Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

İsrail'den Refah'ta çadır kampa bombalı saldırı: Ölü sayısı yükseldi

İsrail ordusunun Refah'ta Filistinlilerin çadırlarına düzenlediği bombalı saldırının ardından ölü sayısı 45'e yükseldi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail savaş uçaklarının dün akşam Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinin kuzeybatısında Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) depolarının bulunduğu bölgenin yakınında yaşayan Filistinlilerin çadırlarına düzenlediği hava saldırısında ölü sayısının arttığını açıkladı. Bakanlık, saldırıda 45 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Bakanlık, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında yaşanan can kayıpları hakkında da açıklama yaptı. Bakanlığın paylaştığı bilgilere göre, 230 günü aşkın süredir devam eden saldırılarda ölü sayısı 36 bini aştı. Bakanlık, saldırılarda bugüne kadar en az 36 bin 50 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 81 bin 26 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

İsrail’in Refah’taki yerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı çadırlara yönelik saldırısı, Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) İsrail’in Refah’a yönelik saldırılarını derhal durdurmasına hükmetmesinden günler sonra yaşandı. Saldırıya Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da tepki gösterdi.

Macron, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail’in saldırısı karşısında ‘öfke içinde olduğunu’ söyledi. Macron, paylaşımında, “Bu operasyonlar durmalı. Refah’ta Filistinliler için hiçbir güvenli alan yok” ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da bugün Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, UAD kararlarının bağlayıcı olduğunu ve uygulanması gerektiğini vurgulayarak, “Uluslararası hukuk, uluslararası insancıl hukuk herkes için geçerlidir. Bu İsrail'in savaş yapma şekli için de geçerlidir” diye konuştu. Orta Doğu’daki acıların devam edemeyeceğini vurgulayan Baerbock, Gazze’de çatışmalara insani ara verilmesi için her şeyi yapacaklarını kaydetti.

İsrail ve Hamas arasında yürütülen ateşkes ve rehine takası anlaşması müzakerelerinde Mısır’la birlikte arabuluculuk yapan Katar’dan da dün yaşanan saldırıya ilişkin açıklama yapıldı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, saldırı şiddetle kınandı. İsrail'in UAD'nin kararlarına uyarak Refah bölgesine yönelik askeri saldırılarını durdurması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, Refah'ta sivillere yönelik soykırım suçu işlenmeden önce uluslararası toplumun acil harekete geçmesi ve sivillerin korunması istendi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde korkunç savaş suçlarını sürdürdüğü ve bunların en sonuncusunun da dün Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarına düzenlenen saldırıyla gerçekleştirildiği belirtildi. İsrail'in söz konusu saldırılarıyla hem UAD kararlarına hem de uluslararası insancıl hukuka açıkça meydan okuduğuna işaret edilen açıklamada, "Ürdün Krallığı, bu eylem ve suçları mutlak anlamda kınıyor" ifadelerine yer verildi.

İsrail'in Gazze'deki saldırılarıyla uluslararası hukuku ve insanlık değerlerini ihlal ettiği vurgulanan açıklamada, uluslararası toplumun bu suçlara karşı bir tutum sergilemesi ve sorumlulardan hesap sorması gerektiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca uluslararası toplumdan derhal harekete geçerek İsrail'den hesap sorması, devam eden ihlallerin önüne geçilmesi ve Gazze'deki Filistinli sivilleri koruması istendi.

UNRWA'dan yapılan açıklamada da İsrail ordusunun 26 Mayıs Pazar akşamı Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kampını bombalamasının dehşet verici olduğu belirtildi. Refah'taki saldırıda kadın ve çocukların da olduğu çok sayıda kişinin öldüğüne dair haberler bulunduğu aktarılan açıklamada, "Gazze yeryüzündeki cehennemidir. Dün geceye ait görüntüler de bunun bir başka kanıtı" ifadesine yer verildi.

Gazze'de güvenli yer kalmadığına, kimsenin güvende olmadığına ve bölgedeki UNRWA çalışanlarıyla iletişim hatlarının bulunmadığına işaret edilen açıklamada, "(UNRWA çalışanlarının) Bulundukları konumu teyit edemiyoruz, onların ve bölgeye sığınan yerinden edilmiş tüm insanların iyi durumda olup olmadıkları konusunda çok endişeliyiz" ifadesi kullanıldı.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER