This browser does not support the video element.
Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesince adliyenin konferans salonunda yapılan duruşmaya, organize suç örgütü elebaşı Fırat Sarı'nın da aralarında bulunduğu 22 tutuklu sanık ve bazı tutuksuz sanıklar ile tarafların avukatları katıldı. Bir kısım tutuksuz sanıklar ise bulundukları şehirlerdeki adliyelerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı.
Çok sayıda avukat ve basın mensubunun izlediği duruşmaya, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Derya Yanık ile üyeler CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Saadet Partisi Milletvekili Mesut Doğan, MHP Milletvekili Naci Şanlıtürk ve DEM Parti Milletvekili Kamuran Tanhan gözlemci olarak katıldı.
Öte yandan davanın görüldüğü salon ve önünde, polis ekiplerince yoğun güvenlik önlemi alındı.
Mahkeme alınan savunmaların ardından duruşmayı örgüt lideri Fırat Sarı'nın savunması alınmak üzere yarın sabah saat 10.00'a erteledi.
Savunma yapan doktor İlker Gönen, “Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2017 yılında çalışırken, Melih Çetinkaya hocam odasına çağırdı. Gittiğimde Fırat Sarı da oradaydı. Esenyurt Devlet Hastanesi'nde Fırat Sarı ile çalıştığını söyledi. O gün orada tanıştık kendisiyle ancak daha sonra kendisiyle bir görüşmem olmadı. 2022 yılının temmuz ayında Fırat Sarı beni aradı. Medisense isimli bir firma kurduğunu ve danışman ihtiyacı olduğunu söyledi. Özel hastanelerin yenidoğan ünitelerinde doktor ve hemşire çalıştırmakta zorlandıklarını, hasta bulmak için aracılık ettiklerini anlattı. Telefonu kapattım ve bir süre düşündüm. Daha sonra kamu hastanelerine, özel hastanelere göz attım. Neredeyse tüm hastaneler dış firmalardan hizmet aldığını gördüm. Daha sonra Medisense'de danışman hekim olarak çalışmaya başladım. 2023 Kasım ayının sonunda kendi isteğimle devlet hastanesinde çalışmak istediğim için ayrıldım ve devlet hastanesinde çalışmaya başladım. Gıyasettin Mert ile de Fırat Sarı aracılığıyla tanıştım. 112 personeli olduğunu sonradan öğrendim. Tapelerde bir doktorun beni aradığı konuşma var. Çam Sakura Şehir Hastanesi'nde yenidoğan ünitesinde nöbetçi olarak çalışıyordu, sonra İngiltere'ye yerleşti. Beni arayıp çok kötü bir hasta olduğunu, 112'ye bildirdiğini ama yer bulunmadığını söyledi. Bende bunun üzerine 'Başka hasta var mı?' diye sordum. 'Doğumhane dolu, sevk bekleyen bir sürü bebek var' dedi" ifadelerini kullandı.
Doktor Gönen, "Ben 2010'dan beri yenidoğan ve çocuk hastalara bakıyorum. İddianame bir tespit, belgeye, bilgiye veya otopsiye dayanıyorsa doğrudur, duyuma bağlıysa, ben bir gerçek göremedim. İstanbul Avrupa yakasında 26 tane doğum yapılan kamu hastanesi var. Avrupa yakasında yakaladık 9 bin iken, devlet hastanelerinde kuvöz oranı bin 500'dür. Bebek doğduğunda sağlık problemi varsa takip edilmeye başlanır. 1-2 saat takıp sonra iyileşince anneye verilir, iyileşmediğinde yenidoğan doktoru ile görüşülür. Yer varsa yatış olur yoksa eğer sevk işlemi başlar. Sonra 112'ye mail atılır. Hasta hakkında, hasta bilgisi, nasıl taşınacağı, doktorun nasıl bir merkez istediği soru sorulur. 112 komuta merkezi kamu hastanelerinde yer arattırır. Yüzde 99 yeri doludur. Çam Sakura bebek sayısı 188'dir. Sevk işlemi devam ederken 112 hastaya yer arar. Kamu da yer dolu ise özel hastanede yer aranır. Bebek, anne rahminden gideceği yere kadar, yaklaşık 5-6 saat yolculuk sürer. Kanuni Sultan Süleyman da çalıştığım sürede doğumhanede beklerken vefat eden bir sürü hasta gördüm. Bir tane bile erişkin hasta ile görüşmem yoktur. Ben Ümit'i ve Şerif'i hiç bilmem konuşmam yoktur. 2005 yılından beri çalışıyorum. Belgeleri, bilgileri alıp doktor hemşire çağırılıp anlat bakalım denir epikrizlere bakılır. Utanç verici şekilde suçlandığım 5 hasta ile ilgili konuşmak istiyorum" dedi.
Gönen, "Bebek Karakoç, 'uzman görüşünde 5'inci sıradaki hasta olarak geçiyor. Benim suçlanmam bebeğe vitamin ve minarel vermeyip 'bebeğin ciğerine mama kaçıp ölüyor' bununla suçlandım. Ultrason yapılarak 'bebeğin bağırsağında bir şey var, doğurtmamız lazım' deniliyor. Çınarcık Devlet Hastanesi, Yalova Hastanesi'ne belirtiyor. Boş yatak bulunamıyor. Bebek yaklaşık 18 saat sevk bekliyor. Bağcılar Medilife hastanesine gelip ameliyat ediliyor. 64 gün yatıyor. Dursun Eryılmaz bilgilendiriliyor ve 64 gün sonra ölüyor. Uzman görüşünde 'bebek zayıflayıp, boğazına mama kaçarak öldü' deniliyor. Danışman ekip olarak beni suçlayıp, 64 gün yatan hastanede, yenidoğan yoğun bakım hekimi neden suçlamıyorsun. Hemşire hanımın 'mama kaçtı herhalde' dediği tapeyi alarak savcının önüne koyuyor. Savcı 'bebeğe vitamin verilmemiş' herhalde diyerek dosya başka boyuta alınıyor. Her şeyde gizlilik kararı alınırken nasıl oluyor da sosyal medyada, uzman görüşü, tapeler çarşaf çarşaf olurken benim avukatım ulaşamıyor" dedi.
Doktor Gönen savunmasının devamında, "İkinci hasta benim için çok önemli Mehmet Muhammet bebek, kalp masajı yaptırmama Türkiye'de ilk kez ötenazi yaptırmak ile suçlanıyorum. İlker, kalp masajı yapma dediği için ben kalp masajı yapmamışım ötenazi ile suçlanıyorum. Oksijensiz olarak doğuyor. Çocuğa başındaki Doktor Zeki bey ve Serana hanım 2 saat uğraşıyor ve sonra beni arıyor 'dönmüyor bıraktık' diyorlar. Bende 'dosya da 20 dakika daha göster' uzman görüşü hazırlayan kişi; İlker Gönen, '20 dakika göster' dediyse de yaptırtmadı. Kalp masajı diyoruz, epikrize kalp masajı 1 saat görünüyor. Nerede ötenazi, nerede kalp masajı yaptırmama, bu kelimeler savcının önüne koyuluyor. Ve bakın ötenazi yapmış deniliyor, insanların vicdanı ile oynanıyor, hastaneler taşlanıyor, sağlık bakanın önüne bomba konuluyor, benim yüzümden 47 kişi bebek katli ile suçlanıyor" ifadelerini kullandı.
Bir başka bebeğin ölümüne değinen İlker Gönen, "Bebek Kadan, 'Kimse annesinden çıktığı gibi toprağa girmez' diye bir cümlem var. Sucum olabilir ama bebek katili değilim. İleri düzey ultrason istiyor doktor, aile kabul etmiyor. 45 dakika müdahale ediyor bebeğe, Cansu'ya 'film çok kötü bir şey anlaşılmıyor' diyorum sonra bebek vefat ediyor. Beni arayarak, 'İlker filmi gördüm, akciğer patlaması olabilir mi?' diyor bende 'Nasıl olabilir, bir gün geçmiş' diyorum. Uzman görüşü akciğer patlaması olduğunu gördüğünü ve söylemediğimi söylüyor. Filmin radyoloji raporunda sol akciğer normal, sağ akciğer seçilemiyor diyor. Raporda da akciğer patlaması var denilmiyor ben ise akciğer patlaması var ama söylemediğim diyetle suçlanıyorum. Uzman görüşü alınır dosyası, hemşiresi doktoruna sorulur. Ben uzman görüşünü yapanı tanımam ben niye böyle suçlanıyorum. Medyaya bu kadar vermenin amacı nedir. Akciğere mama kaçtı fark etmediler, 'ötenazi yaptılar' dediler kimse evrak istemedi. Ben burada çocuk katili, bebek katili olarak suçlandım. Kimse bebek katli ile mi suçlanıyorsun diye soramadı. Uzman görüşünde 3 hastayı sundum. Kimse de durun bakayım, otopsiye götüreyim demiyor. Bebek helvacı, bebeğin katil ruhla adrenalin yaptırmamakla suçlanıyorum. Bebek vefat ettikten sonra temizleniyor, defin için hazırlandığı için bebek katili olmakla suçlandım. 2 aydır ne cezaevinde ne başka yerde yatabiliyorum. Adli Tıp Kurumu evrakı incelememi diyecek" dedi.
Karaduman bebeğin ölümüyle ilgili savunma yapan Gönen, "Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi'nde akraba evliliğiyle, metabolik hastalıkla dünyaya geliyor. Epikrizde yazıyor kanı alınmış sadece amonyak sonucu bir gün sonra çıktığından suçlanıyorum. Birinci hastada tıbbı hata ile suçlandım. Diğer hastalarda tıbbı hata ile değil katli ile suçlandım. Tapelere bakarak onlara yorumlayarak, tıbbı evraka bakılmadan suçlandım. Yenidoğan yoğun bakımda doktor yetersiz olduğunu biliyorum. Uzman görüşü sonuç kısımda iki kere tüzüğün değiştirilmesi gerektiği söyleniyor. Yenidoğan yoğun bakım. Uzmanın olmadığı yerde ölümlerin şu kadar artar, ben 5 hastanın suçlandığımda şunları gördüm. Adli Tıp raporu 9 tane uzman oy birliği ile onaylanmış. Ben akciğer patlaması görmüş söylememişim, ötenazi yapmışım diyerek suçlandım. Alnımıza Bebek katili yazıp gönderdiler. 2 aydır tek bir kelime anlatamadık kimseye. Yayınlarda akşam oturumlarda tıbbı görüşün nasıl hazırlandığını bilmeden bunları yaptılar. Biz bir kere yafta yedik, bir kere alnımıza bebek katili yazısı yedik" dedi.
İlker Gönen savunmasının devamında, "Sayın savcımız suçlamasında üç ayak ile anlatmış birinci hasta yatırma ile yapmış. Ben hiç hasta yatırmadım. Hastaları geç taburcu etme, yapmadım. Bu da zordur, aileler sürekli sorar. Evrakta sahtecilik. Bir de burada epikriz, hemşire görüşü, epikrizi elektronik imzasız olmadan kimse yazamaz. Epikrizi Devlet Hastanesi'nde asistanlar yazar. Sonra beni çağırır, elektronik imzamı takar öyle sisteme atarım. Evrakta sahtecilikte hiç evrak imzalamadım. Savcımızda genel kanaat sonuç kısımda, tıbbı olarak suçlamada büyük puntolarla ötenazi, adrenalin vermediler kelimeleri kullanılarak bebek dosyası hazırlandı. Kimse örgüt suçlaması ile tutuklanmadı. Ana yer olan uzman görüşü, iddianamenin omurgası çürükse beli kırıktır. Nedeni olduğunu bilmediğim ama amacın karanlık olduğunu düşündüm bir şey, TPN nedir görmedim. SGK evrak gönderme, verme işini oranın sorumlusu yapar. Ben kendi isteğimle ayrıldım. 10 aydır polis takibinin neredeyse 5 ayında yokum, Mert'in de 4-5 ay iletişim yok, örgüt yönetici yazılmış, çizilmiş nasıl oldu bilemem. Ben 2007 yılında askeriyeden Fetö baskısı ile ayrılmak zorunda kaldım. Emir alınıyorsa başhemşire, baş doktordan alınır. Hiyerarşi olarak ben, Mert bu kadar kolay ayrılacağız. Kim iş harici diğeri ile konuşmuş. Ben burada 2 aydır zülüm çekiyorum. 47 kişiden çoğu medya tarafından karar verildiği için suçlanıyor diye düşünüyorum. Ne örgüt yöneticisiyim ne örgüt içinde bulundum.
İlker Gönen, “Fırat Sarı ile bir ortaklaşma yoktur. Şirketi benden 4-5 yıl önce kurmuştu. Kimse benden ilaç aldı, ilaç verdi diyemez. Mahkeme Başkanın 'Ağzınız bir olsun' ifadesi çok geçiyor. Neden?' Sorusuna cevap veren Gönen, "Ağzımız bir olsun mantığı tamamen özenli ve doğru bilgi vermek için" dedi.
Sanık Gönen, “Fırat Sarı'yı çok hastanenin aradığını biliyorum. 'Doktor da hemşire de bulamıyoruz' derlerdi. Fırat Sarı'nın çevresi geniş olduğu için, 'Bu hastane hemşire arıyor, şu hastane doktor arıyor, git görüş istersen' derdi. Hakimin Çağla Durmuş ile aranızda geçen diyalogda 'Kötüleşip entübe olmuş gibi göstereyim' Bu ne anlama geliyor? Sorusuna cevap veren sanık, “Tapeden okuyunca gizli gibi duruyor. Ama olan, bir önceki gün normal olduğu, son gün kötüleşerek entübe edildiği durumu. Hakimin, 'Hasta sayısına göre aldığınız ücrette bir değişiklik oluyor muydu' sorusuna ise, Gönen Emniyette de söyledim, emniyet hesapladı, her ay aldığım para belli. Çoğu hastanenin yönetimini bilmem, Fırat Sarı ile hastanelere sözleşme yapılırken gittim ama konuşulurken yanında bulunmadım. 'Karakoç bebeğin yaşaması imkansızdı' konuşmam da bebek anne karnında çok büyük travmalara maruz kalmış, o yüzden öyle söyledim. Mert ile denetimi konuşurken 'whatsapp'a gecelim' konuşmamızın sebebi telefonun çekmemesidir interneti kullanmamızdır. Çekmemsinin sebebini hatırlamıyorum, bir yere girmişimdir. Mahkeme başkanın, 'Epikrizler hastanın durumuna göre hazırlanmıyor amacı SGK'dan fazla para almak, Fırat'a 'dosyaları değiştirelim' sorusuna sanık, dosyalar eksiktir, eksikleri gidermektir ekibin içinde olmadığım için bilmiyorum. Savcının, 'Benim aylarca uğraşıp kurduğum sistem' gibi bir cümle geçiyor. Ne diyorsunuz? Sorusuna sanık, “Benim kurduğum değil de emek verdiğim. Çünkü ben çalışıyorum hastalar için, gece gidiyorum. Savcı, 'Çağla'ya bir ses kaydı atıyorsun, sonra hemen sil diyorsun. Bu nedir? Sorusuna ise Gönen, Hatırlamıyorum" dedi.
Melek Süleymanoğlu, Öykü Helvacı, Havanur Karakoç ve Ayaz Karaduman bebeğin ölümünde sorumluluğu olduğu iddianamede belirtilen tutuklu sanık Dursun Eryılmaz, “İlk bebeğe 3 canlandırma yapıldı. Bebeğin başındaydım. Canlandırmalara cevap vermedi ve eks oldu. Bir bebeğin ölümü ile ilgili basın tarafından linç edildim, ölümünden sorumlu tutuldum. Karakoç Bebek, Yalova'da doğdu. Bağırsaklarında çürüme olduğu söylendi. 112 tarafından bize sevk oldu ve yatışı yapıldı. Gerekli, tetkik ve tedavileri alındı. Çocuk cerrahisi değerlendirdi. Hasta ameliyat edildi, entübe şekilde yatıyordu. Gözlemden sonra beslenmeye başlandı. Çocuk kilo almadı kilo kaybetti. Çocuğun Bağırsaklarında emilim bozukluğu vardı. Bu bebek de eks oldu. Bebeğin başında da ben vardım. Bebeği entübe ettim. Müdahale ettim toparladım döndü. Sonra genel durumu bozuldu. Canlandırma işlemi yaptık ama 2 saat sonra eks oldu. Akşam polis geldi. Ben sonradan geldiğimde polisi görmedim. Polis çıkıp gitmişti. Basında en çok Karakoç bebek tarafından linç edildim. Karaduman bebeğin ölümüne ilişkin ise Küçükçekmece Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi'nde doğduktan sonra solunum sıkıntısı, kan şekeri düşüklüğü nedeniyle hastanemize 112 aracılığı ile sevk edildi. Hastaya damar yolu açıldı. Tedavisine başlandı. Bebek yatışı devam ederken eks oldu. 45 dakika canlandırma işlemi yaptık nöbetçi doktor vardı o saatte. Bana hiç haber verilmedi. Bana olayı sonra anlattılar. Bu bebek de bu şekilde eks oldu. Melek Süleymanoğlu bebeği hatırlayamadım bir bebek. Ama anladığım kadarıyla bebek solunum sıkıntısı ile başka bir hastaneden bize geliyor" dedi.
Dursun Eryılmaz “Benim maaşım şirketten yatıyordu. Şirketin kimin olduğunu bilmiyordum. Tutuklanmadan birkaç ay önce Fırat Sarı'yı gördüm. 'Ben buranın işletmesini devraldım' dedi. Ben o şekilde Fırat Sarı'dan maaş aldığımı anladım. Bizde günlük epikriz yazacağız diye bir kural yok. Notlar alıyorduk. Sonrasında da yazabilirdik.
Mahkeme başkanı tarafından İlker Gönen ile Çağla Durmuş arasında geçen 'Dursun abiyle ağzın bir olsun yani' konuşması Eryılmaz'a sordu. Sanık bu konuşmaya ilişkin 'Polis geldiği için o gün tedirgin olduklarından böyle söylemişlerdir' 15 yıl yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalıştım. Epikrizleri bilgisayarımda e-devlet şifrem ile sisteme sisteme atarım kimse değiştiremez" dedi.
Eryılmaz, “Bağcılar Medilıfe'da part time, TRG Hospital'de çalıştım. Karakoç bebek ölümü hakkında, bebek ölmeden eve gitmedim, öldükten sonra eve gittim. Polis çağırınca yeniden hastaneye geldim. İlker Gönen ile hemşire Çağla Durmuş arasında geçen 'Ya eks oluyorsa, şu Dursun çıkmadan eks olsun. Bu akşam bir Galatasaray maçı var yani' diyaloğunun sorulması üzerine, "Ben o hastanede belli saatlerde çalışıyordum. Bebek de zaten ben çıkmadan saat 14.00 sıralarında eks oldu. Kaya bebek avukatı, 'saat 13.00 itibariyle başlayacağınız zaman kadar kim çalışıyor' sorusuna cevap veren sanık, 'bana sormayın hastane yönetimine sorun' dedi. Fırat Sarı'nın Avukatı, 'Kadan bebekle ilgili Fırsat Sarı'ya danıştınız mı' sorusuna cevap veren sanık, 'Ben Fırat'a ne danışacağım? Kıdem olarak ben üstteyim' Ayaz bebeği hastaneden zorla almadım. Ailenin akraba evliliği olduğu söyleniyordu. Bunun üzerine söz alan müşteki avukatı, Ayaz bebeğin akraba evliliği olmadığının raporlandığını aktardı. Mahkeme Başkanı, Sanığa Fırat Sarı ile arasında geçen epikriz konuşmasını sordu, sanık, 'Epikriz yazmak benim görevim değildi. Ben sadece hastaların durumlarını sisteme yüklerdim. Karakoç bebekle ben ilgilendim ama epikrizleri ben yazmadım. Benim odam, yeni doğan yoğun bakımının içerisindeydi. Bağcılar Medilife Hastanesi'nde part time çalışıyordum. Ayaz Karaduman bebeğin eks olduğundan haberim yoktu. Karakoç bebeğin ölüm nedeni bağırsak sorunu gibi sorunlar değil, yetersiz beslenme sorunu olarak açıklandı bu yüzden basında bebeğin açlıktan öldüğü bilgisi yayıldı" dedi.
Fırat Sarı'yla ilgili konuşan Dursun Eryılmaz, “Fırat Sarı'yı çocuk pediatrisi olarak tanıyorum. Ben onun yanında çalışmadım. Benim çalıştığım hastaneyi Fırat Sarı satın aldı. Fırat Sarı ile çalışırken aylık 50 bin lira, 1 buçuk yıl içerisinde 800 bin lira para aldım. Bebeklerin yoğun bakımlara transfer edileceğini biliyorduk. Hasan Basri bizim hastanede çalışmıyor, Fırat Sarı'nın yanında görmüştüm. Çorlu Reyap'ta bir defa çalıştım. Ben hastanenin çalışanı olarak her yerde çalışıyordum. Bu sadece yeni doğan değil her yerde böyle. Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi'nde çalıştım. Bebeğin ölüm haberini İlker Bey verdi ama aradan bir yıl geçti tam olarak emin değilim. Klavye bilgim çok az olduğu için epikrizler konusunda sekreter ve hemşirelerden klavye için destek aldığım zamanlar olmuştur. Karan bebeğin ölümüne ben neden olmadım. Mahkeme Başkanı sanığa, tapelerde yer alan ve İlker Gönen'in Fırat Sarı'ya 'Dursun abi bir tane ben göbek açayım demiş, göbeği mahvetmiş. Mahvettikten sonra Cansu'ya vermiş' dediği tapeyi sordu. Sanık, 'Bu soruyu İlker ve Fırat Sarı'ya sormanız daha iyi olur, böyle bir şey başıma gelmedi. Göbek açmak çok basit bir işlem. Bu tür işlemleri yapabilecek düzeydeyimdir. Konuşmaların dedikodu mahiyetinde olduğunu düşünüyorum' Duruşmada, sanık avukatı, basın mensuplarına tepki göstererek, 'Mahkemenin bir hükmü kalmamıştır, basın mensupları müvekkilim dahil herkesi bebek katili yapmıştır" dedi.
Özdemir telefonları dinlemelerinde, erişkinler için de hasta yönlendirmesi yapmasına rağmen sadece yenidoğan sevklerinin tape kayıtlarına yer verildiğini belirtti.
Örgüt yöneticisi olmadığını savunan Özdemir, "Hiyerarşik bir yapı yoktur. Hemşirelere doktorlara talimat veriyor olmam lazım. Bu suçlama artık komik duruma düşmüştür." dedi.
Özdemir, 12 senedir sağlık sektöründe çalıştığını, 7-8 yıl da yoğun bakım hemşireliği yaptığını da belirterek, şöyle devam etti:
"Örgüt yöneticisi vasfına beni soktukları için adını sanını bilmediğim, hiçbir sürecine dahil olmadığım bebeklerin ölümüyle ilgili yargılanıyorum ama bu konudaki savunmamı sadece tek bebek üzerinden yapıyorum. Diğer bebeklerle ilgim yoktur. Kaya bebek, bir bebek sevki değil, gebe sevkidir. Gebe 28 haftalık olarak Esencan Hastanesine gidiyor. Kritik gebelik teşhisi yapılıyor. 112 nakil birimi teorik olarak İstanbul'da hiçbir özel hastaneye sevk yapmamaktadır kamu hastaneleri dolu olmadığında. Dört, belki beş saat boyunca gebe 112 nakil birimine bildirilmiştir. İstanbul'da hiçbir kamu hastanesinde yer bulunamamıştır. Bu vakayı kimsenin kabul etmediğini belirtmek isterim. Güney Hastanesi hastayı kabul etti, sevk süreci başladı. Nakil, Güney Hastanesinin ambulansıyla yapılmıştır."
Özdemir, “Her ne kadar 10 bebekle suclansam da adım sadece Kaya bebekle geçmektedir. Yine savcı Yavuz Engin tarafından art niyetli olarak 10 bebeğin ölümünden sorumlu tutuluyorum. Soruşturma Savcısı Yavuz Engin art niyetli davrandı" dedi. Mahkeme Başkanı, 'Savcı neden art niyetli oluyor? Görevini yapmışsa bu art niyet mi? Görevini yapmak senin nazarında art niyet mi? Asıl savcı bu işin üzerine gitmezse art niyet olurdu' dedi.
Özdemir "Savunmamı sadece Kaya Bebek üzerinden yapabilirim. Kaya bebek, bir bebek sevki değil gebe sevkidir. Gebe özel Esencan Hastanesi'ne geliyor. Annede bir risk durumu olduğu yoğun bakım ihtiyacı olabileceğinden dolayı 1122ye bildiriliyor. Gebe sevki ile ilgili armalar kamu hastanelerine yapılır. 28 haftalık gebe birinin sevkiiyle başlayan bir süreçti yani. 112 nakil birimine bu hastayı bildirdiler. Gebe sevki ile ilgili aramalar sadece kamu hastanelerine yapılıyordu ancak o hastanelerde yer olmadığı için 112 kuralı gereği hiçbir özel hastaneye sevki yapılmamıştır. Saatler sonra yer bulunamadığı için hastanın kendi imkanlarıyla özel hastaneye sevki sağlanmıştır. Ben, Esenler Güney Hastanesi Başhekimine söyleyerek sevkini sağladım. O kadar ağır suçlamalar var ki sanki üçüncü basamak hastayı sevk etmemişiz gibi savcı tarafından hedef gösterildik" dedi. Mahkeme Başkanı sanığa, "Hiç sevk yapmamış gibi konuşuyorsun ama konuşmalarda sevk yapacağın hastaları 112'ye bildirtmeyeceğini söylüyorsun, ne demek istiyorsun" diye sordu. Sanık ise, "Bildirmeyeceğimden kastım 112'ye bildirdiğimde zaman açısından değişiklik olmayacak, hastanın sevk süresinden bahsediyorum" diye cevap verdi. Mahkeme Başkanı, çapraz sorgusunda sanığın 112 ile arasında, 'Suriyeli hasta istemiyorum, Türk hasta sevk etmemiz lazım' konuşmasını sordu. Sanık, 112, özel hastanelerde Suriyeli hasta kabul etmediklerinde Türk hastayı bu hastaneye kabul etmiyor. Bu yüzden böyle dedim" şeklinde konuştu.
Özdemir, İstanbul'daki 112 birimlerinde acil çağrı merkezi ile 112 merkezinin ayrı olduğunu belirterek, tıp merkezindeki sevk algoritmasını anlattı.
İstanbul'da kuvözlü 4 ambulans olduğunu söyleyen Özdemir, "Bu ekibin hastaneye gelmeleri 2-3 saat sürmektedir. Bu tıp merkezlerindeki sevk süreci burada bitmez. Ekipler direkt yenidoğana götüremezler, 112 bir kamu hastanesine götürür. Yeniden sevk işlemi başlatılır. Hasta için tekrar kamu taraması yapılır ondan sonra tekrar sevki sağlanır. Hastanın yoğun bakımı olan bir servise gitmesi 5-6 saat sürmektedir." dedi.
Hastanın bir an önce yoğun bakıma ulaşması için bu prosedürlerin uygulanmaması gerektiğini ve bunun hastanın menfaatine olduğunu savunan Özdemir, "Bu yüzden benim gibi aracılık yapan insanlarla iletişime geçilmektedir. Bu şekilde sevk süresi 5-6 saat süreceğine 30-45 dakikada gerçekleştirilebilmektedir." ifadelerini kullandı.
Ambulans şöförü Özdemir, “Hasta yönlendirme yaptığım için Medisense işletmeden Birinci ve Şafak hastanelerinden para aldım. Maddi kazanç elde ettim. Esenler Güney hastanesinde hiçbir maddi menfaat yoktur, ödeme almadım. Hastane yönetiminden kimse ile muhatap olmuyorum. Muhasebe ile muhattap oluyorum. Anlaşmayı ise hastane yöneticilerinden Ali Aksu ile anlaştım. Medisense şirketinde ise Fırat Sarı ile anlaştım. Net bir tutar diye bir şey yok, genel anlamda sevk ettirdiğimiz, yönlendirme yaptığımız hasta kadar tutar ödenirdi. Bağcılar Şafak Hastanesi'nde Mustafa Kazan ile görüşme yaptım. Görüşmeden Semiha Arslan'ın bilgisi yoktur. Bağcılar Medilife Hastanesi'ne hasta yönlendirme yaptım. Hasta yönlendirme de İlker Gönen ve Fırat sarı ile görüşüyordum daha çok İlker Gönen ile görüşüyordum. Hastaları çevrem olduğu için buluyordum. Tapelerde '112'ye bildirmeyeceğim böyle sevkleri bildirmiyorum' demedim hastaları 112'ye bildirip bildirmeyeceği hastane yönetimine bağlı, burada ki söz konusu çeteleme listesidir. Sevklerin 112 ye bildirmeme yolu var. Orada kendimin bildirme ya da bildirmeme gibi bir söz konusu yoktur. Hastaneler boşaldığı zaman tarafım sürekli aranıyor hasta alabiliriz diyerek, bu yüzdendir aranmalarım. Serdar Yüksel ile aramda abi kardeş ilişkimiz vardır kendisi hasta yönlendirme yapmıştır bu hesap hareketleri onun ödemesidir. Yapılan hasta sevkleri il dışıdır. İl dışı hasta nakil birimde oluyor yer olmadığında Serdar Yüksek ile iletişime geçiliyor onun hastanesinde yer yoksa bana yönlendirme yapıyor. Hasta sevklerin hastane sayılarını biliyor soruyorduk” dedi.
Sanık Özdemir, telefon görüşmesindeki '112'ye bebek bildirsek bebek alamayız ki' konuşmasıyla ilgili, "Çeteleme usulüne göre yapıldı. Bildirip bulunamadığı hastalar İstanbul dışıdır. Bu yer bulunma süresinin 5-6 saate kadar uzandığını anlatmaya çalışıyorum. İstanbul 112 nakil birimi bebeklere yer bulamıyor demiyorum. Hastanelere bu yüzden bildirmiyorum dediğimi anlatmaya çalışıyorum. Tape kayıtları hemen hepsi hasta sevkleri ile ilgili. 67 bin 500 TL para almıştım hasta yönlendirme için. Fırat Sarı ile görüştüğüm zamanlar oldu. Fehmi ile görüşmemde herhangi bir maddi kazanç elde etmedim. Kazanç elde ettiğim hastaneleri size söyledim. 'Bebek ne zaman geldi, kaçta entübe oldu, 'onlara yapacak bir şey yok normal geliyor, çok ortalığız herkes nerede çalıştığımızı biliyor' konuşmasında kendimin 112 hasta nakilde çalıştığım için bu işlerde adımın çok duyulmasını istemiyordum. Hastaların da nereden nasıl geldiğini dosyada usulsüzlük olmadığı belirtildi. Hastanelerin hepsi 3. basamaktır. Mehmet Gürel ile Fırat Sarı arasında 'kaç tl veriyorsun mesajına cevap, '20 bin tl veriyorum üstüne eşine sigorta yapıyorum' konuşmasını ise kendisinin bir ricası olduğunu anlattım. Hastaneler ile ilgili teklifi kabul etmediğim ortadadır.
Özdemir, “Fırat Sarı ile ayrılma süreci mevcut hastane yoğunluğundan, hasta yönlendirme konusunda işi komple bırakmak istediğimden konunun Fırat Sarı ile olmadığı belli. Kendisiyle ayrılık sürecinde bir sürü dedikodu, tape kaydı olay çığırından çıkmıştır. 60 bin lira maaş, hasta başı bin lira gibi bir ödeme yapıldığı tape kayıtlarında bellidir. Kendisine 6 hasta sevki yaptığıma dair bir konuşmalar vardır. Mustafa Kazan ile 'bebek çalacağız' konuşmamda tek bir harfim bile ne kadar anlamı değiştirdiği bellidir çalacağız değil alacağız, bunu bile medyaya bebek çaldılar diyerek ismim zikredilmiştir. Güney Hastanesi'nde Doktor Ali beyin yerine çok fazla konuştuğuma dair tape kayıtları yoktur. Güney Hastanesi'nde bir anlaşma yapmadım. Onlarda hasta sevk ile bir anlaşma yapma mümkün değildir zaten çok küçüktür” dedi.
Mahkeme Başkanın 'Sen Doktor Ali diye tanıtıyorsun kendini doktorun haberi var mı?' Sorusuna cevap veren sanık, “Var başkanım. 112 çok fazla aradığı için doktorlar muhatap olmak istemiyordu” Mahkeme Başkanı, '112'de çalışıp nasıl yapıyorsun tüm bunları. Ambulans şoförüsün; ama ayrıca TAG sürücüsüyüm diyorsun, telefonlara bakıyorsun. Çok boş vaktiniz var. Demek ki sizi daha fazla çalıştırmak lazım. Demek ki sizin de normal memur saatleriyle çalışmanız gerekiyor' demesi üzerine sanık, “Ben çalışmayı seviyorum başkanım. İlaç satışı hakkında bir bilgim yok, 112'de işçi statüsünde çalışıyorum, Mart ayının sonunda işten atıldığım gösterildi. Nisan sonunda tutuklandım, disiplin soruşturmasında ifade verdim. Her hastanenin tüm birimlerinde işletme olduğunu biliyorum” dedi.
Örgüt yöneticilerinden olduğu ileri sürülen tutuklu sanıklardan 112 ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir mahkemedeki savunmasında sevk sürecini anlatarak şunları söyledi:
"Suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum ama hasta yönlendirmesinden dolayı maddi kazancım olduğunu kabul ediyorum. İstanbul 112 birimlerinde acil çağrı merkezinin ve 112 merkezinin ayrı birimler olduğunu belirtmek istiyorum. Tıp merkezindeki sevk algoritmasından bahsetmek istiyorum. İstanbul Avrupa yakasında sadece 4 tane sevk ekibi olduğunu söylemek istiyorum. Bu ekibin hastaneye gelmeleri 2-3 saat sürmektedir. Bu tıp merkezlerindeki sevk süreci burada bitmez. Ekipler direkt yenidoğana götüremezler, 112 bir kamu hastanesine götürür. Yeniden sevk işlemi başlatılır. Hasta için tekrar kamu taraması yapılır ondan sonra tekrar sevki sağlanır. Hastanın yoğun bakımı olan bir servise gitmesi 5-6 saat sürmektedir. Hastanın bir an önce yoğun bakıma ulaşması için bu prosedürlerin uygulanmaması gerekiyor. Hastanın menfaatinedir. Bu yüzden benim gibi aracılık yapan insanlarla iletişime geçilmektedir. 112 nakil biriminin 112 acil çağrı biriminin protokol numaları farklıdır. Bu şekilde sevk süresi 5-6 saat süreceğine 30-40 dakikada gerçekleştirilebilmektedir. Bunun pratik olarak uygulanmasının daha uygun olup olmadığını size bırakıyorum.
112 nakil birimi hiçbir özel hastanenin ambulansıyla bu sevki yaptırmamaktadır. İstanbul Avrupa yakasında sadece kuvözlü 4 ambulans olduğunu belirtmek isterim. Bu hastanın yoğun bakıma gelip kuvöze girme süresi 4-5 saat sürmektedir. Bu da pratikte uygulanmayan bir yöntemdir. Hasta doktoru iki doktorun görüşmesiyle bu transfer süreci başlamaktadır. Anlatmak istediğim zaman yönetimi ve İstanbul genelinde sadece 4 tane kuvözlü ambulans olduğunu söylemek istiyorum.
Arama sürelerinde yer bulunamama süresi günlerce sürebilyordu. Hastalar geldiğinde yer bulunması içni bizden talepte bulunulduğunda da günlerce yer bulunamadığı olmuştur. Ben tüm alanlarda hasta sevki yaptığımı belirtmek istiyorum. Konu Fırat Sarı'dan ibaret değil, herhangi bir örgütle ilişkim yoktur, örgüt yöneticisi değilim böyle bir şey söz konusu değildir. Bu suçlama komik duruma düşmüştür.
Eşimin çalıştığı Medisense güzellik merkezindeki patronu Fırat Sarı'nın eşidir. Eşim bu hastaneden aktif olarak çalışmaktadır. Başka bir hastanede SGK'sı yoktur."
Öte yandan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Osmaniye Milletvekili Yanık, Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan, MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, DEM Parti Mardin Milletvekili Kamuran Tanhan, CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, duruşma salonunda bulunurken, sanıklar ve mahkeme heyeti duruşma salonunda yer aldı.
Duruşmayı takip etmek üzere adliyeye gelen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri, salona girmeden önce adliye önünde açıklama yaptı.
Heyet adına konuşan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Osmaniye Milletvekili Derya Yanık, davadaki iddialar nedeniyle son derece üzgün olduklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Maddi gerçek ortaya çıktıktan ve sorumlular tespit edildikten sonra, hiç kuşkusuz, kimsenin hiçbir endişesi olmasın ki her sorumlu, sorumluluğu nispetinde hak ettiği cezayı veya mali anlamda bir sorumluluk varsa hak ettiği cezayı ödeyecek, sorumlular da cezalarını çekecekler. Fakat öbür taraftan iddianameye baktım. Müşteki beş isim var, beş baba var. Her birisi otuzlu yaşlarda. Bu da bize belki ilk çocukları, belki ikinci çocukları olduğunu gösteriyor. İnsanların heyecanla hasretle bekledikleri, kucaklarına almak için içleri titreyerek bekledikleri bir süreçte öyle bir sonla karşılaşmaları kuşkusuz çok can yakıcı. Hepimiz açısından çok can yakıcı."
Yanık, komisyon olarak arzuları ve taleplerinin maddi gerçeğin ortaya çıkması olduğunu vurgulayarak, "Süreci en başından, soruşturma evresinden itibaren yakından takip ediyoruz. Dava sürecini komisyonumuz olarak, arkadaşlarımızla heyet olarak takip edeceğiz. Maddi gerçeğin ortaya çıkması, kamuoyu vicdanının rahatlaması, yavrularını kaybeden, daha küçücük bebeğini bağrına basma imkanı bile bulamadan yavrularını kaybeden anne babalarımızın acılarını bir nebze olsun dindirebilmek için süreci biz de titizlikle takip edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Soruşturmanın çok titizlikle sürdürüldüğünü gördüklerini dile getiren Yanık, davanın da bu anlamda sorumluların hak ettikleri cezayı tespit edecek, takdir edecek şekilde süreceğinden en ufak bir şüphelerinin olmadığını kaydetti.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, sanık doktor Fırat Sarı'nın elebaşı olduğu suç örgütünün sevk ve idaresini sanık doktor İlker Gönen ile 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir'in yaptığı belirtiliyor.
İddianamede, suç örgütünün esas amacının, işletmesini devir aldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin 112 sevk sistemini bertaraf edip doluluğunu sağlamak, hastaların basamaklarıyla oynama yapıp, Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) üst sınırda ödeme almak olduğu kaydediliyor.
Sanıklar tarafından hasta bebeklerin durumunun olduğundan daha ağır gösterildiği, olması gerekenden daha uzun süre yatışlarının sağlandığı belirtilen iddianamede, bu şekilde SGK'den yüksek ücret tahsil edildiği ve bazı hasta yakınlarından fazla para alındığı anlatılıyor.
Bebek hastaların uygun sağlık hizmeti almasını sağlayacak hastanelere sevki yerine şüphelilerin seçtiği, örgüt adına karlı görünen hastanelere yatırıldığı aktarılan iddianamede, karın çoğunun sağlık çalışanı olan örgüt üyesi sanıklarla paylaşıldığı ifade ediliyor.
Esas amacın, bebeklerin sağlık durumunun iyileştirilmesi değil maddi açıdan en fazla kazanç elde edilmesi olduğu iddianamede bildiriliyor.
İddianamede, sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen için 10 bebeğin ölümü nedeniyle "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından 10 kez, "resmi belgede sahtecilik" suçundan da 11 kez uygulanmak üzere toplam 177 yıl 6'şar aydan 582 yıl 9'ar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
Sanık Gıyasettin Mert Özdemir'in ise "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. 8'i kadın 44 sanık hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları öngörülüyor.
İddianamede, "dolandırıcılık" suçu işlenerek maddi menfaat temin edilen sorumlu hastaneler ve şirketler için de tüzel kişilere özgü güvenlik tedbiri uygulanması, bunların kapatılıp mal varlıklarına el konulması talep ediliyor.
Soruşturma kapsamında İstanbul'da 9, Tekirdağ Çorlu'da 1 hastanenin ruhsatı iptal edilmiş, bu hastanelerde tedavi gören bebekler ve hastalar ambulanslarla kamu hastanelerine sevk edilmişti.
Öte yandan yenidoğan çetesine ilişkin soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Y.E'yi makamında ölümle tehdit edenler de tutuklanmıştı.