Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Babacan'dan; Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş açıklaması

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayının Kemal Kılıçdaroğlu olarak belirlenmesinin ardından açıklamalarda bulundu. Babacan, Altılı Masa'da alınan Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş kararını da değerlendirdi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan katıldığı bir canlı yayın programında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olarak belirlenmesi sürecini ve masaya dair tartışmaları değerlendirdi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın açıklamaları:

"Ülkemize hayırlı olsun diyorum, tarihi bir aşamayı geçtik. Yakın tarihimizde demokrasimizin gerçekleştirdiği en önemli başarıyı gerçekleştirdik. 2300 maddelik ortak politika metni hazırlayan, anayasa paketi hazırlayan bir ittifak var. Millet İttifakı'nın 84 maddelik anayasa değişikliği hazır. Biz önce parlamenter sistem demiştik. Hazırladık. Meclis açıldığı gün Meclis'e sunulmaya hazır. Dün aynı zamanda 6 partinin ülkeyi nasıl ortak yöneteceğini ilan ettik. Avrupa'da şu an bu kadar kalitede bir çalışma yok. Artık biz hazırız. 14 Mayıs'ta seçim olacak gibi öyle görünüyor. Cumhurbaşkanı tekrar tekrar söyledi, en geç de 18 Haziran zaten. Ayın 10'unda ilan ederse 14'ünde seçim olur. Sayılı gün var ama biz hazırız.

6 ayrı parti, biz birleşip tek parti olmadık. Her partinin gelenekleri var, bizim gibi yeni partiler var. Ülkenin yarınlarında buluşmak tabii ki müzakere istiyor ama bunların hepsini biz geride bıraktık. Perşembe günü ilk defa konuşmaya başladık ve açıkladık. Gelgitler oldu ama gün gün, dikkatli şekilde, çoklu müzakere stratejilerini adım adım uygulayarak sonuca ulaştık. Çok gürültülü oldu ama pazartesi adayımızı açıkladık ve bitirdik.

EKREM İMAMOĞLU VE MANSUR YAVAŞ AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı adayı olabilecek isimlerle ilgili yoğun toplumsal tartışma devam ediyordu, biz takip ediyorduk. Toplumda zaten bu isimler tartışıla tartışıla geldiği için, zaten muhtemel adaylarla alakalı partilerde ve toplumda kanaatler vardı. Masaya koyup onlar üzerinde hareket edince sonuca vardık. Arada gelgitler oldu, İYİ Parti'nin bir açıklaması oldu üzüldük ama artık bunların hepsi geçmişte. Biz artık ülkemizin gençleri için çalışıyoruz. İstişare, müzakere dönemini bitirdik, seçime doğru yürüyoruz. Seçimden sonra da en donanımlı kadro olarak hazırız. Biz bir takımız dedim, bu bir takım oyunu dedim. Bunun içerisine Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ı da ekledik, takımı da güçlendirdik. Çok güçlü bir kadro oldu.

YAVAŞ VE İMAMOĞLU RAHATSIZLIĞI YAŞANDI MI?

Rahatsızlık yaratmadı, tam tersi vatandaşlarımızda büyük memnuniyet yarattı. Bunun hukuki ve siyasi yönünü toplantımızda tabii ki uzun uzun konuştuk. Maluk formatta olması gerekiyordu. Bu konuda da uzlaştık. Şu anki yasal çerçeve buna izin vermiyor ama biz son madde olarak dedik ki şu anda detaylarına girmeyelim. Zaten Cumhurbaşkanı Yardımcısı görevlendirmek anayasal bir konudur. Cumhurbaşkanı uygun bir zamanda yapar. Herhalde CHP, iki belediye başkanının, Ankara ve İstanbul'un belediye başkanlıklarının anahtarlarını AK Parti'ye teslim etmezler diye düşünüyorum.

"HER KARARDA OLMAZ"

Çok önemli konularda istişare mekanizmaları olsun istiyoruz. Önemli atamalarda istişare süreci işlesin. Şu anki gibi tek imza ile aklıma geleni yaparım demesin. Beraberce önemli kararlarda istişare mekanizması işlesin, her kararda olmaz. Merkez Bankası'na başkan atanacak mesela, istişaresi için oturulur.

"SON ANA KADAR FARKLI GÖRÜŞLER VARDI"

(Cumhurbaşkanının partisiz olması) Son bir araya kadar partilerin farklı farklı görüşünün olduğu konuydu. Yeni karara bağladık. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildiğinde zaten cumhurbaşkanı partili olamıyor. Diyoruz ki şu anda partili de olsa parlamenter sisteme geçtiği anda partili olamıyor. Dün İYİ Parti de mutabakata katıldı. Aday olunca ayrılabilir, seçildikten sonra ayrılabilir ya da parlamenter sistemde ayrılabilir, üç alternatif vardı, üçüncüsü hayata geçti.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER