Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2025KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

AKP, Orman Yasası’nda değişiklik yapıyor

Tarım ve orman alanlarının korunduğunu iddia eden AKP, yine ormanın içerisine tesis kurulmasına izin veriyor.

AKP milletvekillerinin imzası ile Meclis’e sunulan “torba öneri”ye göre “odun dışı ürünlerin işleneceği” gerekçesiyle orman içerisine tesis kurulabilecek. Ürünlerin mamul ya da yarı mamul olarak işlenmesi sırasında ortaya çıkacak atıkların ormana zarar vereceğine dikkat çekiliyor. AKP, Orman Yasası’nda şimdiye kadar birçok değişiklik yaptı.

2018 yılında yapılan değişiklikle yasanın 18. maddesi şöyle düzenlenmişti: “Devlet ormanlarında; arkeolojik kazı ve restorasyon yapılmasına ve bu alanların kullanımına, tarihi eserlerin restorasyonu ve korunması için gerekli tesislere, odun kömürü, terebentin, katran, sakız gibi, işletilmesinde ağaç kullanılan ocakların açılmasına, balık üretmek üzere tesis kurulmasına ve göl, baraj ve deniz yüzeyinde yapılan balık üretimi için karada yapılması mecburi tesislere ve yeraltında depolama alanı kurulmasına Orman Genel Müdürlüğü’nce bedeli alınarak 29 yıla kadar izin verilebilir.”

BOZUK DİYOR AMA...

Cumhuriyet'te yer alan Mustafa Çakır imzalı habere göre, AKP’nin geçen günlerde Meclis’e sunduğu ve gelecek hafta komisyonda ele alınacak olan tam ismi “Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” olan “torba öneri” ile bu madde biraz daha genişletiliyor.

Ormanlara kurulabilecek tesislere yenileri ekleniyor. Değişikliğe göre yasada sayılanlara ek olarak orman alanlarında orman bitkisi fidanlıkları kurulmasına izin veriliyor. Mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği ve orman alanlarında üretilen odun dışı ürünlerin mamul ya da yarı mamul olarak işlenmesi amacıyla tesis kurulabilecek. Bu tesis 29 yıla kadar işletilebilecek. Bu sürede kullanım bedeli Orman Genel Müdürlüğü tarafından alınacak. Ancak tesis için verilen saha 2 yıl içinde işletmeye alınmazsa verilen izin iptal edilecek.

Ayrıca bu tesisleri izin almadan kuranlar ile mantar-tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği yapanlara hapis ve para cezası verilecek. Önerinin gerekçesinde bu tesislerin “bozuk orman alanlarında” kurulacağı savunuldu. Ancak önerinin değişiklik yaptığı Orman Yasası’nın 18. maddesinde “bozuk orman alanı” denilmiyor. “Devlet ormanlarında” kurulabilecek tesisler düzenleniyor.

SSM’YE BEDELSİZ TESİS İZNİ

Yine öneri ile, Savunma Sanayi Başkanlığı’na ormanlık alanlarda savunma amaçlı tesis ve bunların müştemilatlarını kurma izni veriliyor. Bunun karşılığında herhangi bir bedel de alınmayacak.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER