Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

AKP'nin tartışmalı 'torba yasası' Meclis komisyonunda: Kazanın dibini sıyırma teklifi

Hazine taşınmazlarının satışında indirim, vergi kaçakçılığına etkin pişmanlık, bir şirketin itibar, şöhret veya servetine zarar veren habere ceza içeren torba kanun teklifinin görüşmeleri başladı. CHP’li Mehmet Bekaroğlu, teklif için “kazanın dibini sıyırma teklifi” yorumu yaptı. HDP’li Garo Paylan “83 milyon soyulmuş, millet semirilmiş, ‘servetine laf söylersen seni cezalandırırım’, ‘hırsıza hırsız demeyeceksin’ diyorsun” dedi. AKP’li Cemal Öztürk ise “Servet düşmanlığınızı anlayamıyorum” ifadelerini kullandı.

ANKA Haber Ajansı'ndan Şeyma Paşayiğit ile Aziz Metin'in aktardığına göre; AKP’li 85 milletvekilinin imzası olan “Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başladı.

HAZİNE TAŞINMAZLARINA PEŞİN ÖDEMELERİNE YÜZDE 20 İNDİRİM

39 maddeden oluşan ve 17 kanunda değişiklik yapılan teklifte, önemli düzenlemeler yer aldı. Teklif ile hazineye ait taşınmazların peşin ödenmesi halinde yüzde 20, en az yarısının peşin ödenmesi halinde yüzde 10 indirim uygulanması öngörüldü. ‘Üzerinde yerleşim yeri bulunduğu’ gerekçesiyle orman sınırları dışına çıkarılarak tapuda hazine adına tescil edilen taşınmazların, doğrudan hak sahiplerine satılması yer aldı.

VERGİ KAÇAKÇILIĞINA ETKİN PİŞMANLIK

Cumhurbaşkanlığı Ofisleri’nin Kimlik Paylaşımı Sistemi’nde yer alan bilgilerin genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri dışındaki kamu kuruluşları ve tüzel kişilerle paylaşılması karşılığında sorgu veya dönen kayıt başına katılma payından muaf olması yani yer alan verilerin bedel ödemeden elde edebilmesi öngörüldü. Vergi Usul Kanunu'nda yapılacak değişiklik ile kaçakçılık suçlarının zincirleme suç kapsamına alınması ve vergi kaçakçılığı suçlarında etkin pişmanlık uygulanması yer aldı.

‘ŞİRKET ŞÖHRETİNE ZARAR’ GEREKÇESİYLE HAPİS CEZASI

Finansman Şirketleri Kanunu’na, “Basın Kanunu’nda belirtilen araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzeri yayın araçlarından birisi vasıtasıyla bir şirketin itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz. İsimleri belirtilmese dahi şirketlerin güvenilirliği konusunda kamuoyunda tereddüde yol açacak veya şirketlere duyulan güveni sarsacak veya şirketlerin mali bünyelerinin olumsuz etkilenmesine neden olabilecek nitelikte asılsız haberler yukarıda belirtilen araçlarla yayılamaz. Aykırı davrananlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin günden iki bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Özel veya kamusal zarar doğarsa ceza altıda bir oranında artırılarak hükmolunur’’ maddesinin eklenmesi yer aldı. Bu madde ile gazetecilere “şirketlerin itibar, şöhretine veya servetine zarar veren haber” gerekçesiyle üç yıl hapis cezası verilmesi öngörüldü.

'KAZANIN DİBİNİ SIYIRMA TEKLİFİ'

Komisyon görüşmeleri usul tartışmasıyla başladı. Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Sözcüsü Bülent Kuşoğlu ve HDP Sözcüsü Garo Paylan, teklifin torba niteliğinde sunulmasına tepki gösterdi.

Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, teklif için “kazanın dibini sıyırma teklifi” dedi. Bekaroğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın büyük ekonomist olma tezinden; döviz ve enflasyon uçtu. Bunlar uçarken vatandaş eridi. Kim kazandı? Kur korumalı mevduat hesabı açanlar, dolar, euro ile iş yapan ve garanti alanlar kazandı” dedi.

Şehir hastanelerinden örnekler verdiği sırada AKP sıralarından yüksek sesle gelen “Teklifin neresinde var” tepkilerine karşı Bekaroğlu, “Bağıracaksınız. Cıyaklayacaksınız. Bağırmaktan başka çareniz kalmadı” yanıtı verdi. Bekaroğlu, “Bu kazanın dibini sıyırma teklifidir. Artık iflas eden bir hükümet var. Bu, ‘acaba şuradan buradan üç beş düşer de çete mensuplarına nasıl aktarabilirim’ diye hazırlanan tekliftir. Daha ne kadar milletin cebinden vermeye devam edeceksiniz” ifadelerini kullandı.

‘HIRSIZA HIRSIZ DEMEYECEKSİN’

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan teklifteki “şirketlerin itibar, şöhretine veya servetine zarar” gerekçesiyle getirilen yasaklama cezalara “Protesto hakkına helal getirecek bir düzenleme ile karşı karşıyayız. Büyük bir gelir ve büyük bir servet eşitsizliği var. Servet birilerine geçmiş, siz zenginleştirmişsiniz, 83 milyon soyulmuş, millet semirilmiş, ‘servetine laf söylersen seni cezalandırırım’ diyorsun. ‘Çeteye çete, hırsıza hırsız demeyeceksin’ diyorsun. ‘Hırsıza hırsız soyguncuya soyguncu’ diyeceğiz” tepkisi gösterdi.

'SERVET DÜŞMANLIĞINIZI ANLAMIYORUM'

Komisyon Üyesi ve AKP Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, Garo Paylan’a yönelik “Ben sizin ne demek istediğini yorumlamaya çalıştım. Maddeye ilave yapılıyor ne var? Amaç burada itibarın korunması” dedi.

Paylan, “Servetin ve şöhretin korunması” dedi. Öztürk ise buna karşılık, “Servet düşmanlığınızı anlayamıyorum” ifadelerini kullandı. Paylan da “Biz servet sevici değiliz. Böyle yasamı olur” diye konuştu.

'TARİHTE BÖYLE BİR KANUN ÖRNEĞİ YOK'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Kuşoğlu, “Bu bir torba kanun. Torba kanun içerisinde olumlu maddeler var ama araya da sıkıştırılmış çok önemli maddeler var. Bu bir klasik haline geldi. Maalesef sürekli olarak torba kanun içinde olumlu maddeler oluyor araya da gizlenmeye çalışılan maddeler çıkıyor. Bu kanun teklifinin arkasında kabinenin olduğunu düşünerek söylüyorum. Tarihte böyle bir kanun örneği yoktur” dedi.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER