Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Ayasofya’nın, 24 Temmuz tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek camiye dönüştürülmesinin üzerinden tam 21 gündür geçti.
Ayrıca, üzerleri kapatılan, 9’uncu ve 10’uncu yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilen mozaikler tam 21 gündür sergilenmiyor.
Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; Ayasofya’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Diyanet’e devredilmesine rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı personeli de hâlâ Ayasofya’daki ofiste çalışmaya devam ediyor.
BirGün’ün ulaştığı Ayasofya’daki bakanlık çalışanları, “Mozaiklerin üzeri şuan tamamen kapalı. Ne zaman açılacağını bilmiyoruz. Namaz saatleri dışında da mozaikler üzerleri kapalı olduğu için sergilenmiyor. Açılır kapanır bir sistem kurulacağı söylendi ancak bu sistemin ne zaman yapılacağı yönünde de bir bilgimiz yok” dedi.
PERDE YAPILACAK DENMİŞTİ
Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararı ardından, iktidarın yaptığı açıklamalarda “Ayasofya’da mozaik ve fresklerin kapatılması için bir dakikada açılıp kapanan elektronik raylı sistem perde kullanılacak” denmişti.
UZUN KUYRUKLAR SÜRÜYOR
Ayasofya’da kılınan ilk Cuma namazına katılan ve maskesiz fotoğraf paylaşan AKP Manisa Milletvekili İsmail Bilen ile AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi’nin Covid-19 test sonucunun pozitif çıkmasına rağmen Ayasofya önündeki uzun kuyruklar devam ediyor. Sultanahmet Meydanı çevresi bariyerlerle çevrilirken, Ayasofya ile Sultanahmet Cami’nin yer aldığı Sultanahmet Meydanı’na girmek isteyenler polisin üst aramasından geçerek alan girebiliyor.
ÜST KAT DA ZİYARETE KAPALI
Ayasofya içerisinde de çok sayıda polis ile Diyanet Vakfı’nın görevlileri yer alıyor. Diyanet Vakfı yazılı önlük giyen görevliler, her gün bir ilçedeki Diyanet çalışanlarının organizasyon için görevlendirildiğini, “Ayasofya’nın üst katının cami kararı ardından ziyarete kapatıldığı ve mozaiklerin namaz saatleri dışında da sergilenmediğini” belirtti.