Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

İlk uçuş başarılı: Türkiye’nin milli muharip uçağı KAAN hakkında neler biliniyor?

This browser does not support the video element.

Milli muharip uçak KAAN, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden KAAN hakkında neler biliniyor? İşte detaylar...

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yürütülen Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden KAAN, 21 Şubat'ta ilk uçuşunu yaptı.

Uçuş öncesinde fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testleri gibi aşamaları tamamlayan KAAN, son olarak pistte yavaş ve hızlı taksi testlerini gerçekleştirdi.

KAAN, Mürted Hava Meydanı'nda yeniden piste çıkarak motor çalıştırdı ve ilk kez havalandı.

Pilot koltuğunda kim oturdu?

KAAN'ın ilk uçuşunda pilot koltuğunda test pilotu Barbaros Demirbaş oturdu.

Milli muharip uçak KAAN ile Türkiye, bu seviyede (5. Nesil) uçak üretebilen 5 ülkeden biri olacak.

Beşinci nesil savaş uçakları, en gelişmiş savaş uçakları olarak kabul ediliyor.

KAAN nasıl çalışacak?

KAAN, insansız hava araçları, havadan ihbar, kontrol gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilecek.

Yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas vuruş gerçekleştirebilecek KAAN, yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü sağlayacak.

KAAN programı kapsamında Yıldırım Test Tesisi, Radar Kesit Alanı Test Tesisi, Rüzgar Tüneli Tesisi gibi dünyanın sayılı büyüklükteki test merkezlerinin ülkeye kazandırılması sağlanıyor. Bu sayede test verilerinin işleme kabiliyetlerinin artırılmasının da önü açılmış olacak.

Teknik özellikleri neler?

TUSAŞ, KAAN ile ilgili teknik detayları internet sitesinde kamuoyuyla paylaştı.

Buna göre beşinci nesil savaş uçağının özellikleri özetle şöyle:

-Hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimlerini sağlıyor
-Kokpit tasarımı, beşinci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilerek pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak olgunlaştırılıyor
-Yüksek durumsal farkındalık, optimize edilmiş pilot iş yükü, muharebe hasar tespiti
-Yeni nesil görev sistemleri
-Diğer unsurlarla (insansız hava araçları, F-16'lar, TSK'nın hava, kara ve deniz unsurları) müşterek çalışılabilirlik
-Düşük görünürlük ve kızılötesi iz
-Sensör ve veri füzyonu destekli atış kontrol sistemi ile hassas vuruş
-Kısa dönüş süresi
-Dahili silah yuvası ve supercruise kabiliyeti
-14 metre kanat açıklığına sahip KAAN, 21 metre uzunluğunda ve 6 metre yüksekliğinde.

KAAN'ın azami hızı ise 1,8 Mach (40.000 ft) olarak açıklandı.

Havada ne kadar kaldı?

Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, milli muharip uçak KAAN'ın ilk uçuşunda 13 dakika havada kalarak 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını bildirdi.

Erdoğan'dan mesaj

İlk uçuşun ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KAAN'ı Amerikan savaş uçağı F-16'ya benzeterek, "KAAN aynı F-16 gibi. Türkiye, kendi beşinci nesil savaş uçağını üretme yolunda çok kritik bir eşiği daha geride bıraktı" dedi.

Özgür Özel'den tebrik

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, milli muharip uçak KAAN'ın ilk uçuşunun başarıyla gerçekleştirmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Özel, KAAN'ın ilk uçuşunu gerçekleştirmesi dolayısıyla sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"1973'ten bu yana havacılık sektörümüze önemli katkılar sağlayan Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen milli muharip uçağımız KAAN'ın ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirmesini tebrik ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ülkemize hayırlı olsun."

Dünya basını nasıl gördü?

İlk uçuşunu gerçekleştirmesinin ardından çok sayıda uluslararası basın yayın kuruluşu ve televizyon kanalı, KAAN'ı manşetlerine taşıdı.

ABD merkezli yayın yapan Business Insider internet sitesi, KAAN'ın, Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağına sahip olma yönünde "büyük adım" olduğunu kaydetti.

Business Insider, KAAN'ın Türk havacılık sanayisinin 10 yılı aşkın gayretlerinin neticesi olduğu ve nihayetinde Türkiye'nin KAAN'ın F-16 filosunun yerini almasını umduğunu belirtti.

Ayrıca, Business Insider, uçuş testinin özellikle ABD ile F-35 savaş uçakları projesinde yaşanan gerilimin ardından gelecek adına "umut verici bir adım" olduğunu vurguladı.

Bloomberg televizyonu da KAAN'a haberlerinde yer verirken, Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağının teker kesmesinin "mihenk taşı" niteliği taşıdığını vurguladı.

İran: En önemli projelerinden biri

İran Devrim Muhafızları Ordusuna yakın, yarı resmi Tesnim Haber Ajansı, konuyla ilgili haberini, "KAAN isimli Türk milli savaş uçağı bu sabah ilk uçuşunu gerçekleştirdi" başlığıyla verdi.

Haberde, KAAN'ın Türk hava savunma sanayinin “en önemli projelerinden biri” olduğu vurgulandı.

Yunanistan: Güç dengeleri değişiyor mu?

Yunanistan'ın en çok okunan gazetelerinden Kathimerini, "KAAN'ın ilk uçuşundan ne öğrendik – Ege'de güç dengelerini değiştiriyor mu" başlıklı haberinde "Türkiye, KAAN'ın uçuşuyla kendi ülkesi içinde 5'inci nesil uçak üretiminde önemli bir adım daha attı" yazdı.

Haberde, KAAN'ın 5'inci nesil uçaklarda F-35'lere alternatif olduğuna işaret edildi.

KAAN'ın henüz operasyonel düzeyde bir proje olması nedeniyle Ege'deki güç dengesine şimdilik bir etki etmeyeceği değerlendirmesine yer veren gazete, Yunanistan'ın envanterine katmaya hazırlandığı F-35 uçakları ve sahip olduğu denizaltılar ve Rafale uçakları ile önemli bir avantaj sağlayacağı iddiasında bulundu.

Kathimerini editörleri, yazının sonuç kısmında ise şu yorumda bulundu: "Hizmete girmese bile KAAN, Türk savunma sanayiinin teknolojik yeteneklerinin yükseltildiğinin bir kanıtı. 24 ay gibi bir sürede 4 Türk uçağının ilk uçuşunu gerçekleştirdiğini düşünmek bile yeterli. Bunlar KAAN, insansız Anka-3, Bayraktar TB3 ve İHA savaş uçağı Kızılelma'dır"

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER