Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Özel jet ve makam aracı saltanatı... Kamu İhale Kurumu da devrede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun, Rönesans Holding’in özel jetiyle Almanya'ya yaptığı ziyaretin yankıları sürüyor. Bakan Uraloğlu, tepkiler üzerine savunma amaçlı ancak tartışmaları daha da büyüten bir açıklama yaptı.

Uraloğlu, Ulaştırma Bakanlığı ile büyük iş yapan firmalarla imzalanan sözleşmelere işaret ederek, “Kendi konuları ile ilgili yani ulaştırma ile ilgili yurt içi ve yurt dışındaki eğitim, sempozyum ile ilgili masraflar bilâbedel olmak üzere taraflarından karşılanır diye bir imkân var” dedi.

Uraloğlu, devletin ek bir ücret ödemesinin söz konusu olmadığını savunarak, “Böyle bir imkânla biz 4 günlük programı iki günle sınırlandırdık. Yani ne kiralama ne ödeme ne de müteahhit firmaya borçlu kalma vardır" diye konuştu.

MASRAFLAR İHALE BEDELİNİN İÇİNDE

Rönesans, Kolin, Kalyon, Limak, Doğuş ve benzeri büyük gruplar...

Diyelim... Söz konusu gruplar, Ulaştırma Bakanlığı’ndan ihale aldı.

Sözleşmede jet, makam ve diğer araçların tahsisi ve kullanımına yönelik bir madde yer aldı.

Kalem kalem bu maliyetler, ihale bedeli içinde yer alıyor. Daha açık bir deyişle devlete ve dolaylı olarak halka fatura ediliyor.

Bedelsiz bir hizmet söz konusu bile olamaz.

KİK’TEN KARAR

Kamu İhale Kurumu (KİK), tartışmalar sonrasında 27 Mayıs’ta, bu konuyla ilgili bir karar aldı. Kararın ayrıntıları şöyle:

- Kamu İhale Kanunu kapsamındaki ihalelerin ihale dokümanlarında sözleşme konusu işlerin kontrolü, takibi gibi amaçlarla idarenin kullanımı için alım ya da yapım konusu ile ilgisi olmayan araç, makine ve ekipmanın (kontrollük, makam hizmetleri gibi yerlerde kullanılacak araçlar, bilgisayar, telefon, tablet vb.) yüklenici tarafından temin edileceğine ilişkin düzenleme yapılamayacak.

- İhale dokümanlarında sözleşme konusu işlerin kontrolü, takibi gibi amaçlarla idarenin kullanımı için alım ya da yapım konusu ile ilgisi olmayan araç, makine ve ekipmanın yüklenici tarafından temin edileceğine ilişkin düzenleme yapılmış olan ve devam eden ihalelerde
zeyilname ile ihale dokümanlarından çıkarılacak.

- Zeyilname yapılması imkânının bulunmaması halinde Cumhurbaşkanlığı’nın tasarruf tedbirlerine ilişkin genelgesinde yer alan “… Bu genelgenin yayımlandığı tarih itibarıyla kamu kurum ve kuruluşları tarafından sözleşmesi imzalanmamış tüm mal ve hizmet alımları ile yapım işleri ihaleleri gözden geçirilecek ve bu genelge hükümlerine uygun olmayan ihaleler iptal edilecektir …” düzenlemesi uyarınca ihalenin iptaline karar verilecek.

Bir yandan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi... Diğer yanda KİK’in söz konusu kararı... Mevzuat çok, uygulayan yok.

Kamuda, israf, değişik yol ve yöntemlerle alabildiğinde devam ediyor.