Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100. yılında görkemli etkinlik

Atatürk’ün bağımsızlık meşalesini yaktığı 19 Mayıs’ın 100.yılına görkemli etkinlik “Kurtuluştan Kuruluşa Büyük Yürüyüş” 23 Nisan’da Samsun’dan başlıyor.

Atatürk’ün Samsun’a çıktığı ve bağımsızlık meşalesini yaktığı 19 Mayıs 1919’un 100. Yılında “Kurtuluştan Kuruluşa Büyük Yürüyüş” yapılacak. 23 Nisan’da Atatürk’ün ilk adımını attığı Tütün İskelesi’nden başlayacak olan 420 kilometrelik yürüyüş 27 gün sürecek. 52 noktada mola verecek olan yürüyüşçüler, Samsun’dan sonra Merzifon, Çorum, Kırıkkale üzerinden Ankara güzergahını izleyerek 19 Mayıs 2019’da Anıtkabir’de olacaklar.

Saygı duruşunda bulunup, Ata’ya olan minnet duygularını sunacaklar. Çayyolu Platformu, Samsun 100. Yıl Platformu’nun ve güzergahtaki derneklerin başını çektiği yürüyüşe 200’ü aşkın sivil toplum kuruluşunun üyeleri ve vatandaşların yoğun ilgi göstermesi bekleniyor. Sivil toplum kuruluşları tarafından bu büyük yürüyüş sırasında ay yıldızlı Türk Bayrağı ve Atatürk fotoğrafları dışında herhangi bir bayrak ya da flama taşınmayacak.

YÜRÜYÜŞÜN ANLAMI

Kurtuluştan Kuruluşa Büyük Yürüyüş Koordinasyon merkezinden konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, bu tarihi yürüyüşün anlamıyla ilgili şu görüşlere yer verildi:
“Büyük yürüyüş, ulu önder Atatürk’ün ‘Yurtta Barış Dünyada Barış’ felsefesini özümseyen bir etkinliktir. Bu yürüyüş, Mustafa Kemal’in inancının, aklının, cesaretinin, doğru karar verme yeteneğinin kararlı bir yansımasıdır.

Bu yürüyüş, Atatürk’ün ‘Bütün ümidim gençlerdedir’ ifadesinin gençlere yüklediği sorumluluğun ve bilincin canlı bir örneğidir. Bu yürüyüş, bağımsızlığın korunmasının ancak emperyalizme karşı mücadele etmekle mümkün olacağının somut bir adımıdır.

Bu yürüyüş, Atatürk’ün çizdiği milliyetçilik anlayışının sınır ötesi bir hedef gözetmediğinin ve ırkçı olmadığının kanıtıdır. Bu yürüyüş, ‘Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir’ diyen Atamıza 19 Mayıs’ın 100. yılında saygıyla bir minnet teşekkürüdür. Bu yürüyüş, ‘Egemenlik kayıtsız koşulsuz milletindir’ ilkesinin topluma güçlü bir yansımasıdır. Dilde, dinde, hukukta, yazıda, giyside, eğitimde ve tarihte yaptığı reformlarıyla Atatürk’ün devrimleri bir kültür devrimidir.

İşte bu yürüyüş, o kültürün bir hatırlatmasıdır. Onun şiarı akıl, mantık, zeka ile hareket etmekti. Bu yürüyüşün temel hareket noktası da budur. O, ‘Dünyada bütün ilerlemeler insan düşüncesinin eseridir. Düşünce kesinlikle özgür olmalıdır. Düşüncenin bağımsızlığı şarttır’ diyordu. Bu yürüyüş fikri de bağımsız ve özgür düşünceden doğmuştur.

Atatürk, manevi mirasının, bilim ve akıl olduğunu söylüyordu. ‘Beni benimsemek isteyenler akıl ve bilim rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar’ diyordu. İşte, bu tarihi yürüyüş de bilimin ve aklın ışığının rehberliğinde gerçekleştirilmektedir.”

Açıklamada, “Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkan tüm gençleri ve kendini genç hisseden herkesi, her gün etap etap yapılacak bu yürüyüşe davet ediyoruz. Dinlenmemek üzere yola çıkanlar asla yorulmazlar.”görüşüne de yer verildi.

Açıklamada, 23 Nisan Salı günü başlayacak olan yürüyüşün ilk durağı olan Mağmur Dağında Samsunlu sanatçı Yaşar Gündem’in ‘Kuvayı Milliye Destanı’ adlı oyunu sergileyeceği kaydedildi. Yürüyüş güzergahında konaklamaların gerçekleşeceği yerlerde müzikli etkinlikler ile halk oyunlarının yanı sıra, 19 Mayıs’ın ulusal kurtuluş savaşındaki anlamıyla ilgili söyleşiler de yapılacak.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER