Gazetedoğan.com'da yer alan habere göre; iklim değişikliği, birbiri ardına gelen olumsuz çevre haberleri, plastik katının önlenemez büyümesi ve kaynakların azalması, sürdürülebilirlik çalışmalarını artırıyor. Pandemi ile birlikte insanlarda farkındalık oranı da yükseldi. Belediyeler, vakıflar, dernekler de birbiri ardına farkındalığı daha da arttırmak için ellerini taşın altına koyuyor ve birbirinden güzek projeler ortaya çıkıyor.
İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’nın Çöpüne Sahip Çık Vakfı ile birlikte “atık azaltımı” konusunda projeye imza attı.
İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ile Çöpüne Sahip Çık Vakfı’nın birlikte düzenlediği kampanya, sosyal medya üzerinden yürütülüyor. 29 Kasım’a kadar sürecek kampanya, toplumu bilinçlendirerek atıkları oluşmadan ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
“Çöpünü Azaltma Sırası Sende” sloganıyla 23 Kasım’da başlatılan kampanya, 29 Kasım’da son bulacak. Etkinlik boyunca toplumda yere çöp atma davranışlarının değiştirilmesi, geri dönüşüm, çevre kirliliği, tüketimin düşürülmesi gibi konularda farkındalık yaratılması amaçlanıyor. Çöpüne Sahip Çık Vakfı ile birlikte düzenlenen kampanya, pandemi süreci nedeniyle, sosyal medya hesapları üzerinden yürütülüyor. Katılımcılardan, çöplerini nasıl azalttıklarını gösteren 15 saniyelik bir videoyu, #çöpünüazalt etiketiyle paylaşmaları isteniyor.
“GERÇEK AĞIRLIĞIN NE KADAR?”
Etkinlikle ilgili İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise şunlara dikkat çekildi:
“Çöpüne Sahip Çık Vakfı ile birlikte atık azaltımı konusunda paylaşım videolarının sosyal medya hesapları üzerinden yaygınlaştırılacağı bir kampanya başlatıyoruz. Herkese “gerçek ağırlığın ne kadar?” diye sorup tüm İstanbulluları oluşturdukları atığı azaltması için harekete geçmeye davet ediyoruz. Etkinliğe ne kadar çok katılım olursa o kadar fazla miktarda atık daha oluşmadan ortadan kalkacak ve dünya biraz daha güzel olacak! Sıra sende!”
YERE ATILAN ÇÖPLER İNSANLIĞIN GELECEĞİNİ İPOTEK ALTINA ALIYOR
Yere atılan atıkların bir çoğu, kendisinden kısa süreli yararlanılan ürünler. Örneğin bir plastik poşet, ortalama 12 dakika kullanılıyor. Ancak, düşünülmeden yere atılan bu ürünler arasında binlerce yıl çözünmeyen ve doğaya büyük zarar verenleri de var. Bir anlamda insanlığın geleceği, yere atılan çöpler tarafından ipotek altına alınıyor. Yere en çok atılan bazı ürünlerin doğada yok oluş süresi ise şöyle:
Cam şişe: 4000-4500 yıl
Çiklet: 5 yıl
Teneke meşrubat kutusu: 10 yıl
Pet şişe: 400-450 yıl
Sigara filtre ve izmariti: 2 yıl
Plastik çakmak: 100 yıl
Poliüretan köpük: 1000 yıl
Alüminyum: 100 yıl
Plastik şişe tutacağı: 400 yıl
HEM ÇEVREYE HEM DE HAYVANLARA DOKUNACAK DESTEK
İBB Şehir Tiyatroları Müdürü Ceyhun Ünlü'den de kampanyaya destek geldi. İBB Şehir Tiyatroları kullanılmayan dekorları ve ahşap malzemeleri kuş evlerine dönüştürme kararı aldı. Ünlü, tüm mesai arkadaşlarından çevre konusunda daha duyarlı olmalarını istedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, oyunlarda kullanılan dekor ve aksesuarlardan arta kalan parçaları marangoz ustalarının maharetiyle İstanbul’un kuşları için yuvaya dönüştürüyor. Gösterimden kalkmış oyunların kullanılamayacak durumda olan dekor ve aksesuarları; sökme, zımparalama, kesme, montaj ve boyama aşamalarından geçtikten sonra geri dönüştürülerek yepyeni kuş evleri haline geliyor. Uyguladığımız “Sıfır Atık” ilkesiyle israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, çevresel risklerin azaltılması sağlanıyor.
Yapılan kuş evleri...
Osmanlı döneminde İstanbul halkının kuşlara olan ilgi ve şefkatinin göstergesi; camilerin, medreselerin ve hanların duvarlarına yapılan kuş evleriydi. İBB Şehir Tiyatroları yüzyıllardır süren bu geleneği yaşatıyor, şehirlerde yaşam alanları gittikçe azalan 300’ün üzerinde yerli ve göçmen kuş türünün yaşam alanlarını genişletmek için katkı sağlıyor.
Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında İBB Şehir Tiyatroları atölyelerinde hazırlanan kuş evleri, başlangıç olarak şehrin 4 park ve bahçesinin 40 noktasına yerleştirilecek, zamanla sayıları daha da arttırılacak.
Ünlü, "İstanbul’un hayvanların da yaşam alanı ve bu yaşam alanını onlar için daha korunaklı hale getirmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.
İBB Şehir Tiyatroları Müdürü Ceyhun Ünlü