This browser does not support the video element.
İran Devlet televizyonunun haberinde, "Haber kaynakları, İsfahan eyaletinde nispeten şiddetli patlama sesi duyulduğunu bildiriyor. Bu sesin kaynağının ne olduğu henüz açıklanmadı." ifadelerine yer verildi.
Yarı resmi Fars Haber Ajansı da yerel kaynaklara dayandırarak, İsfahan'ın kuzeydoğusundaki Kehcavaristan şehrinde bir patlamanın duyulduğunu bildirdi.
Bu seslerin nedeninin henüz bilinmediğini belirten Fars, Kehcavaristan şehrinin, İsfahan Havalimanı'nın ve Ordu Hava Kuvvetleri'nin 8'inci Üssü'nün yakınında yer aldığını aktardı.
İran resmi haber ajansı IRNA'nın, İran Yol ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Hava Limanları ve Havacılık Şirketi'ne dayandırdığı haberde, Tahran, İsfahan ve Şiraz ile ülkenin batı, kuzeybatı ve güneybatı bölgelerindeki tüm uçuşların askıya alındığı duyuruldu.
İran Devlet Medyası, İsfahan'daki nükleer tesislerin tamamıyla güvende olduğunu hava savunma sistemlerinin aktif hale getirildiğini duyurdu.
İlk olarak Amerikan ABC News kanalının ABD'li bir yetkiliye dayandırarak verdiği İsrail'in İran'a yönelik saldırı haberi, daha sonra CBS News ve CNN tarafından da takipçilerine aktarıldı.
Adı açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırılan haberlere göre İsrail, yerel saatle cuma sabahı erken saatlerde İran'a yönelik bir karşı saldırı düzenledi.
ABC News, İsrail'in aynı zamanda Suriye ve Irak'ta da bazı bölgeleri vurduğu yönündeki iddiaların doğrulanmadığını kaydetti.
CNN'e konuşan ABD'li yetkili ise Biden yönetiminin İsrail'in "İran'a yönelik bu karşı saldırısına yeşil ışık yakmadığını" ve ABD'nin bölgede kapsamlı bir çatışma istemediğini vurguladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon, söz konusu saldırıyı henüz doğrulamadı.
ABD'li yetkili, İsrail'in saldırıdan önce, "İran'a yönelik sınırlı bir karşı saldırı düzenleyeceğini" perşembe günü haber verdiğini ve ABD'nin bu saldırıyı "desteklemediğini" kaydetti.
Ayrıca yetkili, söz konusu saldırıda vurulan bölgenin nükleer bir tesis olmadığını da sözlerine ekledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon ise söz konusu saldırıyı henüz resmi olarak doğrulamadı.
İranlı yetkililere dayandırılan haberlerde ise İran'a füze bir saldırısı olmadığı belirtildi. İranlı yetkililer, "Küçük bir saldırı oldu, püskürttük. İsfahan'da duyulan patlama İran'ın hava savunma sisteminin aktivasyonu sonucu gerçekleşti" ifadelerini kullandı.
İran'ın İsfahan eyaletindeki patlamaların ardından Tahran, İsfahan ve Şiraz ile bazı bölgelerdeki uçuşların askıya alındığı duyurulmuştu. Tasnim Haber Ajansı, uçuşların yeniden başladığını açıkladı.
İran devlet televizyonu IRIB, İsrail'in saldırı haberlerinin ardından İsfahan'dan yaptığı bir yayında, şehrin "güvenli ve sağlam olduğunu, insanların normal hayatlarına devam ettiğini" bildirdi.
Videoda, kanalın muhabirlerinden biri şehir merkezindeki bir binanın tepesinde duruyor.
Haberde muhabir, "Birkaç saat önce gökyüzünde sesler duyuldu. Bildiğimiz kadarıyla bazı mini-İHA'lar İsfahan semalarında hedef alındı" dedi ve şöyle devam etti:
"Bazı yayın organları İsfahan'ın nükleer tesislerinin hedef alındığını söylemişti, ancak araştırmalarımıza göre bu bilgi yanlış, hiçbir yer hedef alınmadı"
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran'ın nükleer tesislerinde bir hasar meydana gelmediğini doğruladı. UAEK, "nükleer tesislerin hiçbir zaman askeri ihtilaflarda hedef alınmaması gerektiği" uyarısı yaparak, tüm taraflara azami itidal çağrısı yaptı.
İran Uzay Kurumu Sözcüsü Hüseyin Deliriyan ise "Söz konusu İHA'lar kısa menzilli. Sınır ötesinden ateşlenebilecek İHA'lar değil. İran içinden ateşlenmiş olabilir" açıklamasını yaptı.
Reuters haber ajansına konuşan üst düzey İranlı bir yetkili, İran'ın İsrail'e karşı acil bir misilleme planının olmadığını söyledi. İsminin verilmemesi şartıyla açıklamada bulunan yetkili, "Olayın yabancı kaynaklı olduğu doğrulanmadı. Dışarıdan herhangi bir saldırı almadık. Tartışma, bir saldırıdan ziyade bir sızmaya daha çok işaret ediyor" dedi.
Ülkelerden de saldırıya ilişkin ilk açıklamalar geldi. İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, "gerilimi azaltma" çağrısı yaptı.
Kanada, bugün G7 toplantısında durumu değerlendireceklerini bildirdi.
Fransa Dışişleri Bakanı Yardımcısı, "İsrail, uluslararası hukuk çerçevesinde kendini savunma hakkına sahip" diye konuştu.
İngiltere Başbakanlık Ofisi de İsrail'in meşru müdafaa hakkı olduğunu söyledi. İran'a yönelik saldırıların kaynağının resmi olarak doğrulanmadığını belirten ofis, İsraillilere şu anda önemli olanın "gerilimi azaltmak olduğunu" belirtti.
İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.
Tahran ise, geçen hafta İsrail'e karşılık verdi. 300'den fazla mühimmat yüklü dron ve füzelerle İsrail'e karşı düzenlenen "Gerçek Vaat" operasyonunda 1 kişi yaralanmıştı.