Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Emekli zammı, enflasyon ve guguk kuşu...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), çarşamba günü haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 71,60, aylık yüzde 1,64 arttı. Bu yılın ilk yarısındaki artış da yüzde 24.73 oldu. Enflasyon, beklentilerin çok çok altında kaldı.

Emekli, memur milyonlarca vatandaşa, TÜİK’in açıkladığı enflasyon dikkate alınarak zam veriliyor. Bu nedenle TÜİK verilerinin, özel bir anlamı ve önemi bulunuyor.

Ancak... TÜİK’in, maaş ve aylıklara daha az zam yapılması için enflasyonu baskıladığı, gerçek enflasyon rakamlarını açıklamadığı yönünde kamuoyunda yaygın bir kanaat bulunuyor.

Bu nedenle TÜİK’e yönelik tepkiler ve eleştiriler artarak devam ediyor. Verilerin güvenliğine ilişkin tartışmaların sonu gelmiyor. Güven sorunu daha da derinleşiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuoyunun bugüne dek TÜİK’e ve açıkladığı verilere güvenini artırmak için herhangi bir adım atmadı.

TÜİK’in enflasyon hesaplamasını nasıl yaptığı konusu, dün olduğu gibi bugün de son derece dar bir çevrenin bilgisi dahilinde yürütülüyor. Sistem, gereği ölçüsünde saydamlaştırılmıyor.
İnsanın aklına, farklı kültürlerde görülen bir sembol geliyor. “Ouroboros”... Kuyruğunu yiyen yılan... Yılan, hem açlığını doyurup hem de varlığını sürdürdüğünü sanır. Kendisini yiye yiye tüketir. Başının arkasını görmeye başladığında durumu anlar.

Ama...

Guguk kuşu

Peki, vatandaşın desteğinden uzak, eleştirilerin hedefindeki TÜİK’in bu tartışmalı yapısı ne kadar daha devam edebilir?

Guguk kuşunu bilir misiniz? Guguk kuşu, yuva yapmaz, kuluçkaya yatmaz.

Yumurtlama zamanı gelince etraftaki yuvaları gözler. En güvenli, en çalışkan, yavrularına en düşkün çiftin yuvasını gözüne kestirir.

Yuvanın sahibi dişi kuş, yuvadan uzaklaşır uzaklaşmaz saklandığı yerden çıkar ve harekete geçer. Yumurtaların arasına bir tane yumurtlar.

Yuvadaki yumurtaların birini alır ve gider. Guguk kuşu, sonra da yumurtasıyla hiç ilgilenmez.
Yuvanın sahibi dişi kuş, guguk kuşunun yumurtasını kendi yumurtalarından ayıramaz. Çünkü guguk kuşu, hangi yuvaya yumurta bırakıyorsa, kendi yumurtasını, o kuşun yumurtasının renk ve desenine benzer şekilde yumurtlayabilir.

Zaman içinde ilk çatlayan, guguk kuşunun yumurtası olur. Diğer kuşlardan daha önce dünyaya gelen guguk kuşu, doğuştan gelen içgüdülerinin yardımıyla anne kuşun diğer yumurtalarını yuvadan atmaya başlar.

Anne kuş, yumurtadan çıkan guguk kuşunu, kendi yavrusu sandığı için besler. Bu beslenme, anne kuştan bile daha büyük hale gelinceye dek sürer.

Anne kuş, palazlanan guguk kuşunun kendi yavrusu olmadığını anladığında ise iş işten geçer. Guguk kuşu iyice büyümüştür ve yuvadan uçmuştur.

Sonuç... Bakan Şimşek’ten, iş işten geçmeden, sorunlar daha da büyümeden TÜİK’le ilgili pozisyon alması, gerekeni yapması bekleniyor.

Zor ama olanaksız değil.