Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Araştırma: Lüks parfümlerin arkasında çocuk işçiler var

Yapılan araştırmaya göre, iki dev güzellik şirketi ile çalışan parfüm tedarikçilerinin kullandığı yaseminleri, çocuk işçilerin topladığı öğrenildi.

BBC'nin parfüm tedarik zincirleri üzerine yaptığı araştırmaya göre, Lancôme ve Aerin Beauty markalarıyla çalışan üreticiler, çocukların topladığı yasemin bitkisini kullandı. Ahmed ElShamy ve Natasha Cox imzalı habere göre parfüm endüstrisine yakın kaynaklar, pek çok lüks markanın sahibi olan bir avuç şirketin, dar bütçeler ortaya koyarak maaşları da çok düşürdüğünü söyledi.

Yasemin toplayan çocuklar

Dünyanın kullandığı yasemin çiçeklerinin yarısı Mısır'dan tedarik ediliyor. Mısır'daki yasemin toplayıcıları, bu durumun onları çocuklarını çalıştırmaya zorladığını belirttiler. BBC'nin araştırmasında, parfüm sektöründeki tedarik zincirlerini kontrol eden denetim sistemlerinin de sorunlu olduğu belirtildi. Mısır'da yasemin sektöründe çalışan 30 bin kişiden ne kadarının çocuk olduğu bilinmiyor. Yazıda şöyle deniliyor:

"Dört farklı yerde, ana fabrikaların tedarikçisi olan küçük toprak çiftliklerinde çalışan toplayıcıların önemli bir bölümünün 15 yaşın altında olduğuna tanık olduk. Birden fazla kaynaktan Machalico Fabrikası'na ait çiftliklerde de çocukların çalıştığını öğrendikten sonra, kılık değiştirerek buradan görüntüler çektik. Konuştuğumuz birçok toplayıcı, bize yaşlarının 12 ile 14 arasında değiştiğini söyledi."

Vaatler öyle ama...

Lancôme'un sahibi L'Oréal de, Aerin Beauty'nin sahibi Estée Lauder de çocuk işçiliğiyle ilgili sıfır hoşgörü politikalarını vurguladı. L'Oréal, insan haklarına saygılı olmayı sürdürdüklerini belirtirken, Estée Lauder üreticilerle temasa geçtiklerini açıkladı. Lancôme'un Idôle L'Intense parfümü ile Aerin Beauty'nin Ikat Jasmine ve Limone Di Sicilia parfümlerinin üretiminde kullanılan yasemin, Mısır'dan geliyor.

Birleşmiş Milletler'in modern kölelik türleri üzerine çalışan özel raportörü Tomoya Obokata, Mısır'daki yasemin tarlalarında çalışan çocuk işçileri belgeleyen gizli kamera görüntüleri ve BBC'nin ulaştığı diğer bulguların rahatsız edici olduğunu söyledi. Obokata, "Kağıt üstünde sektördekiler tedarik zinciri konusunda şeffaflık ve çocuk işçiliği ile mücadele gibi meselelerle ilgili iyi vaatlerde bulunuyor. Ancak kamera görüntüleri sözlerini tutmadıklarını gösteriyor" dedi.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER