Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Açılışı, Eğitim Teknolojileri Ar-Ge ve Kalite Zirvesi’nde konuştu.
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
Bakanlığımızın kıymetli mensupları, değerli öğretmenlerimiz, sevgili öğrencilerimiz, misafirlerimiz sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Sizlerle beraber olmaktan memnuniyet duyuyorum. Tecrübeleri ve birikimleri ile dinleyicileri aydınlatacak katılımcılara şükranlarımı sunuyorum. Eğitim yılının öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. 3 aylık yaz tatilinin ardından tüm yavrularımızı sevgi ile kucaklıyor hepsine başarılar diliyorum. Tüm öğretmenlerimize gösterdikleri fedakarlıklar nedeniyle teşekkür ediyorum.
İdealleriyle yoğrulmuş her bir öğretmenimizin milletimize yaptığı hizmetleri kelimelerle anlatmak kifayetsiz kalır. Bizler topraklarımız için bin yıldır mücadele eden bir milletiz. Bu uğurda nice evladımızı toprağa verdik. Çanakkale'den istiklal harbine, 15 Temmuz'a kadar istikbalimize yönelik saldırıları aziz şehitlerimiz sayesinde püskürttük. Canlarını ortaya koyan kesimlerden biri de öğretmenlerimizdir. Necmettin Yılmaz ve Aybüke öğretmenlerimiz gibi eğitim neferlerimizi rahmetle yad ediyorum. 6 Şubat depremlerindeki hayatlarını kaybeden öğretmen ve öğrencilerimizi unutmayacağız.
Türkiye Yüzyılı hedefimiz sadece bir ufuk değil. Yeni eğitim yaklaşımımızla bu taahhüdü yerine getiriyoruz. Eğitime yaptığımız her yatırımla Türkiye Yüzyılı hedefimize biraz daha yaklaşıyoruz. 22 yılda objektif bakanların hayranlık duyduğu tarihi adımlar attık. 2002'deki 367 bin olan derslik sayımız 2 kattan fazla arttı. 2002'de 540 bin olan öğretmen sayımız 1.2 milyona yükseldi.
28 Şubat döneminde uygulamaya konan vesayetçi uygulamaları kaldırdık. Başörtüsü yasağına son verdik. Okullarımızın fiziki altyapılarını geliştirirken sınıflarımızı en yeni teknolojilerle donattık. Okullarımıza yüksek hızlı internet sağlayacağız. Dijital eşitliği temin adına 28 bin okula kablolu internet sağladık. Bu sene itibariyle 500 yenilikçi sınıfı okullarımıza kazandırdık. Bu adımlar uluslararası alanda da karşılığını buluyor. OECD ülkeleri arasında eğitimde teknolojik altyapı sağlama konusunda üst sıralarda yer alıyoruz.
Teknolojiyle beraber bağımlılık başta evlatlarımızın karşı karşıya kaldığı riskler de artıyor. Oyun platformları şiddeti teşvik etmeye, sapkın akımların özendirilmesine de aracılık ediyor. Sadece şiddet, sapkın akımlar değil, ırkçılık da körükleniyor. Irkçı faşizm buralardan besleniyor. Türkiye'yi ekonomik sosyal ve güvenlik noktasında zafiyete uğratmak isteyen ırkçılık tuzağının merkez üssü sanal alemdir.
Geçen ay uyguladığımız tedbirlerde olduğu gibi hemen birileri tarafından yasakçı olmakla suçlanıyoruz. Nefret suçlarının hatta istismarın meşrulaştırılması kabul edilemez. Çocuklarımızın sağlığı her şeyin üzerindedir. Çocuklarımız için tek yürek tek bilek olmalıyız. Değişimi yönetmek, yönlendirmek bizim elimizdedir. Ülkemizdeki bazı çevreler çocuklarımızın hakkını ve hukukunu savunmak yerine uluslararası şirketlerin çıkarlarının avukatlığını yapıyor.
Çocuklarımızın ruh ve beden sağlığı her türlü hesabın üstündedir. Çocuklarımızı korumak için hepimiz tek yürek tek bilek olmalıyız. İnsanla teknoloji arasındaki roller değişirse, teknoloji insana hükmederse o zaman işler çığırından çıkar. Teknolojiyi kullanmakla bağımlı olmak arasında çizgi kaybolunca karşılaşacağımız sıkıntıları biliyoruz. Her yaş grubundan vatandaşımız dijital teknolojinin getirdiği sorunlarla mücadele ediyor. Bu noktada hepimize sorumluluk düşüyor. Kontrollü kullanımı yaygınlaştırmak durumundayız.
Teknolojiyi bilinçli kullanan ama onun esiri olmayan nesle biz Teknofest kuşağı diyoruz. Tarih boyunca milletimiz özünden kopmadan dünya sahnesinde var olma mücadelesi vermiştir. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli bunun son örneğidir. Bu sene uygulamaya başlanan yeni maarif modelinin öğrencilerimize, öğretmenlerimize hayırlı olmasını diliyorum.