Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

AKP'nin ekonomik paketinden 'yasak' ve 'fişleme' çıktı

AKP'nin salgın hastalığa karşı ekonomik tedbir paketinden sosyal medyaya yasak ve fişleme çıktı.

AKP'nin 66 maddelik ekonomik yardım paketinden sansür ve fişleme çıktı. "Halka yardım" adı altında hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu'nda ele alındığını bildirdiği teklifte, sosyal medya ağlarına yönelik yeni kısıtlama düzenlemelerinin bulunduğu belirtildi.

Kanun taslağının 56'ncı maddesinin 'gerekçe' bölümünde, "uygun bulunmayan" içeriklerin kaldırılması veya içeriğe erişimin engellenmesi konusunda internet sitelerinden muhatap bulunamadığı ifade edildi. Bu kapsamda, yurtdışı kaynaklı internet sitelerinin Türkiye içerisinde bu konuda bir muhatap belirlemesi hüküm altına alındı. BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre; bu kurala uymayan internet sitelerinin ise hakim kararı ile kademeli olarak internet trafiğinin daraltılacağı ifade edildi.

FİŞLEME YAPILACAK

Sosyal medya sitelerine ayrıca, uygunsuz olarak tespit edilen içeriklerle ilgili 72 saat içinde resmi merciilere yanıt verilmesi zorunluluğu getiriliyor. İnternet siteleri, bu işlemlerini raporlamak ve Türkiye'de bağlı bulunduğu kurumlara da bildirmek zorunda olacak. Kanun taslağında internet sitelerinin Türkiye'deki kullanıcılarının verilerini ülke içerisinde barındırma zorunluluğu da getirildi. Bu işlemleri uygulamayan siteler de yaptırıma tabii tutulacak.

VPN'LER DE İŞE YARAMAYACAK

Prof. Dr. Yaman Akdeniz sosyal medya hesabından AKP'nin paketini eleştirdi. Akdeniz yasa maddeleri ile ilgili şunları yazdı:

SANSÜR ARTIYOR, HEDEF SOSYAL MEDYA: Yeni bir tasarı ile Twitter, YouTube, Instagram, Facebook ve diğer sosyal medya ağları eğer Türkiye'de sorumlu belirleyip bildirmezse İnternet trafik ağları %50-95 oranında daraltılması ve kullanılmaz hale gelmesi mümkün olacak. Sansür kapıda.

YouTube ve Twitter gibi sosyal medya platformları bu zorunluluğu yerine getirirse, daha fazla baskı, sansür, içerik kaldırmak zorunda kalacak ve daha da önemlisi kullanıcı bilgilerini savcılıklarla paylaşmak zorunda kalacaklar.

Sosyal medya platformları kendilerine sulh ceza hakimlikleri eli ile gönderilen "içerik çıkartma" ve/veya "erişimin engellenmesi" kararlarını da İSTİSNASIZ uygulamak zorunda kalacaklar. Bazılarını uyguluyorum, uygulamıyorum veya sadece Türkiye'ye engelledim diyemeyecekler.

VPN'le gireriz YouTube ve Twitter'a diyenler çok sayıda VPN servisinin de Türkiye'den erişime engellendiğinin ve engellenen VPN servislerinin sayısının giderek arttığından da haberdar mı? Tüm sorunların çözümü VPN değil.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER