Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Emekli aylıklarına zam freni... Enflasyon kaygısıyla enerji zamları tutuluyor

Ekonomi yönetimi, elektrik ve doğal gaz için gereksinim duyulduğu belirtilen yüksek oranlı zammı tutuyor. Gerekçe, çok basit... Bu yılın ilk yarısında ocak-haziran döneminde oluşacak enflasyonu mümkün olduğunca denetim altına almak.

Emekli aylıkları ve memur maaşları, enflasyona göre hesaplanıyor. Enerji fiyatları sabit tutularak, enflasyonun yükselmesinin önüne geçiliyor. Böylece, emekli aylıklarına ve memur maaşlarına, temmuz ayında daha sınırlı oranda zam yapılacak.

Bu hedef doğrultusunda kamunun yönettiği ve yönlendirdiği fiyatlardaki artışlar şimdilik frenleniyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 30 Mayıs Perşembe günü olağan haftalık toplantısını yaptı. Toplantıda, elektrikte tarife artışları gündeme gelmedi. Elektrik fiyatları, haziran ayında da sabit tutuldu.
BOTAŞ da doğal gaz fiyatlarında bir değişiklik yapmadı.

BOTAŞ'ın, konutlar için dağıtım şirketlerine haziranda uygulayacağı satış fiyatı her 1000 metreküp doğal gaz için 4 bin 80 lira.

Sanayi abonelerinin tarifesi, kademe-1 için 1000 metreküp doğal gazda 8 bin 549 lira, kademe-2 için 11 bin 374 lira.

Elektrik üretim amaçlı tarifede 1000 metreküp doğal gazın fiyatı 12 bin lira.

Yüzde 200 zam

Ankara’da enerji kulislerinde, elektrik ve doğal gaz zamlarının yılın ikinci yarısında yapılacağı konuşuluyor. Kaynaklar, konut elektriğinde yüzde 200 dolayında zamma gereksinim olduğunu belirtiyor.
Peki, doğal gazda durum ne? BOTAŞ, konutlara verilen doğal gazı uzun bir süredir sübvanse ediyor. Diğer bir deyişle ithal ettiği fiyatın çok altında bir fiyatla konutlara doğal gaz veriyor.

Uzmanlar, BOTAŞ’ın ortalama doğal gaz ithalat fiyatının (her 1000 metreküp) 300 dolar (10 bin TL) dolayında olduğunu belirterek, “BOTAŞ, bu gazı konutlara 4 bin 80 TL’ye veriyor. Aradaki tutarı da sübvanse ediyor, konutları destekliyor” diye konuştu.

Buna göre, elektrikte olduğu gibi doğal gazda da yüksek oranlı bir zam gereksinimi bulunuyor.
Peki, enerji zamları için hangi aylar konuşuluyor? Gaz zammı için 1 Temmuz tarihi öne çıkıyor.
Elektrik zammı için 1 Temmuz, daha yüksek olasılık 1 Ağustos tarihi işaret ediliyor. Elektrikte, aktif enerji ve şehiriçi dağıtım şirketlerinin aldığı payda, “dağıtım bedeli”nde artış bekleniyor.

Elektrik ve doğal gazda, yaz sıcak geçecek...