Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

TikTok, yasaklanma ile karşı karşıya

ABD Temsilciler Meclisi oybirliğiyle TikTok'a 165 günlük bir süre tanıdı. Bu süre zarfında Çin merkezli ByteDance şirketinin ABD üzerindeki haklarını satması talep edildi. Aksi takdirde Apple, Google Play gibi diğer uygulama mağazalarından TikTok'un kaldırılacağı belirtildi.

ABD Kongresi, Çin merkezli TikTok uygulamasına yönelik baskıyı artırıp artırmama konusunda hızlı bir oylama gerçekleştirdikten sonra, TikTok ABD'de tamamen yasaklanma tehlikesiyle karşı karşıya.

TikTok, 7 yıldan fazla bir süre önce piyasaya sürülmesinden bu yana, ABD'de 170 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı ve geliştirici şirket ByteDance'in Çin dışındaki en büyük kitlesini oluşturdu.

Zararlı propaganda yaydığı düşünüldüğü için endişe yarattı

Video paylaşım uygulamasının popülaritesi politikacılar, gizlilik savunucuları ve güvenlik kurumları arasında endişelere yol açtı.

FBI, geçen yıl ByteDance'ın Çin hükümetiyle olan bağları nedeniyle TikTok'un zararlı propaganda yaymak için kullanılabileceği konusunda uyardı.

ABD kısmi yasak uygulamıştı

ABD, halihazırda TikTok üzerinde kısmi bir yasak uyguladı. Bu yasakla birlikte çeşitli federal ve eyalet düzenlemeleri, devlet memurlarının ve askeri personelin uygulamayı resmi cihazlarda kullanmasını engelliyor.

Benzer kısıtlamalara sahip düzinelerce ülkeden biriyken, bazı ülkeler ülke genelinde tamamen bir yasak çıkardı.

ABD kongresi'nde oylama

The Independent'ın haberine göre, ABD Temsilciler Meclisi, bir komite oybirliğiyle yasayı onadıktan sonra Çinli ByteDance'e video uygulaması TikTok'tan ayrılması için altı ay süre verecek veya ABD'de yasaklanma ile karşı karşıya kalacak bir yasa tasarısı üzerinde önümüzdeki hafta oylama yapacak.

TikTok'tan ilk açıklama

ABD kullanıcı verilerini Çin hükümetiyle paylaşmadığını ve paylaşmayacağını söyleyen TikTok, yasa tasarısının bir yasağa denk geldiğini savunuyor ve Çin'in herhangi bir satışı onaylayıp onaylamayacağı veya uygulamanın altı ay içinde devredebileceği ise belli değil.

"İfade özgürlüğü haklarından mahrum etmeye çalışıyor"

Şirket, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, "Bu yasanın önceden belirlenmiş bir sonucu var: TikTok'un Amerika Birleşik Devletleri'nde tamamen yasaklanması. Hükümet, 170 milyon Amerikalıyı anayasal ifade özgürlüğü haklarından mahrum etmeye çalışıyor" diye konuştu.

Yasalaşma süreci

Yasa tasarısı, ByteDance'a TikTok'u satması için 165 gün verecek. Satış gerçekleşmezse, Apple, Google ve diğerleri tarafından işletilen uygulama mağazaları yasal olarak TikTok sunamayacak veya ByteDance tarafından kontrol edilen uygulamalara web barındırma hizmetleri sağlayamayacak.

TikTok'tan karşı hamle

ABD'deki TikTok kullanıcıları, Perşembe günü uygulamadan bir açılır mesaj aldılar ve onlardan temsilcileriyle iletişime geçmelerini ve yasaklanmaya karşı oy kullanmalarını istedi.

Mesajda "Bu, milyonlarca işletmeye zarar verecek, ülke çapında sayısız içerik oluşturucunun geçimini yok edecek ve sanatçıları bir izleyiciden mahrum bırakacak. TikTok'un sizin için ne anlama geldiğini Kongre'ye bildirin ve Hayır oyu vermelerini söyleyin" ifadeleri yer aldı.

Bazı temsilcilere göre, kampanya sonucunda kullanıcılar, yasa tasarısını desteklememeleri için yasa koyucuları uyarmak amacıyla Kongre Binası'na telefon akını yaptı.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER