Türkiye, Gabar’da petrol üretimine aralıksız devam ediyor. Günlük üretim, 43 bin varili buldu. Yıl sonu hedefi, günlük 100 bin varil...
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), bu hedefe ulaşmak için art arda kuyu açıyor.
Amoco ve Halliburton şirketlerinde Amerika, Asya ve Afrika’da petrol arama ve üretme projelerinde görev alan petrol uzmanı Dr. İbrahim Palaz, bu kadar çok sayıda kuyu açılmasının yaratabileceği sakıncaya işaret etti, petrolün yerini suya bırakabileceği uyarısında bulundu.
Palaz, Gabar sahasındaki rezervuarın çatlak bir kireç taşı olduğuna dikkat çekerek, “Bu rezervuarın gözeneklerden oluşan petrol taşıma kapasitesi çok sınırlıdır. Söz konusu rezervuarda üretilen petrolün hepsi çatlak sistemden geliyor. Çatlak rezervuarların geliştirilmesi normal gözenekli rezervuarların geliştirilmesinden çok farklıdır ve bu işlem dikkatle yapılmalıdır” dedi.
Palaz, Gabar sahasında petrolün rezervuarda hareket etmesini sağlayan enerjinin aşağıdan gelen daha yüksek basınçlı yeraltı suyu olduğunu söyledi.
Palaz, şu uyarıda bulundu:
“Çatlak rezervuarlı sahaların geliştirilmesindeki en önemli unsur açılan kuyuların arasındaki mesafe ve her bir kuyudan optimum üretimin ne olduğunun hesaplanmasıdır. Eğer, kuyular çok sık açılırsa, aynı çatlaktan üretilebilecek petrol birden fazla kuyuya bölünür ki bu toplam üretime yeni açılan kuyunun katkısını azaltır.”
Kuyulardan optimumdan fazla yapılacak üretimin yol açabileceği büyük riske de değinen Palaz, “Bu durumda aşağıdaki basınçlı suyun bir çıkışı olur ki bu öncelikle o kuyudan yapılacak toplam maksimum petrol üretimini düşürür” dedi.
Palaz, Gabar’da 100 bin varil hedefini tutturmak için acele edildiğini, bu nedenle bazı hatalar yapıldığını belirterek, bu tür aceleciliğin toplam üretimi düşüreceğini, kuyulardan kısa sürede petrol yerine su üretiminin gündeme gelebileceğini, sahanın ömrünün kısalacağını anlattı.
Palaz, “Siyaset ile rezervuar yönetimini karıştırmadan rezervuar ne gerektiriyorsa ondan şaşmadan hareket edilmelidir. Aksi halde ülkenin ciddi bir serveti yeraltında kalır. Boş yere masraf yapılarak kuyu kazılır, petrol yerine su üretilir” dedi.