Reform çalışmasında; son yıllada çokca tartışılan ifade özgürlüğü konusunda; 'uygulamadaki farklılıkların giderilmesi', Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ihlâl kararlarının 'yeniden yargılama' nedeni sayılması, ticari arabuluculukta kapsamın genişletilmesi gibi başlıklar dikkat çekiyor.
OCAK AYINDA MECLİS'E GELECEK
Çalışmanın ocak ayında 4. yargı paketi olarak Meclis’e sunulması bekleniyor.
Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre, çalışmalardaki son durum, Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleştirilen AK Parti MYK toplantısında da masaya yatırıldı.
Avrupa Birliği (AB) sürecine de etki edecek bir dizi düzenleme içerecek reformlarda en önemli başlıkların; ifade özgürlüğü, uzun tutukluluk sürelerinin kısaltılması ve yerel mahkemelerin AYM ile AİHM kararlarına uyumu ile ilgili yapılacak değişiklikleri oluşturacağı öğrenildi.
TUTUKLULUK SÜRESİ 'ÇOK' OLMAYACAK
1. yargı paketiyle Türk Ceza Kanunu’nda soruşturma aşamasındaki tutukluluk sürelerine sınır getirilmiş; böylece soruşturma sürecindeki azami tutukluluk süresine ilişkin hükümler, kovuşturma evresinden ayrılmıştı.
Yeni düzenlemeyle 102. maddede ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren davalarda, 7 yıla kadar çıkarılabilen tutuklama süresinin aşağı çekilmesi planlanıyor.
TAYİNLERE DE AYAR
Dördüncü yargı paketinde, hâkim ve savcıların isteği olmaksızın başka yere tayin edilememesini sağlayacak coğrafi teminat düzenlemesinin de yer alacağı belirtiliyor.