Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Ferit Edgü yaşamını yitirdi

Usta edebiyatçı Ferit Edgü, 88 yaşında hayatını kaybetti. Edgü'nün hayatını kaybettiğini yazar Metin Celal duyurdu.

Usta edebiyatçı Ferit Edgü, 88 yaşında yaşamını yitirdi.

88 yaşındaki Edgü’nün vefat haberini yazar Metin Celal, sosyal medya hesabı X’ten duyurdu:

“Çağdaş Türk edebiyatının büyük ustalarından Ferit Edgü vefat etmişti. Ailesine, okurlarına, dostlarına başsağlığı diliyorum.”

Roman, öykü, şiir, deneme, eleştiri, biyografi, inceleme gibi edebiyatın birçok türünde eserleri bulunan Ferit Edgü'nün vefatına ilişkin sosyal medyadan mesajlar paylaşıldı.

Everest Yayınları "Ailesine, okurlarına, tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz… Ferit Edgü’yü kaybettik" paylaşımında bulunurken, Simurg Art Yayınları, "'Hakkari’de bir mevsim'din, sonra 'şimdi saat kaç?' diye sordun ve dolu dolu yanıtladın. Kendine özgü kaleminle ve hiç kimseye benzemeyen bakış açınla... Sevgili Ferit Edgü her şey için şükran duygusuyla, Ada’dan (kurduğu yayınevi) kütüphanemize kattıklarınla, güzel Türkçemizi zenginleştirdiğin yapıtlarınla hep aramızda olacaksın. Gül bahçelerinde huzur içinde uyu. Çok üzgünüz…" mesajını yayımladı.

Edgü'nün okuyucuları ve sevenleri de sosyal medyadan üzüntülerini dile getirdi.

Sanatçının cenazesi, 24 Temmuz Çarşamba günü, Teşvikiye Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Ayrıca Edgü anısına aynı gün 15.00'te, Beyoğlu'ndaki Casa Botter Apartmanı'nda anma toplantısı gerçekleştirilecek.

Ferit Edgü kimdir?

İstanbul’da 24 Şubat 1936’da doğan Edgü’nün, şiir, öykü, roman, oyun, deneme, biyografi, eleştiri ve aforizma gibi türlerde eserleri bulunuyordu.

Ferit Edgü, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde başladığı eğitimini Paris’te sürdürdü (1959- 1964). Acedemie du Feu’de seramik öğrenimi gördü. Sorbonne’da felsefe, Louvre’da sanat tarihi kurslarına katıldı.

Yedek subay öğretmen olarak Hakkari ve Beypazarı’nda askerlikten sonra (1967), bir yıl daha Paris’te kalıp İstanbul’a yerleşti (1968). Man Ajans’ta reklam yazarlığı yaptı. Buradan ayrılıp kendi reklam şirketini kurdu.

Öykü yazarlığının yanı sıra, resim eleştirileri ve denemeleriyle ün yaptı. 1977‘den beri Ada Yayınları’nı yönetiyor. Kaynak dergisinde edebiyata adım attı. 1952-1953 yıllarında şiirler yazdı. Ama ilk öyküsü ocak 1954’te Yeni Ufuklar dergisinde çıktı. Aynı yıllarda Şairler Yaprağı (1954), Mavi’de de şiirleri yayımlandı (1954). Daha sonraları Yeni Ufuklar, Vatan Sanat Eki, Mavi, Pazar Postası, Dost’taki öyküleriyle (1954-1959); Ataç, Yeni Dergi, Eylem, Papirüs, Ant, Soyut, Milliyet Sanat, Hürriyet Gösteri dergilerindeki deneme ve incelemeleriyle tanındı.

Usta isim, Bir Gemide adlı kitabıyla 1979 Sait Faik, Ders Notları ile 1979 Türk Dil Kurumu, Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı ile 1988 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü aldı. Hakkâri’de Bir Mevsim romanından uyarlanan ve Erden Kural’ın yönettiği film, Berlin 33. Film Festivali’nde, aralarında Gümüş Ayı’nın da olduğu 5 ödül kazandı. Romanları, öyküleri, denemeleri Japonca ve Çince dahil birçok dile çevrildi.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER