Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

CHP'deki para sayma görüntülerine ilişkin dava 29 Kasım'a ertelendi

This browser does not support the video element.

CHP İstanbul İl Başkanlığında çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamındaki davanın ilk duruşması Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda yapıldı. 59. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma eksikliklerin giderilmesi için 29 Kasım Cuma gününe ertelendi.

CHP İstanbul İl Başkanlığında çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ilişkin 22 sanığın yargılandığı davada ilk duruşma yapıldı. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı 59. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada 6 tutuksuz sanık hazır bulundu. Duruşmaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin ve CHP İstanbul İl Başkanı çok sayıda parti üyesi katıldı. Eski Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise, hastane randevusu olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılmadı.İlk duruşmada sanık ve avukatlar savunmalarını yaptı.

'SANIKLAR, PARAYI TESLİM ETMEKLE YÜKÜMLÜ KİŞİLER'

Avukat Ahmet Özdemir savunmasında; 'İddianamede bağışta bulunanlar konusunda herhangi birşey yazmıyor. 'Bağış yapılamaz' denmiyor, 'Bağış kabul edilemez' deniliyor. Makbuz verilip verilmemesi partinin problemidir. O günkü parayla eğer 55 bin lira ve üzeri bağışta bulunulursa o zaman kişinin sorumluluğu başlar. CHP, kendi sitesinde il başkanlığı alınacak ilanı açıyor ve bağış toplanacağını belirtiyor. Sanıklar parti adına para toplayıp gerekli kişilere teslim ediyorlar. Sanıklar, parayı teslim etmekle yükümlü kişiler' ifadelerini kullandı.

'AYM'YE MÜZEKKERE YAZILMALI'

Avukat Gözde Fil delil niteliğinde sunulan videonun yasadışı elde edildiğini ifade ederek, "Müvekkillerimiz haksız ve hukuksuz olarak yargılanmaktadır. Siyasi partiler kanununa muhalefet ve izinsiz bağış toplamaktan suçlanmaktadırlar. Ancak bu durumu denetleyecek olan Anayasa Mahkemesi'dir. Anayasa Mahkemesi'nin yetkileri çiğneniyor. İddianame neye dayanarak hazırlandı.AYM'ye müzekkere yazılmalı ve denetlemelerde bir suç unsuruna tespit edilip edilmediği sorgulanmalı. Anayasa Mahkemesi'nin denetlemelerinde raporlara yansıyan bir suç yok. Anayasa Mahkemesi'nin denetleme yetkisinin üzerine geçiliyor. Denetlemeler Sayıştay eliyle yapılıyor. 4 Eylül 2020 tarihli siyasi partilerin denetlenmesine ilişkin CHP İl Binasının satın alınmasına ilişkin bilgi ve belge talep edilmemiş" diye konuştu.

'BURADA HUKUKSUZ YA DA YASADIŞI HİÇBİRŞEY YOKTUR'

Duruşma sonrası basın açıklaması yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci, 'Bugün burada kamuoyunda 'Para sayma' olarak adlandırdıkları, İstanbul il binamızın alımına ilişkin davanın ilk duruşmasında hep birlikteydik. Cumhuriyet Halk Partisi heyeti olarak. Maalesef yargının yine siyaset üzerinde maşa olarak kullanıldığı bir yargılama sürecini izledik hep birlikte. Öncelikle teknik olarak şunu belirtmek isteriz, görüntüler hukuka aykırı elde edilmiş görüntülerdir. Dolayısıyla hukuka aykırı elde edilmiş görüntülerle bir dava, bir iddianame düzenlenemez ve bir yargılama yapılamaz. Gerek Yargıtay‘ın, gerek Anayasa Mahkemesi'nin, gerekse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin hukuksuz elde edilen delilin delil niteliğinde olmadığına için yerleşik kararları vardır. Cumhuriyet Halk Partisi gibi Türkiye’deki bütün siyasi partileri denetleme yetkisi Anayasa Mahkemesi’ndedir. Sayıştay ilgili yılların denetim raporunu henüz düzenlememiş olmakla birlikte, düzenlese bile burada hukuksuz bir durum bulunsa bile, bağışın yasadışı alındığı kabul edilse bile bunun yargılama yetkisi Anayasa Mahkemesidir. Biz içeride hukukçu arkadaşlarımız buna ilişkin itirazlarımızı sunduk. Anayasa Mahkemesi ve Sayıştay o tarihlere yani 2019 yılına ait denetimi henüz gerçekleştirmemiştir. Tüm bunlarla birlikte Cumhuriyet Halk Partisi’nin hangi yöneticisi olursa olsun, hangi yöneticisi olursa olsun ilgili bağışı yasaya uygun bir şekilde almış ve bu bağışlar da yasa uygun bir şekilde yapılmıştır. Burada hukuksuz ya da yasa dışı hiçbir şey yoktur. Hepinizin bildiği üzere İstanbul İl Başkanlığımız 'Bir Tuğla da Sen Koy' kampanyasıyla il binamızın alımını sağlamışlardır. Burada yasaya aykırı hiçbirşey yoktur. Kamuoyunun bunu böyle bilmesini ve böyle izlemesini rica ederiz' diye konuştu.

'PARANIN TESLİM TUTANAĞINI DA KAMUOYUYLA PAYLAŞMIŞTIK'

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de duruşma sonrası açıklama yaptı. Çelik açıklamasında, "İl binasının satın alınmasının görüntülerinden kaynaklı bir davayı bugün takip etmiş olduk. Ne zaman satın alındı il binası? 2019 yılında satın alındı. 2019 yılında İstanbul İl Başkanlığı bir kampanya başlattı; 'Bir Tuğla da Sen Koy' kampanyasıyla insanlar bağışlarda bulundular ve il binası o dönem satın alındı. Peki bu görüntüler ortaya ne zaman çıktı? 10 Mart 2024 tarihinde yani 31 Mart 2024 seçimlerine tam 20 gün kala.O gün de söylemiştik; 10 Mart 2024’te bu görüntüler ortaya çıktığında şunu ifade etmiştik, il binasının satın alınma bedelinin kaporasının ödendiği görüntülerdir ve paranın teslim alma tutanağını da zaten kamuoyuyla ve sizlerle paylaşmıştık" ifadelerini kullandı.

DURUŞMA 29 KASIM'A ERTELENDİ

Mahkeme verdiği ara kararda; Anayasa Mahkemesince CHP hakkında 2019'a ilişkin olarak mali denetim yapılıp yapılmadığının sorulmasına, yapıldıysa buna ilişkin rapor istenilmesine hükmetti. Ayrıca mahkeme, mazeret bildirmeden duruşmaya katılmayan sanık Serkan Çebi hakkında zorla getirme kararı verdi. Eksik hususların giderilmesi için duruşma 29 Kasım Cuma gününe ertelendi.

İDİANAMEDEN

İddianamede, eski Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve danışmanı Melih Morsümbül, eski Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, eski CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş, eski CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas, eski CHP İstanbul İl Başkanlığı Basın Danışmanı Mustafa Can Poyraz, İmamoğlu İnşaat Şirketi'nin Genel Müdürü Tuncay Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 22 sanığın tamamı hakkında, Siyasi Partiler Kanunu'nun 'Kanuna aykırı bağış, kredi veya borç alınması, borç verilmesi' maddesi gereğince 6'şar aydan 1'er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları isteniyor.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER