31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından Borsa İstanbul'un seçim sonuçlarına vereceği tepki yatırımcılar tarafından takip ediliyor. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ardından haftaya yüzde 1,01 yükselişle 9.234,48 puandan başlasa da endeks gün içinde sert dalgalanmalar yaşadı.
2023 genel seçimlerinin ardından ekonomide rasyonel politikalara dönen AK Parti'nin dün gerçekleşen yerel seçimlerdeki sürpriz yenilgisinin ekonomi politikalarında bir değişime neden olup olmayacağı ve yabancı yatırımcının Türkiye kararlarındaki etkisi merakla bekleniyor.
Sozcu.com.tr'ye konuşan uzmanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mehmet Şimşek'ten gelen açıklamaların ardından ekonomi politikalarında bir değişiklik beklemezken yabancı yatırımcının yaklaşık 2 ay izlemede kalacağını ve borsadaki belirsizliğin bir süre daha devam edeceğini belirtiyor.
A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, borsada ters yönlü bir hareket için en büyük risklerin ekonomi yönetiminin-politikasının değişmesi ve Türkiye'nin yeniden seçim gündemine girmesi olduğunu belirtti.
Ancak son açıklamalar doğrultusunda bu risklerin gerçekleşmesinin çok düşük bir ihtimal olduğunu söyleyen Doğan, "Seçim öncesi alınan kararlar göz önüne koyulduğunda belki bu kararlar seçim kaybettirdi ama yine de kararlara sahip çıkıldı" dedi.
Yerel seçimlerin geride kalmasıyla piyasa üzerindeki baskının ortadan kalktığını belirten Doğan, Erdoğan ve Şimşek'in uygulanan ekonomi politikalarının kararlılıkla devam edileceğine yönelik yaptığı vurgunun yabancı yatırımcının ilerleyen dönemde Türkiye'ye giriş yapmasının önünü açabileceğini söyledi.
Mayıs ayında Moody's başta olmak üzere kredi dercelendirme kuruluşlarından yeni not artışları gelme ihtimali olduğunu söyleyen Doğan, "Bu da piyasayı destekleyecek, yabancı girişini hızlandıracak etkenlerden bir tanesi" dedi.
Doğan, "Tüm bunlar göz önüne konulduğunda bayram sonuna kadar bir miktar belirsizlik olabilir. Seçim oynaklığı yaşanmaya devam edebilir. Bayramdan sonra ise daha stabil yukarı yönlü potansiyeli atan bir piyasa görme ihtimalimiz kuvvetli" ifadelerine yer verdi.
Ayrıca Doğan, özellikle yabancının giriş yapabileceği büyük ölçekli firmaların bulunduğu BIST 30 ve BIST 50 şirketlerinin diğerlerine oranla daha avantajlı olacağını söyledi.
Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Öztürk ise Sözcü'ye yaptığı açıklamalarda mevcut ekonomi politikalarına devam edilmesini beklediğini söyledi.
Öztürk, "Eğer mevcut ekonomi politikalarına aynı sıkılıkta devam edilirse yüksek faizlerin borsa üzerinde baskı yaratacağı aşikar. Faizlerdeki yüksek oranlar borsaya yerli taraftan bir akış olmayacağını gösteriyor. Borsanın 2024'teki yönünü yabancı yatırımcı belirleyecek. Yabancı yatırımcı da bir süre daha piyasayı izlemek isteyecektir" dedi.
Yabancıların genel seçimler sonrasında Türkiye'yi radarına aldığını kaydeden Öztürk, yabancı yatırımcıya ilişkin şunları kaydetti: "Genel seçimlerden sonra rasyonel politikalara geçilmesinin ardından Türkiye'nin kredi derecelendirme notu arttı, hala yatırım yapılabilir seviyenin çok altında olsa da risk primi düştü ve yabancı yatırımcı Türkiye'yi radarına aldı. Bundan sonra da yaklaşık 2 ay daha bekleyecektir. Eğer mevcut politikaların devamına ve TL'nin dolar karşısında daha stabil kalacağına inanırsa bir miktar para getirebilir. Bu durumda borsa her ne kadar yerli taraftan yüksek mevduat faizi nedeniyle baskılansa da yabancı taraftan yaşanacak para girişi borsayı yukarı doğru taşımaya çalışacaktır"
Yüksek enflasyon ortamının devam edeceğini söyleyen Öztürk, talep aynı şekilde devam ederse enflasyonu fiyatlarına hemen yansıtabilen sektörlerin öne çıkabileceğini söyledi. Öztürk, "Gıda parekendeciliği, havacılık ve ulaşım sektörü borsada öne çıkacak sektörler olabilir. Ancak yabancı yatırımcı gelirse daha çok BIST 30 şirketlerine, bankalara ve holdinglere giriş yapıyor" dedi.
İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz da ortaya çıkan seçim sonuçlarının ardından mevcut kadronun ekonomi politikasını sürdürüp sürdüremeyeceğinin kritik soru olduğunu belirtti.
Yılmaz, "Erdoğan'ın dünkü açıklamalarına bakıldığında Mehmet Şimşek görevde kalacak gözüküyor. Dolayısıyla sabah açılışta ilk fiyatlama pozitif oldu" diye konuştu.
Yılmaz, borsada açılışın ardından yaşanan satış baskınının Murat Kurum'un seçimi kazanması beklentisiyle gayrimenkul yatırım ortaklıklarında (GYO) ve çimento şirketlerinde yaşanan hareketlilikle ilgili olduğunu kaydetti.
Açılışın ardından GYO'larda ve çimento şirketlerinde yaşanan satış baskısının endeksi aşağı çektiğini söyleyen Yılmaz, düşüşteki diğer bir nedenin ise bayram tatili olduğunu söyledi.
Yılmaz, "Bayram öncesinde hem risk almak istemeyen hem yaklaşık 10 günlük sürede faizden yararlanmak isteyen yatırımcıların satışı bekleniyordu. Süpriz bir durum yok. Eğer yabancı yatırımcı da mevcut politikanın devam edeceğine inanırsa yavaş yavaş girişler başlar. Bu da piyasayı kademeli bir biçimde yukarı taşır" ifadelerini kullandı.