence altına alınan örgütlenme özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermiştir.”

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER