Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Medeniyetten uzak yaşayan kabile internet ile tanıştı: İnsanlar tembelleşti

Brezilya’da, Amazon Ormanları’nın içinde yaşayan Marubo kabilesi geçen yıl eylül ayında ilk kez yüksek hızlı internete kavuştu.

İnternet, 2000 kişilik Marubo topluluğuna dokuz ay önce, birkaç kabile üyesinin sırtlarında ikişer antenle sık yağmur ormanlarında günlerce yürümesinin ardından ulaştı.

Geçtiğimiz günlerde The New York Times, internetin kabile üzerinde ne tür bir etkisi olduğunu öğrenmek için bir ziyaret gerçekleştirdi.

Ekip oraya vardığında Instagram'da gezinen gençler, kız arkadaşına mesaj atan bir adam ve bir telefonun etrafında toplanmış bir grup erkeğin futbol maçı izlediğini gördü.

İnternet bağlantısına sahip olmanın getirdiği değişimin olumlu olup olmadığı sorulduğunda 73 yaşındaki köylü Tsainama Marubo “Geldiğinde herkes mutluydu. Ama şimdi işler daha da kötüye gitti” dedi.

Kabilenin büyükleri “Gençler internet yüzünden tembelleşti” derken “Beyazların yöntemlerini öğreniyorlar” sözleriyle kültürlerinin tehlike altına girmesi konusunda endişelendiklerini söylediler.

Kabilenin 40 yaşındaki lideri Enoque Marubo insanların ellerindeki telefonlara bakmaktan köyde avlanma, balık tutma ve tarım işlerinin aksadığını söylüyor.

hürriyet.com.tr'nin haberine göre, sorunu interneti sabahları iki saat, akşamları beş saat ve pazar günleri tüm gün açık tutarak çözmeye çalışan kabile bir yandan da internetin dolandırıcılık, şiddet içeren video oyunları, pornografik içerikler, bağımlılık yaratan sosyal medya siteleri, küfürleşmeler ve dedikodularla dolu olmasından dolayı şikayetçiler.

Tüm bu sorunlara rağmen The New York Times'a konuşan kabile üyelerinin çoğu internetin ellerinden alınmasını istemiyor ve internetin zaman içinde onlara zarardan çok yarar sağlayacağına inanıyorlar.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER