Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2025KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Doğrudan Satış Sektörü Türkiye’de 2 milyon girişimciye ulaştı

Türkiye’de faaliyet gösteren 14 şirketi temsil eden Doğrudan Satış Derneği, 30 yıldır sürdürülebilir ekonomiye katkısını sürdürüyor. Çift haneli istikrarlı büyüme trendini devam ettiren sektör, Türkiye’de 2 milyon girişimciye ulaşırken, küresel ölçekteki büyüklüğü ise 168 milyar dolara ulaştı.

Türkiye’de 14 üyesiyle doğrudan satışın gelişmesi için 30 yıldan bu yana çalışmalarını sürdüren Doğrudan Satış Derneği (DSD) sektöre dair içgörülerini ve gelecek yıldan beklentilerini paylaştı. DSD üyesi olan Amare, Amway, Avon, Creaware, Farmasi, Forever, Herbalife, Homm, LR Health & Beauty, Oriflame, Qnet, Siberian Wellness, Tupperware, Vorwerk şirketlerinin genel müdürlerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda sektörün nabzı tutuldu.

Yeni yasa ile sektör ve tüketici koruma altına alındı

Doğrudan satış sektöründe, bu yıl önemli bir gelişme yaşandı. 30 Ekim 2024 tarihinde resmi gazetede yayımlanan değişiklikle tüketici kanununda değişikliğe gidildi ve kanunla doğrudan satış sistemi tanımlandı. Doğrudan satış şirketlerinin tüketicileri en çok koruyan sektörlerin başında geldiğini belirten DSD Başkanı Naime Yalçın, yeni mevzuat ile ilgili şunları söyledi; "Doğrudan Satış Derneği olarak 30. yılımızı büyük bir gelişme ile karşıladık. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu’nda değişiklikler içeren kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilerek 30 Ekim 2024 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesinden büyük mutluluk duyuyoruz. Yeni yasayla birlikte, satıcı ve alıcı arasındaki güvenli alışveriş sistemi oluşturuldu, böylece her iki tarafın da hakları güvence altına alındı’’ dedi.

Doğrudan satış şirketlerine sermaye şirketi olarak kurulma şartı geldi

Doğrudan Satış Derneği (DSD) olarak bu süreçte önemli bir rol üstlenerek yasal çerçevenin şekillendirilmesine katkı sağladıklarını belirten Naime Yalçın, sözlerine şöyle devam etti;
"Bu yasa teklifiyle doğrudan satış şirketlerinin sermaye şirketi olarak kurulması şartı gelecek. Böylece, sadece belli bir sermayesi olan şirketler bu alanda faaliyet gösterebilecek ve temel amacı ürün satışı olmayan şirketlerin kendilerini doğrudan satış şirketi gibi göstermeleri ile oluşan yanılgılar son bulacak. Doğrudan satış sektörü bu yasa ve sonrasında çıkacak yönetmelikle, doğrudan satış temsilcisinin ek gelir kazandığı, yaşam boyu eğitim imkanlarından faydalandığı, güvenilir ürünleri uygun fiyatla satın aldıkları, yeni beceriler kazanan girişimcilerin takım kurup yönettikleri bir sektör olarak büyümeye devam edecek’’ dedi.

2025’te çift haneli büyüme bekleniyor

Doğrudan satış sektörünün; Avrupa Birliği ülkelerinde 2024 yılında yüzde %8.6 büyüme gösterdiğini belirten Naime Yalçın, Türkiye’de ciro bazlı büyümenin bir önceki yıla kıyasla yüzde 20 artarak 2024 yılında 550 milyon dolara ulaştığını belirtti. Hedefler doğrultusunda 2024’te geçen yılın rakamlarını koruyan sektörün, 2025’te çift haneli büyüyeceği öngörülüyor. Türkiye’ninde dahil olduğu AB ülkelerinde Doğrudan satıştaki toplam satışların ise yüzde %32.1’i wellness (sağlıklı yaşam ürünleri), %23.4’ü kozmetik ürünlerinden, ev eşyaları (%13.9) ürünlerinden oluşmaktadır.

Sektör büyüklüğü 168 milyar dolar

Doğrudan satış sektörü küresel ölçekte 168 milyar dolar büyüklüğe ulaşırken, Türkiye’de bu rakamın 550 milyon dolar olduğunu söyleyen Naime Yalçın, “Küresel pazarda; ABD, Almanya, Asya Pasifik bölgesinde Kore ve Japonya gibi gelişmiş ekonomilerde büyük satış hacimlerine ulaşıldı. Pazar büyüklükleri açısından bakacak olursak ABD 36 milyar dolar, Almanya 20 milyar dolar, Kore 17 milyar dolar ve Japonya 10 milyar dolar satış hacmine sahip. Türkiye’nin diğer bölgeler ve ülkeler arasındaki potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu söylemek mümkün. Bu potansiyelin gelişmesi, sektördeki yenilikçi yaklaşımlar ve genç girişimcilerin artan talebi ile önümüzdeki günlerde ivme kazanacak. Türkiye’nin sektördeki büyüklüğü günden güne gelişiyor ve gelecek dönemde pazar payının yüzde 20 büyümesini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

%75’i kadınlardan oluşan sektöre, gençlerden büyük ilgi

Doğrudan satış sektörünün kadın girişimciliğini en çok destekleyen sektörlerin başında geldiğinin altını çizen Yalçın, şunları söyledi: "Doğrudan satış sektörü, özellikle analiz yeteneği yüksek ve dijital dünyanın verimliliğini kullanabilen girişimciler için eşsiz fırsatlar sunuyor. Türkiye’de doğrudan satış yapan 2 milyon girişimcinin yüzde 75’i kadınlardan oluşuyor. Ancak son dönemde ekonomik ve yaşam şartlarının zorlaşmasıyla, sektöre olan ilgi giderek artıyor; özellikle gençler ve farklı meslek gruplarındaki erkekler arasında da yükselen bir trend görülüyor. Esnek çalışma saatleri, kendi işini kurma imkanı ve uluslararası iş fırsatları, genç girişimcilerin sektöre yönelmesinde etkili oluyor. Genç girişimciler, sektörü daha dinamik ve güçlü hale getirerek küresel çapta büyütüyor. Ayrıca, doğrudan satış sektörü, aile ekonomisinin sürdürülebilirliğine katkı sağlıyor. Kadın girişimcilerin elde ettiği ek gelir, aile bütçelerinin güçlenmesine yardımcı olurken, ekonomik bağımsızlıklarını arttırmalarına olanak tanıyor."

Doğrudan satış sektörü, firmalar için etkili bir iş modeli sunarken, tüketici dostu ve sürdürülebilir ürünler için de fark yaratmayı sürdürüyor. Bu sayede, hem sektördeki girişimciler hem de tüketiciler, kaliteli ve sürdürülebilir ürünlere kolay erişim imkanı buluyor.

30 yıldır önemli çalışmalara imza atan Doğrudan Satış Derneği, Türkiye’de binlerce hayatı iyileştirmek adına hız kesmeden yola devam edecek.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER