DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Gençlik Eylem Planı'nı açıklamak üzere gerçekleştirdiği basın toplantısında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın sık sık "Altılı Masa"yı eleştirmesine tepki gösterdi.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan partisinin Gençlik Eylem Planı'nı açıklamak üzere basın toplantısı gerçekleştirdi.
Ali Babacan, "Her sene başında, ihtiyacı olan öğrencilerin kartına belli bir bedel yatırılacak ve gençler harcamalarını bu kart ile yapacak. Yurt bulamayan ihtiyaç sahibi gençlere ise kira yardımı uygulamasını başlatacağız" ifadeleriyle gençler için özgürlük alanının mali sorunların çözümü ile sağlanacağını vurguladı.
Babacan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Altılı Masa'yı hedef alan ve her etkinliğinde tekrarladığı sözlerine, "Muhalefet partilerinin birbirleriyle ne yapacağını bıraksın. Öncelikle kendi iktidar sorumluluğunu yerine getirsin sonra başka partilerin işlerine karışsın" diye konuştu.DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan partisinin Gençlik Eylem Planı'nı açıklamak üzere basın toplantısı gerçekleştirdi.
Ali Babacan," Her sene başında, ihtiyacı olan öğrencilerin kartına belli bir bedel yatırılacak ve gençler harcamalarını bu kart ile yapacak. Yurt bulamayan ihtiyaç sahibi gençlere ise kira yardımı uygulamasını başlatacağız" ifadeleriyle gençler için özgürlük alanının mali sorunların çözümü ile sağlanacağını vurguladı.
Babacan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Altılı Masa'yı hedef alan ve her etkinliğinde tekrarladığı sözlerine,"Muhalefet partilerinin birbirleriyle ne yapacağını bıraksın. Öncelikle kendi iktidar sorumluluğunu yerine getirsin sonra başka partilerin işlerine karışsın" diye konuştu.
Ali Babacan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle oldu:
"KYK YURTLARINDAKİ GİRİŞ-ÇIKIŞ SAATİ UYGULAMASINI KALDIRACAĞIZ"
"Gençlerin arkasından yürüyoruz. ‘Su küçüğün söz büyüğün’ demiyoruz, onları dinliyoruz. Gençleri sadece bayrak asıp indirecek, mitinglerde slogan atacak, tabiri caizse büyüklerine 'yardım' edecek asistanlar olarak görmüyoruz. Ne haddimize. Tutturmuşlar bir Z kuşağı. Z kuşağı aşağı, Z kuşağı yukarı. Kategorize etmek, genel geçer özellikler atfetmek, gençlerin sorunlarından, isteklerinden uzaklaşmak demektir. Biz gençlere hak ettikleri bugünü ve yarını sunma hedefiyle yola koyulduk.
Fırsat eşitliği bizim için önceliktir. KYK yurtlarındaki giriş-çıkış saati uygulamasını kaldıracağız. Gençlere güveneceğiz. 18 yaşına gelmiş. ‘Şu saatte gel, bu saatte çık’ diye bir şey yok. Bunlar eski zihin dünyasının ürünü. Eğitim masraflarının karşılanması için her türlü desteği vereceğiz. Her sene başında, ihtiyacı olan öğrencilerin kartına belli bir bedel yatırılacak ve gençler harcamalarını bu kart ile yapacak. Yurt bulamayan ihtiyaç sahibi gençlere ise kira yardımı uygulamasını başlatacağız.
"25 YAŞINA KADAR GENÇLER İNTERNETİ ÜCRETSİZ KULLANABİLECEK"
Gençlere güveneceğiz. Türkiye değişti, gençler apayrı bir resim. Bizim önemli bir hedefimiz gençlerin istediği teknoloji modelini kolaylaştırmak. Şu anda en temel teknolojik ürünler için alışveriş yaptığınız yer vergi dairesi. İyisinden bir cep telefonunu asgari ücretli Amerika'da bir haftada alabiliyor. Türkiye'de ise asgari ücretli ancak 6 ayda alabiliyor. İnterneti gençler için ücretsiz yapacağız. 25 yaşına kadar gençler interneti ücretsiz kullanabilecek.
İnternet kullanımı en temel bir haktır. Diyorlar ki kaynağı nasıl sağlayacaksınız? Ben bu ülkenin yıllarca ekonomisinden sorumluydum. O kaynağı yaratmak benim işim. Biz ülkenin dört bir yanını fiberoptik ağlarla öreceğiz. Devletin bu yıl ödediği faiz ve kur farkıyla bütün ülkeyi fiber ağlarla öreceğiz. Dolayısıyla kaynak belli. Biz gençlerin dünyayı görmesini istiyoruz. Yurtdışına çıkışlarda gençlerden harç almayacağız. Pasaport ücretlerini kaldıracağız. Gençlerin dünyayı gezip görmesi bir ihtiyaç. Havalimanının çıkış kapılarını ülkeden kaçmak için değil dünyayı gezip sonradan ülkelerine dönmeleri için kullanmalarını istiyoruz. Vize kuyruklarındaki rezaleti görüyorsunuz. 85 milyonun itibarını beş paralık ettiler.
"HÜKÜMETİN DEMOKRATLIKLA ALAKASI YOK"
Bu ülke iyi yönetildiğinde gençler kanatlanıp uçtu. Vize kuyruklarındaki rezaleti görüyorsunuz. Ülke ne hale geldi. Türkiye'nin itibarını düşürdüler. Şu anda hükümetin demokratlıkla alakası yok. O yüzden Şanghyay İş Birliği Örgütüyle yakın ilişkiler kuruluyor. Ama Türkiye buna izin vermeyecek.
Dünyanın en büyük etkinliği olimpiyatları düzenlemek için finale kalmıştık. Ancak demokrasiden savrulma bizi turnuvayı düzenlemenin dışına itti. İstişareye dayalı bir yönetim zihniyeti yok. Eğitimi kendi zihniyetine uygun bir nesil yetiştirmekten ibaret görürsen bu ülkede iyi sanatçı, iyi bir sporcu yetiştiremezsin.
Çok büyük bir meslek lisesi atılımına hazırlanıyoruz. Meslek liselerini eğitimiyle ve imkânlarıyla çok cazip hale getireceğiz. Ara değil, aranan elemanlar yetiştireceğiz. Meslekler arası geçişin çok önemli olduğunu düşünüyoruz.
İş bulamayan gençlerimizi ücretsiz eğitim programlarına alacağız. Bu programlarından mezun olan gençlerden işe girdiklerinde epey bir süre vergi almayacağız. İşyerlerini de sigorta priminden muaf tutarak teşvik edeceğiz. Devlet üstüne düşeni yapacak. Kamuda işe alımlarda da mülakat kalkacak. Devlet, kimseye torpil torpil yapmayacak. Endişeye mahal yok. Bu kâbus geçip gidecek. Bu korku filmi bitecek.
"EYLEM PLANIMIZ UMUTSUZLUK ÜZERİNE KURULU"
DEVA Partisi Gençlik Politikaları Başkanı Doğa Şanlıoğlu, eylem planına dair şu açıklamaları yaptı:
Eylem planımız umutsuzluk üzerine kurulu. Gençler nitelikli eğitim, adalet, istihdam istiyor. Gençler Türkiye'de yaşamaktan mutlu değil. Yaptırdığımız anketlerde gençlerin yüzde 3'ü şanslı olduğunu söylüyor. Sosyal adaleti sağlamayı amaçlayacağız. Türkiye'de yaşayan gençlerin yüzde 43'ü ev ve araba sahibi olacağına inanmıyor. Gençlerin yüzde 73'ü iş bulabilmesinin zor olduğunu düşünüyor. İlk defa bu nesil ekonomik olarak kendi ailesinden daha alt koşullarda yaşayacak. İş arayan gençlerin yüzde 53'ü hayatından memnun değil. Gençlerin yarısı kira, elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemiyor.
YÖK’ü kapatacağız, üniversiteleri özgürleştireceğiz. Benim Evim Benim Aracım' projesini hayata geçireceğiz. Gençlerin kolayca ev ve araç sahibi olmalarını sağlayacağız. Gençlerin barınma sorununa son vereceğiz. Yurtların kapasitesini ve niteliğini artıracağız. Gerekli durumlarda ek yurtlar sağlayacağız.
Türkiye'de madde bağlılığı son zamanlar arttı. Madde bağımlılığı 10 yaşlarına kadar düştü. madde bağımlılığıyla ilgili mücadele edeceğiz. Bu maddelerin ülkeye girişini engellememiz gerekiyor.
Bir meslekten bir başka mesleğe geçiş kısa eğitimler ve sertifikalarla mümkün olacak. Gençlere mevcut meslekleri yanında zanaat veya meslek öğrenme fırsatları tanıyacağız. Meslek liselerine gerekli fiziksel atılımı yapacağız. Müfredatı değiştireceğiz. Meslek lisesi mezunlarına istihdam yaratarak meslek liselerine gerekli cazibeyi sağlayacağız. Her gence iş imkanı sağlayacağız. Her 4 gençten 1'i işsiz. Gençler kinetik enerji olacakken potansiyel enerji olarak kalıyor. İşe yerleştirmelerde yapay zeka yöntemlerini kullanacağız. Gençlerin çalışma hayatına gerekli adaptasyonu sağlayan yöntemler geliştireceğiz.
Tarım gençlere emanet diyeceğiz. Bizim 1 numaralı eylem planımız tarım. Tarıma öncelik vereceğiz. Gençler için tarım köyleri yapacağız. Türkiye G-20 ülkesi ancak olimpiyatlarda gerekli başarıyı sağlayamıyor. Federasyonlardaki siyasi kayırmacılığa son vereceğiz. Federasyonları özerk hale getireceğiz. Nitelikli antrenörlerin yetişmesi için ciddi yatırımlar yapacağız. Biz 20 yıldır dünya kupalarına katılamıyoruz. Ülkemizde şampiyonlar ligi finali dışında bir organizasyona ev sahipliği yapamadık. Uluslararası tüm organizasyonlara ev sahipliği yapmak için gerekli çalışmaları gerçekleştireceğiz.
Spor ekipmanları çok önemli bir konu. Ancak fiyatları neredeyse asgari ücretle aynı. Spor lüks değil herkes için ulaştırılabilir hale getireceğiz.