Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Ankara Üniversitesi’ndeki görevinin ardından Kamu Görevlileri Etik Kurulu’na atanan Erkan İbiş’in rektörlüğü dönemindeki usulsüzlükler açığa çıkarıldı. Üniversitenin iki ayrı şirkete aynı bina ve kat tadilatı yaptırdığı, fiilen 2019 yılında yaptırılan tadilatlardan birinin evraklarının 2020 yılında yapılmış gibi düzenlendiği, araç kiralama ihalesine katılım için “Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi” şartı koşularak rekabetin engellendiği ortaya çıktı.
Birçok akademisyeni kişisel sorunları nedeniyle ihraç listesine eklemek ve öğretim üyesi kadrosuna mevzuata aykırı şekilde tanıdıklarını atamakla suçlanan eski Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş döneminde yaşananlar, Sayıştay'ın denetim raporlarına yansıdı.
AYNI İŞ, İKİ ŞİRKET
Ankara Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı’nca doğrudan teminle iki ayrı şirkete aynı bina ve kattaki onarım işi 2019’da yaptırıldığı halde, işlerden birinin faturalandırılması 2020 tarihli yapıldı. Mali denetimler ile açığa çıkarılan mevzuata aykırılığın detayları, denetim raporlarına kaydedildi.
SAHTE EVRAK
Rapora göre, 2019’da Ankara Üniversitesi Ord. Prof. Dr. Şevket Aziz Kansu Binası’nın altıncı katında yapılması gereken onarım işleri ikiye bölündü. Birinci kısım, “AÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı Ofis Tadilatları Yapılması İşi” adı altında doğrudan teminle 88 bin TL bedelle yaptırıldı. İşin ikinci kısmı ise bir başka şirkete yine 2019 yılında yaptırıldı ancak işin yapılmasına yönelik onay, piyasa araştırması ve ödeme işlemleri 2020 yılına bırakıldı. Sayıştay denetçileri, fiilen 2019 yılında yaptırılan işin evraklarının 2020 yılında yapılmış gibi düzenlendiğini belgeledi. 2020 yılına yönelik hazırlanan faturada, işin maliyetinin 94 bin TL olarak kaydedildiği belirlendi.
İLGİNÇ ŞART
İbiş döneminde yaşanan usulsüzlükler bununla da sınırlı kalmadı. Üniversitenin birçok ihalesinde, “özel katılım koşulları” ile rekabetin engellendiği tespit edildi. Denetim raporuna göre, Ankara Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, iki adet panelvan araç, bir adet kamyonet, birer adet otobüs ve midibüs kiralamak için ihale açtı. İhaleye katılım için “Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi” olması zorunluluğu getirildi. İhaleye tek bir firma katıldı ve ihale bu firmanın üzerine bırakıldı. İhale dosyasını inceleyen Sayıştay denetçileri, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın tehlikeli madde taşınma ihtiyacı duymadığının altını çizerek, “İhtiyaçla ilgisi olmayan bir belge istenmesi rekabeti engelleyen bir husustur” değerlendirmesinde bulundu.