Anzer balının üretimi için belirli dönemlerde işlem yapılır. Anzer balı, arıcılar tarafından hazırlanan bir bal türüdür. Mayıs ve haziran ayları arasında kovanlar yerleştirilir ve ardından bal üretimine başlanır. Anzer balının üretimi yapılırken fenni kovanlar kullanılır. Her kovanın farklı özelliği bulunur ve eski model olanlar bu balın üretiminde tercih edilmez.
Anzer balı üretiminde kovan yerleştirme, üretim ve hasat dönemleri vardır. Hasat döneminin ardından sağım süreci başlar ve bal hazır hale getirilir. Anzer balı üretiminde önemli olan aşamalar vardır ve her bir aşama işin uzmanı olan kişiler tarafından yürütülür. Hassasiyetin önemli olduğu bal üretiminde titiz çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
Anzer Balı için Kovanlar Ne Zaman Yerleştirilir?
Anzer balı kovan yerleştirme dönemi bahar aylarıdır. Mayıs ayı ve haziran ayları arasında Anzer balı için kovan yerleştirme işlemi yapılır. Kovan yerleştirme sürecinde baldan maksimum verim alabilmek için son kovanların haziranın 20’sine kadar yerleştirilmesi önerilir. Anzer balı üretimi kovanlar yerleştirildikten sonra başlamaktadır.
Kovanların yerleştirilme dönemleri her ne kadar mayıs ve haziran ayları olsa da iklim şartlarındaki değişiklik göz önünde bulundurularak dönemlerin değiştirilmesi de mümkündür. Anzer balının kovanlara yerleştirilme döneminden hasat aşamasına kadar geçen süreçte dış koşullara da bakmak gerekir.
Anzer Balı Üretimi Hangi Aylarda Olur?
Anzer balının üretildiği aylar kovanların yerleştirmesi ile başlar ve yaz aylarında devam eder. Ağustos ayının sonlarına kadar Anzer balı üretimi sürdürülmektedir. Birçok arıcı, kovanlarını ağustosun ikinci ila üçüncü haftası arasında toplamaya başlar. Anzer balı için belirlenen bu sürelere göre hareket etmek baldan alınan verimi, aromayı ve tadı da doğru orantıda etkilemektedir.
Anzer balının üretildiği dönemde açan çiçekler ve bölgedeki bitki örtüsü de önem taşır. Bu sebep ile daha çok iklim şartlarına göre hareket edilir ve ilkbahar ile yaz ayları tercih edilir. Çoğunlukla ağustosun ilk iki ila üç haftası arasında sağılma dönemine geçiş yapılmaktadır. Bu dönem aynı zamanda hasat dönemi olarak da bilinir. Çimenlerin biçilmesi, iklim şartları, arıların sağlık durumları ve olası riskler göz önünde bulundurularak Anzer balının üretim aylarında değişiklik yaşanabilmektedir.
Anzer Balı için Kullanılan Kovan Türü Nedir?
Anzer balı için kullanılan kovanın adı fenni kovanlardır. Günümüzde geleneksel kullanıma uygun kara kovanlar ve modern kullanıma uygun fenni kovanlar vardır. Anzer balının üretiminde fenni kovan türleri sık sık tercih edilen kovanlar arasında bulunur. Arı kovanı, bal üretim sürecinin en önemli parçasıdır. Bal arılarının kapalı alanlarda da yaşayabilmesi gibi avantajlardan dolayı kovanlar sık kullanılır.
Arılar hem aile ve soylarını devam ettirebilirken hem de bal üretimine kovanlar aracılığı ile devamlı kılabiliyorlar. Anzer balı da dahil olmak üzere tüm bal türleri için kullanılan özel kovanlar ve sistemler vardır. Bu sistemler balın ve dolayısı ile arıları da doğrudan etkilemektedir. Bu sebep ile en uygun olan kovanın tercih edilmesi her zaman önemli olmaktadır.
Bir Kovan Kaç Kilo Anzer Balı Üretilir?
Anzer balı kilosu kovana göre değişiklik gösterse de bir kovan çoğunlukla3 ila 5 kilo arasında bal vermektedir. Sağma ve hasat süreci tamamlandıktan sonra kullanılabilir olan bal çoğunlukla bu oranda olmaktadır. Anzer balı üretiminde kaç adet kovan kullanıldığı da elde edilecek olan net bal ağırlığını belirlemektedir. Anzer balı için tüm hazırlık süreci tamamlandığında paketlemeye geçilir ve tüm yaz toplanan ballar tüketici ile buluşturulur. Anzer balı yılda 2 tona kadar üretilebilmektedir.
Kaynak: https://anzerbalikoperatifi.com/