Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Bakan Özer sözünde durmadı: Öğrenciler rehber öğretmen, rehber öğretmenler atama bekliyor

Bakan Mahmut Özer'in ocak ayında 'Her okula en az 1 rehber öğretmen atanacak' sözü vermesinin ardından atanacak rehber öğretmen sayısı 3604 olarak açıklandı. Atama bekleyen psikolojik danışmanlar, mağduriyetlerini giderebilmek için kendi aralarında bir platform kurdu. Konuya ilişkin KRT'ye konuşan Psikolojik Danışman Dr. Fatih Koca, sosyo-ekonomik düzeylerinden dolayı çocukların bu hizmetten faydalanamadığına vurgu yaparak "Eğitimde fırsat eşitliğine darbe vuruluyor" dedi.

İlknur KARADENİZ / KRT WEB

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in '2023 öğretmen atamasında rehber öğretmenlerimize her okulda en az bir tane rehber öğretmen olacak şekilde öncelik vermeyi planlıyoruz' sözü vermesinin üzerinden 2 ay geçti. Ancak 25 bin okulda rehber öğretmen yok. Açıklanan atama sayılarından sonra ise psikolojik danışman sayısı 3 bin 604 ile sınırlandı.

İşte Bakan Özer'in ocak ayında verdiği söz:

Atama bekleyen rehber öğretmenler, 'PDR atama mücadele platformu' çatısı altında toplandı. Kurdukları platform üzerinden bilgi alışverişi sağlayan ve Twitter hashtag çalışmaları düzenleyen psikolojik danışmanlar ve rehber öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması gerçekleştirmeyi planlıyor.

"EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNE DARBE VURULUYOR"

Konuyla ilgili KRT'ye konuşan Psikolojik Danışman Dr. Fatih Koca, şunları söyledi:

"Bazı okullarda 1000 öğrenciye tek psikolojik danışman düşüyor. Şu an 25 binden fazla psikolojik danışmana ihtiyaç var. Çocukların kendi sıkıntılarını anlatabileceği, öğretmen ve öğrenci arasında köprü görevi görebilecek tek branş. Atama sayısının acilen revize edilmesi ve planlama yapılması gerekiyor. Öğrenme güçlüğü, konuşma zorluğu gibi problemler yaşayan öğrenciler çok fazla, bunların takibi için okullarda yetkin kimse olmuyor. Sırf sosyo-ekonomik düzeylerinden dolayı çocuklar bu hizmetlerden faydalanamıyor. Bunun sonucunda eğitimde fırsat eşitliğine darbe vurulmuş oluyor."

İHTİYAÇ OLMASINA RAĞMEN ATAMA YAPILMIYOR

Türkiye'nin bağımlılık ve akran zorbalığı gibi konularda Avrupa'da önde gelen ülkelerden olduğunu söyleyen Koca, şöyle devam etti:

"Deprem, afet gibi dönemlerde psikolojik danışmanlara ihtiyaç arttı. Sadece çocuklar değil oradaki yetişkin insanların da dinlenilmeye ihtiyacı var. Yaşadıkları akut sonrası bozukluk travma sonrası stres bozukluğuna dönecek. Bir iki ay sonra kronikleşecek. Yardım edecek kimse yok. Deprem bölgesindeki çocuklar tek tek başka illere gönderildi ama okullarda bu çocuklara yardım edecek psikolojik danışman yok. Şu an biriken mezun sayısı 30 bin civarı. İhtiyaç olmasına rağmen hiçbiri atanmıyor."

"EĞİTİM POLİTİKALARI SEÇİM UNSURU OLARAK KULLANILMAMALI"

Koca, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in her okula en az bir rehber öğretmen atanacak sözünde durmamasına ilişkin ise şöyle konuştu:

"Eğitimin siyaseti olmaz. Eğitim bir ülkenin gelişmişliğinin en güzel örneğidir. Bizim ülkemizde eğitim politikalarında ruh sağlığı hizmetlerine gereken önem verilmiyor. Şu an okullarda her gün intihar vakaları, madde bağımlılığı, telefon bağımlılığı, şiddet olayları görülüyor. Bu eğitim politikaları seçim unsuru olarak kullanılmamalı. Bir okulda bütünsel gelişimi ve çağdaş eğitimi benimsiyorsak ruh sağlığı hizmetleri bunun merkezinde yer almalı. Öğretmenin okulda danışabileceği kimse yoksa o problem krize dönüşmez mi?"

KILIÇDAROĞLU: 100 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPACAĞIZ

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyetin 100. yılında en az 100 bin öğretmen ataması yapacağız. Atama bekleyen öğretmenleri Ferhat ile Şirin’in buluştuğu gibi öğrencileriyle buluşturacağız." Açıklamasında bulunmuştu.

Atama bekleyen milyonlarca öğretmen de 100 bin atama talebinde bulunmuştu.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER