Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

İYİ Parti’de kazan kaynıyor! Partide iki grup karşı karşıya Akşener’i bekliyor… İşte son kulisler

Hasan Basri Akdemir

Seçimin kaybedenleri arasında belki de ilk sıraya konabilecek parti İYİ Parti. Nevşehir dışında il alınamaması, yüzde 3,76 oyda kalınması ve özelikle üç büyükşehirde oylarının tamamını CHP’nin adaylarına kaptırması sonucu İYİ Parti lideri Akşener’in istifa etmesi bekleniyordu. ‘’Seçim öncesi ‘Seçmen oy vermezse evime dönerim’ çıkışının gereği yapılır’’ öngörüsüyle ters düşen açıklama parti içinde şu an gündemde. Ne dedi Akşener? "Siyaset kurumu olarak sandıklardan çıkan mesajı duymak hepimizin görevidir. Bu doğrultuda İYİ Parti olarak biz de üzerimize düşen sorumluluğu alacağız. Muhasebemizi yapacağız. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da milletimizin bize verdiği mesajı ve bizim için çizdiği istikamet doğrultusunda gereken adımları atacağız. En kısa sürede olağanüstü seçimli kongremizi toplayacağız."

Parti içinde ne olup olmadığını öğrenmek için içerdeki haber kaynaklarımı aradım. Bana söylenenleri olduğu gibi her cümlesi farklı bir kaynaktan olacak şekilde size aktarıyorum…

- Partide iki farklı görüş var. Ülkücülük üzere ilerlemek isteyenler ve merkez parti olmak isteyenler. Dönem dönem iki kesimin kenara atıldığı oldu ama ülkücüler şu an etkin.
- Akşener aday olursa ülkücü tarafın etkinliği devam eder.
- Buğra Kavuncu, Akşener’in aday olmadığı bir denklemde iki tarafın uzlaşabileceği ve partiyi dengede tutabilecek bir aday. Kendisi de aday olarak ortaya çıkabilir. Ama Akşener’in aday olacağı bir durumda Buğra Kavuncu partide öne çıkmayacak ve milletvekili olarak devam edecek.
- Koray Aydın yerel seçimlerle ilgili ‘’ittifak yapalım’’ görüşünü savunuyordu ama diğer ülkücü geçmişten gelenler ‘’hür ve müstakil’’ tarafında yer aldılar. Koray Bey etkisizleştirildi. Orada görüşler farklı ve sürprizler kongrede ortaya çıkabilir.
- Meral Akşener, ‘’Daha iyisini yapacak olan buyursun karşıma çıksın’’ diyecek. Bu da partide yeni kopmalara sebep olacak.
- Partinin ayakta kalabilmesi için son seçimlerdeki duruşundan geri adım atması söz konusu olmaz ama asıl tehlike Cumhur İttifakı ile yeni anayasa gibi konularda yakınlaşma ihtimali.
- İl ve ilçelerden ‘’ittifak’’ görüşü çıkmasına rağmen GİK’in ‘’hür ve müstakil’’ demesi hala konuşuluyor ve kongrede GİK için radikal değişimler olmazsa karşı listeler hazırlayanlar var.


Saadet kongreye gidiyor! Karamollaoğlu dönemi sona eriyor… İki aday şimdiden var! İki de sırasını bekleyen

Seçimin kaybedenlerinden bir diğeri Saadet Partisi’nde neler konuşuluyor diye bir baktım. Aslında Yeniden Refah’ın aldığı yüksek oy ve birçok belediye olmasa Saadet’ten pek ses çıkmazdı. Ama 2019’dan yarı yarıya oy erimesi ve 1 belediye alınması üzerine tartışmalar sessizce de olsa yapılıyor. Zaten seçimden önce kongreye gideceği bilinen partide genel başkanlık için öne çıkan iki isim vardı ve onların biri İstanbul’a diğeri Kayseri’ye aday yapılmıştı. Birol Aydın ve Mahmut Arıkan.

14 Mayıs Seçimleri öncesinde ortaya çıkan parti içi muhalefet ‘’Haymanacılar’’ hala etkin. Toplantılar ve çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaları onlara sordum. ‘’Biz partiden ziyade Milli Görüş’ün yeniden ayağa kaldırılmasına dair diğer İslam ülkelerindeki İslami hareketlerle birlikte bir yapılanma içindeyiz. Bu bağlamda İran, Mısır, Fas, Malezya ve Pakistan’daki hareketlerin temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Hamas vb gibi gruplarla ilişkilerimizi devam ettiriyoruz’’ dediler. Türkiye’de ise ‘’MİLKO, yani Milli Görüşçü Kuruluşlar’ın yeniden yapılandırılması ve daha merkeziyetçi bir yapıya kavuşturulması için çalışmalar yürütüyoruz’’ da dediler.

Temel Karamollaoğlu ile Haymanacıların arasının kötü olduğu biliniyor. Yaptıkları çalışmalar Karamolloğlu genel başkan olmasa bile hayata geçemez. Çünkü Yüksek İstişare Kurulu’nun başında Temel Bey olmaya devam edecek. YİK içinde Haymanacıları destekleyenler var. Hatta bazı isimlerin son GİK’e kadar taşan itirazlarının olduğunu da öğrendim. Bu bağlamda genel başkanlık konusundaki görüşlerini de sordum. Mahmut Arıkan’ın uygun olacağını genel olarak düşündüklerini öğrendim.

‘’Parti içindeki muhalefet’’ denebilecek Haymanacılar dışında farklı kaynaklarla konuştuğumda Birol Aydın’ın genel merkezde ağırlığının olduğu, delegede problem yaşasa da güçlü olduğu konuşuluyor. Mahmut Arıkan’ın ise parti tabanında sevildiği, partinin akilleri tarafından istendiği ve GİK’te ağırlığının olduğu söyleniyor. Bu iki isimden kimin ağır bastığı ya da iki liste çıkma ihtimalini kime sorsam ‘’Temel Bey’in tutacağı tarafa bağlı’’ cevabını aldım.

Bu iki isim dışında isimler de var tabii. AGD Başkanı Salih Turhan ve Akademisyen Prof. Mete Gündoğan isimleri telafuz ediliyor. Fakat ‘’ihtimalleri zayıf’’ deniyor.

Genel merkezden ve GİK’ten birçok ismin kimin tarafında olduğuna dair birçok şey duydum ama tek tek hepsini yazmaya gerek yok. Ancak MİLKO’lardan Cansuyu’nun Temel Bey’in karşısında pozisyon aldığı ve Haymanacılarla hareket ettiği çokça konuşuluyor.

Parti içindeki genel kanaat Haymanacıların hiçbir etkisinin olmadığı yönünde ama Yeniden Refah’ın başarılı olması sonucu ile birlikte teşkilatlarda onlara hak verenlerin sayısının arttığı da bir gerçek.