Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Sokak hayvanları ve vergi düzenlemelerini de içeren paket, Resmi Gazete’de yayımlandı

Sokak hayvanları ve vergi düzenlemelerini de içeren paket, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi Gazete'nin yeni sayısı yayımlandı. Türkiye gündemini uzun süre meşgul eden sokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeyi içeren ve TBMM'de kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı.

30 Temmuz'da kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan yeni düzenlemeye göre, sahipsiz hayvanlar artık yerel belediyeler tarafından hayvan bakımevlerine götürülecek ve burada rehabilite edilecekler. Rehabilitasyon süreci tamamlanan köpekler, sahiplendirilene kadar bu merkezlerde kalacak.

Bu düzenleme, insan ve hayvan sağlığı açısından tehlike oluşturan, tedavi edilemeyen hastalıklara sahip veya sahiplenilmesi yasak olan hayvanları da kapsıyor. Bu tür hayvanlar için Veteriner Hizmetleri ve Gıda Kanunu'nun ilgili hükümleri uygulanacak.

Belediyelere, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevi kurmaları ve rehabilitasyon hizmetlerini sürdürmeleri için, kesinleşmiş bütçe gelirlerinin binde 5'ini; büyükşehir belediyelerine ise binde 3'ünü bu amaçla kullanmaları talep edilecek. Belediye bütçesinden bu oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40'ı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geri ödenecek.

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye yetkilileri için 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Ayrıca, sahipli hayvanlarını terk eden kişilere yönelik idari para cezası ise 2 bin liradan 60 bin liraya kadar artırılacak.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER